Categories: Ştiri sănătate

3 boli tăcute care ucid lent. Pot apărea fără să dea niciun simptom

Tratamentele pentru boli sunt mai eficiente dacă sunt efectuate la timp. Pentru aceasta, este important un diagnostic în timp util. Acest lucru este ușor de realizat în condiții cu simptome clare; cu toate acestea, există și altele care sunt „tăcute”.

Astăzi prezentăm unele dintre bolile care de obicei nu prezintă semne și pun în pericol sănătatea oamenilor dacă nu se efectuează tratament medical.

Diabet

Diabetul este o boală în care nivelurile de glucoză din sânge sunt ridicate. Acest lucru se întâmplă deoarece pancreasul nu produce insulină, hormonul responsabil cu transportul glucozei către diferitele celule ale corpului.

După cum au explicat experții de la Mayo Clinic,  simptomele diabetului de tip 1 apar de obicei rapid. Totuși, în cazul diabetului de tip 2, semnele se pot dezvolta treptat, de-a lungul anilor, până la punctul în care identificarea lor este foarte complicată.

„Mulți oameni cu diabet de tip 2 nu au simptome. Unii află că au boala doar atunci când apar probleme de sănătate legate de diabet, cum ar fi vederea încețoșată sau probleme cardiace.

Tipuri de diabet:

Diabetul de tip 1: acest tip de diabet este cel mai puțin frecvent. Poate apărea la orice vârstă, dar este de obicei suferită de copii, adolescenți sau adulți tineri. Se caracterizează printr-o producție deficitară de insulină, organismul nu produce sau produce în cantități minime.

Pentru acest diabet, sunt necesare injecții zilnice de insulină. Cauza medicală a acestei boli nu este încă cunoscută și nici nu poate fi prevenită, din cauza puținelor cunoștințe despre ea. Unele dintre simptomele acestui tip de diabet sunt foamea constantă, pierderea în greutate, tulburările de vedere, excreția excesivă de urină și oboseala.

Diabet zaharat de tip 2: acest tip de diabet este cel mai frecvent. Se prezintă de obicei la vârsta adultă (exces de greutate); cu toate acestea, acum apare din ce în ce mai mult la copii.

3 boli tăcute care ucid lent

În această boală organismul este rezistent la insulină și nu o folosește așa cum ar trebui. Deși este diagnosticată la adulții obezi, nu toate persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt obezi.

Această boală are simptome asemănătoare cu cele ale diabetului de tip 1, dar apar în tăcere. În unele cazuri, oamenii nu știu că au diabet de acest tip și sunt diagnosticați mult mai târziu, ceea ce crește riscurile și complicațiile din organism.

Diabet gestational: acest tip de diabet apare in sarcina. Această boală crește riscul de complicații la naștere. În același timp, mama și copilul pot dezvolta diabet de tip 2 în viitor.

Hepatită

Hepatita este o altă boală care se poate dezvolta la unele persoane fără a prezenta simptome. Cele care sunt evidente includ:

  • Febră.
  • Oboseală.
  • pierderea poftei de mâncare
  • Greață și/sau vărsături.
  • Durere abdominală.
  • urină închisă la culoare
  • scaune de culoarea argilei
  • Dureri articulare.
  • Icter (îngălbenirea pielii și a ochilor).

Această boală este virală și constă în inflamația ficatului, care poate fi cauzată de unul dintre cele cinci viruși ale hepatitei: A, B, C, D sau E.

Potrivit MedlinePlus, acești virusuri se pot transmite în diferite moduri: „Prin alimente, apă contaminată, act sexual fără prezervativ, de la mamă la copil în timpul sarcinii sau al nașterii, prin împărțirea articolelor de igienă personală, prin tatuaje sau manichiură, ace infectate, etc”.

Hipertensiune

Hipertensiunea arterială este una dintre principalele cauze de deces prematur în lume. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 46% dintre adulții hipertensivi nu știu că au boala.

„Hipertensiunea arterială este diagnosticată și tratată la mai puțin de jumătate dintre adulții care o prezintă (doar 42%) și doar unul din cinci adulți hipertensivi (21%) are problema sub control”, menționează entitatea.

Există două tipuri de hipertensiune arterială. În hipertensiunea primară, nu există o cauză clară a motivului pentru care se dezvoltă. Iar hipertensiunea secundară se datorează hipertensiunii arteriale cauzate de o altă boală.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: