Din cuprinsul articolului
Temperaturile caniculare (peste 35 de grade Celsius) pot afecta pe oricine, dar unele grupuri vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă și bebelușii, prezintă un risc mai mare de vătămare gravă.
În zilele caniculare apare dorinţa de a bea ceva rece, tonic şi revigorant. Dar este bine să știi ce băuturi să eviți dacă vrei să-ți păstrezi sănătatea.
Medicii atrag atenţia că unele băuturi pot face mai mult rău decât bine în zilele toride de vară.
Băuturi carbogazoase dulci
Băuturile carbogazoase cu zahăr nu potolesc setea și nu ajută deloc la menținerea echilibrului hidric în organism. Ele nu vor face decât să vă înseteze şi mai mult. În plus, acestea conțin o cantitate mare de zahăr și mulți oameni uită să numere caloriile lichide din dieta lor zilnică.
Bere
Nici berea rece în zilele caniculare nu este o idee bună. Alcoolul, în principiu, provoacă deshidratare, iar după administrarea acestuia, substanțele utile din organism sunt spălate împreună cu produsele de descompunere a alcoolului etilic.
Băuturi spirtoase
Băuturile spirtoase, cu mult alcool, produc, de asemenea, deshidratare. De exemplu, este posibil să vă supraîncălziți la soare și să nu simțiți. Cu insolația și intoxicația cu alcool, setea va fi cea mai mică dintre problemele tale.
În zilele toride de vară cel mai bine este să bei apă plată sau ceai cald fără aditivi dulci. Se crede că, pentru a menține echilibrul hidric al organismului, trebuie să bei 1,5-2,5 litri de lichid, dar este important să te concentrezi pe senzațiile corpului tău, potrivit experţilor.
Nevoia individuală depinde în mare măsură de temperatura ambiantă și de nivelul de activitate fizică. Băuturile prea reci pot provoca indirect dezvoltarea infecțiilor bacteriene și dureri în gât.
Recomandări pentru zilele caniculare
Specialiştii Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA au câteva sfaturi:
– Purtați haine adecvate, deshise la culoare, ușoare și largi.
– Rămâneți într-un loc cu aer condiționat pe cât posibil. Dacă locuința dumneavoastră nu are aer condiționat, mergeți la mall sau într-un supermarket
– Limitați activitățile în aer liber sau reprogramați-le pentru atunci când temperatura este mai scăzută
– Beți multe lichide și nu consumați prea mult alcool
-Stați la umbră, folosiți o cremă de protecție solară cu factor de protecție solară (SPF) ridicat și indice UVA și purtați o pălărie cu boruri largi.
– Nu lăsați pe nimeni, în special bebeluși, copii mici și animale, într-un vehicul încuiat.