Din cuprinsul articolului
Miopia este un defect de vedere întâlnit în mod frecvent, în care obiectele de la distanță sunt percepute în mod neclar. Fenomenul este datorat unui viciu de refracție a luminii, ceea ce duce la denaturarea imaginilor, datorat de obicei unei forme mai alungite a globului ocular.
Astfel, razele de lumină nu se pot focaliza pe retină, iar imaginile se formează în fața sa. Rezultatul este o imagine neclară a obiectelor de la distanță.
Un control de vedere poate evidenția o astfel de afecțiune, însă pacienții își pot da seama că se confruntă cu o astfel de problemă atunci când au dificultăți de a vedea la distanță. Din fericire, acest defect se poate corecta cu ușurință cu ajutorul mai multor metode. În urma controlului, medicul oftalmolog îți poate recomanda varianta cea mai potrivită pentru tine.
Ochelarii reprezintă o metodă clasică și eficientă de corecție a miopiei. Pentru a putea corecta viciul de refracție, va fi nevoie de lentile divergente, potrivite în cazul dioptriilor cu minus, specifice acestui defect. Acestea au capacitatea de a dispersa lumina înainte ca aceasta să intre în ochi. Prin această dispersie a luminii, ele ajută la formarea imaginii pe retină și nu în fața sa, unde se formează în cazul persoanelor mioape.
Foarte multe persoane care se confruntă cu o astfel de problemă aleg să apeleze la ochelari pentru corectarea defectului de vedere. Lentilele pot fi realizate din diferite materiale, cum ar fi plasticul, sticla sau policarbonatul și pot avea diverse tratamente, cum ar fi cel antireflex. În ciuda popularității și eficienței lor, ochelarii nu vindecă miopia, ci doar o corectează. Prin urmare, este esențial să mergi la controale oftalmologice regulate pentru a monitoriza evoluția miopiei și pentru a ajusta dioptriile
ochelarilor, dacă este necesar.
Lentilele de contact reprezintă o soluție alternativă la ochelari pentru corectarea miopiei. Aceste lentile de contact pentru miopie sunt și ele divergente și au o formă sferică. Acestea aduc o serie de avantaje în fața ochelarilor, fiind preferate de un număr destul de mare de pacienți.
În primul rând, ele îți oferă o mai mare libertate de mișcare, nefiind necesar să porți un accesoriu în plus, așa că sunt perfecte atunci când dorești să ai activitate fizică. În plus, ele nu obstrucționează în niciun fel câmpul vizual și vederea periferică, așa cum se întâmplă în cazul ochelarilor.
Deși pot cauza un ușor disconfort la început, dacă pacientul nu este obișnuit să le utilizeze, ele devin rapid o variantă foarte confortabilă și practică. Poți achiziționa de aici lentile de contact pentru miopie Bausch & Lomb ULTRA MoistureSeal.
Deși orice pacient poate purta fără probleme lentile de contact, ele sunt recomandate în special dacă există o diferență mare de dioptrii între ochi. Este foarte important să respecți indicațiile de purtare (de exemplu să nu le porți mai mult decât este indicat pe cutie), să le cureți după fiecare utilizare și să le depozitezi în cutia lor specială.
Metodele de mai sus nu vindecă miopia, ci ajută la corectarea sa, permițând pacientului să perceapă imagini clare chiar și la depărtare. În schimb, există o serie de intervenții chirurgicale cu laser care pot corecta problema, astfel încât nu va mai fi nevoie de ochelari sau lentile de contact. Acestea sunt considerate a fi printre cele mai eficiente metode de tratament, fără a necesita o perioadă lungă de recuperare sau a provoca un disconfort semnificativ.
Metoda chirurgicală abordată cel mai frecvent este LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis). Procedura implică realizarea unui mic capac în cornee, prin care se poate realiza remodelarea sa cu ajutorul unui laser. Aceasta este rapidă și nedureroasă, iar partea desprinsă din cornee se va lipi singură la restul țesutului.
A doua metodă, LASEK (Laser-Assisted Sub-Epithelial Keratomileusis), este o variantă a procedurii LASIK. În acest caz, în loc să se creeze un capac în cornee, se îndepărtează doar un strat foarte subțire de celule de la suprafața acesteia (epiteliul), care apoi este repoziționat, odată ce a avut loc remodelarea.
Ultima metodă ce poate fi luată în considerare este PRK (Photorefractive Keratectomy). Procedura PRK este similară cu LASEK, însă se îndepărtează complet epiteliul corneei înainte de a folosi laserul pentru remodelare. Deși perioada de recuperare poate fi ușor mai lungă, deoarece aceste celule vor trebui să se regenereze, PRK rămâne o opțiune viabilă pentru cei care nu sunt candidați ideali pentru LASIK sau LASEK.
Metoda cea mai potrivită va depinde de caracteristicile individuale ale fiecărei persoane, iar alegerea finală se va face în urma unei discuții cu medicul oftalmolog. Este esențial ca pacienții să fie bine informați despre opțiunile disponibile și să înțeleagă pe deplin beneficiile și riscurile fiecărei metode în parte.
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…
Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…