Din cuprinsul articolului
Sfântul şi Dreptul Simeon și Sfânta Proorociță Ana, ocrotitorii copiilor. În a treia zi a lunii februarie și doua zi după Întâmpinarea Domnului sunt cinstiți cei doi care L-au întâmpinat pe Iisus Hristos în Templu, la 40 de zile de la naștere, Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Proorocița Ana.
Acesta este motivul pentru care cei doi sunt considerați ocrotitorii copiilor.
Vechiul Testament a fost tradus din limba ebraică în limba greacă de 70 de înțelepți, printre care şi Sfântul și Dreptul Simeon, scrie crestinortodox.ro.
În momentul în care a ajuns la textul din Isaia 7,14: „Iată fecioara va lua în pântece și va naște fiu“, Sfântul a înlocuit cuvântul „fecioara” cu „femeie”, explicaţia acestei înlocuiri de termeni fiind aceea că o fecioară nu poate naște.
Pentru necredința sa, Dumnezeu l-a pedepsit să nu moară până nu-L va vedea pe Mesia născut din Fecioară. La 40 de zile de la Nașterea lui Hristos, Sfântul și Dreptul Simeon, îndemnat de Duhul Sfânt, Îl ia în braţe pe mântuitor atunci când acesta este adus la Templu și Îl roagă pe Dumnezeu să-l ierte pentru necredinţa sa.
Dreptul și Sfântul Simeon a vestit și răstignirea lui Hristos, în momentul în care îi spune Fecioarei Maria că prin sufletul ei va trece sabie.
Tradiţia spune că dreptul Simeon a murit la vârsta de 360 de ani. Sfintele sale moaşte au fost aduse în Constantinopol în vremea împăratului Iustin cel Mic (565-578). Ele au fost aşezate în Biserica Halcopratiei.
Era fata lui Fanuil din neamul lui Asir. După ce a locuit cu bărbatul ei şapte ani, acesta a trecut la cele veşnice. Ana a rămas la Templu toată viaţa, stăruind în post şi rugăciune, slujind lui Dumnezeu ziua şi noaptea.
Ţinând acest mod de viaţă în chip neobosit, ea s-a învrednicit a vedea pe Domnul, când a fost dus la Templu, la patruzeci de zile de la naşterea Sa în trup, de Preasfânta Lui Maică şi de dreptul Iosif.
A prorocit laude şi mulţumiri despre El, zicând către cei ce erau atunci în templu: „Acest Prunc este Domnul, Cel ce a întărit cerul şi pămânul. Acesta este Mesia Hristos, pe care L-au vestit toţi prorocii.”
Atotputernice Doamne, miluiește și mântuiește,
Ține această mică flăcăruie de viață.
Asemenea luminii unei candele
Este viața acestui copil,
Iar vânturile lumii cumplite sunt,
Chiar și pentru strălucitoarele stele.
Un foc mic se păstrează sub cenușă,
Iar sub mâna Ta, sufletul omului.
O, Doamne, mântuiește-ne, miluiește-ne și ne ușurează
Trecerea prin această viață.
Așa s-a rugat și Prorocul David, deși el era torță strălucitoare.
Păzește sufletul și cugetul copiilor
De toată întinarea cea rea a păcatului.
Sufletul lor ușor ar pieri
Dacă Tu, Doamne, nu l-ai apăra ca un Puternic.
O, Stăpâne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi și acum,
Ține această mică flăcăruie în viață!
Pentru rugăciunile Sfântului Tău, Dreptul Simeon,
Cel care în brațele sale pe Pruncul Iisus l-a primit.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…