Din cuprinsul articolului
3 condimente ideale pentru HIPERTENSIVI. Au gust bun și pot fi adăugate în orice fel de mâncare. Putem reduce astfel cantitatea de sare, care crește tensiunea.
Condimentele dau savoare oricăror preparate și sunt parte integrată din viața și alimentația noastră, de sute de ani. De altfel, unele dintre acestea sunt folosite și în medicină, pentru proprietățile benefice pe care le au pentru sănătate.
Vestea bună este că unele dintre condimente pot să înlocuiască cu succes sarea, în cazul persoanelor care au predispoziție spre hipertensiune (tensiune mărită), ce ar putea duce la boli de inimă sau boli metabolice.
Așa cum este deja cunoscută corelația dintre sare și hipertensiunea arterială, evitarea alimentelor care sunt bogate în sodiu este o modalitate de avă menține în mod eficient valorile tensiunii în limitele normale.
Recomandarea Asociației Americane a Inimii este de a nu depăși 2.300 de mg de sodiu pe zi, iar în cazul hipertensivilor, aceasta nu trebuie să depășească 1.500 mg de sodiu pe zi.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este ceva mai permisivă și recomandă un consum de maximum 5 grame de sare pe zi, cantitate în care este inclusă și cea care se găsește în alimente, deși mare parte din populație consumă chiar dublul recomandat.
Așadar, o reducere a cantității de sodiu aduce cu sine nu doar scăderea tensiunii arteriale, ci și o reducere importantă a riscului de boli cardiovasculare.
Potrivit dieteticianului Sydney Green, există trei condimente ce pot îmbunătăți sănătatea inimii prin reducerea hipertensiunii arteriale. Acestea sunt: turmericul, usturoiul și paprika afumată.
Turmericul sau curcuma este un condiment foarte aromat, cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii.
Are capacitatea sa de a potența nutrienții altor alimente, cum ar fi cartofii dulci, legume care pot reduce în mod natural tensiunea arterială prin conținutul bogat de potasiu.
Dieteticianul Sydney Green sugerează combinarea turmericului cu piper negru, lucru care ar permite organismului să absoarbă și să utilizeze mai bine acest din urmă condiment.
Așadar, în combinație cu piper negru, turmericul va fi chiar mai eficient. Poate fi folosit în diferite preparate, de la supe și ciorbe și până la preparate de bază.
Curcuma se poate folosi chiar și la desert, datorită aromei sale versatile ce îl face ușor de integrat în tot felul de preprate. Cel mai des este folosit în bucătăria orientală.
Usturoiul sau praful de usturoi este foarte popular în bucătăria românească, dar nu numai, fiind cunoscut pentru savoarea deosebită pe care o dă mâncării.
În doze mari, consumul de usturoi poate ajuta chiar la scăderea tensiunii arteriale”, explică Sydney Green, citată de eatthis.com.
O linguriță de pudră de usturoi conține o cantitate nesemnificativă de 1,86 miligrame de sodiu și dă o savoare aparte mâncărurilor.
Este nelipsit de la piftii/răcituri, chiftele, ca să nu mai vorbim de mujdeiul care dă plusvaloare oricăror preparate pe bază de pește, carne, legume.
Delicios, acest tip de condiment este ”un adaos excelent la multe feluri de mâncare sărate și poate oferi o aromă afumată fără adaos de sodiu și conservanți”, spune dieteticianul.
Pentru a vedea cu adevărat beneficiile pentru sănătate ale ardeiului, inclusiv capacitatea sa de a ajuta la reglarea zahărului din sânge și de a combate inflamațiile, trebuie să consumați acest condiment în cantități mari și des.
Așadar, la o ciorbă, trebuie să consumați neapărat 2-3 ardei iuți, ca și la sarmale și alte preparate pe bază de carne. Pe lângă gust, ne vom bucura și de o tensiune arterială mai scăzută.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…