Din cuprinsul articolului
Potrivit medicilor cardiologi și altor experți în sănătate, compoziția nutrițională a anumitor alimente poate sprijini diferite aspecte ale sănătății inimii. Fructele și legumele sunt cel mai la îndemână exemplu.
Nutrienții din multe dintre aceste alimente au proprietăți de protecție împotriva bolilor de inimă. Alternativ, peștele care este plin de acizi grași omega-3 poate ajuta la reglarea nivelului de trigliceride, în timp ce cerealele integrale pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale sub control.
Dar așa cum anumite alimente pot fi benefice pentru sănătatea inimii noastre, altele o pot pune în pericol.
Medicii cariologi te sfătuiesc să spui la revedere chipsurilor de cartofi
Printre alimentele de top la care mulți cardiologi te sfătuiesc să renunți, și aleg să renunțe ei înșiși, se numără chipsurile de cartofi. Datele sondajului publicat de Statista au arătat că peste 284 de milioane de oameni din SUA au gustat chipsuri de cartofi în 2020.
În timp ce chipsurile pot fi satisfăcător de sărate, cardiologul Dr. Elizabeth Klodas a scris într-un articol pentru CNBC că dacă ar fi să mâncăm aproximativ 30 de grame de cartofi chipsuri zilnic timp de un an, am ajunge să consumăm aproximativ trei sferturi de cană de sare, ceea ce duce la o creștere în greutate de până la 15 kilograme.
Din cauza acestor riscuri pentru sănătate, dr. Klodas a spus că ea personal se abține să mănânce chipsuri cu orice preț.
Carnea procesată poate avea un impact negativ asupra sănătății inimii
Mulți cardiologi se feresc și de carnea procesată. Acestea includ produse precum salamul, hot-dog-urile, slănina și carnea de vită – deși unii experți afirmă că carnea de vită poate fi printre cele mai sănătoase gustări pe care le puteți găsi în deplasare.
Cardiologul consultant dr. Neil Srinivasan a declarat pentru The Telegraph că el sfătuiește în special renunțarea la salam, care poate fi încărcat cu calorii și grăsimi saturate sau trans, altfel cunoscute sub numele de grăsimi nesănătoase.
Acestea includ gustări în care se pot ascunde salam și alte cărnuri procesate, cum ar fi pe pizza sau în rulouri de cârnați. Când este prăjită în ulei sau unt, aceasta poate fi o rețetă pentru colesterolul ridicat și bolile de inimă.
„Uneori prăjirea în untură sau împachetarea lucrurilor în slănină ar putea spori aroma, dar doar adaugă mai mulți aditivi”, a spus dr. Srinivasan.
Ca să nu mai vorbim de sare adăugată care poate fi găsită în carnea procesată, care atrage apa în vasele noastre de sânge și crește tensiunea arterială – un alt factor cunoscut pentru a contribui la bolile de inimă.
Dr. Sharonne Hayes, profesor de medicină cardiovasculară, a declarat pentru Yahoo!News că carnea procesată conține adesea nitrați, care au fost legați de cancer.
Medicii cardiologi: Consumul de băuturi dulci poate crește riscul de boli cardiovasculare
Al treilea element de care veți descoperi că mulți specialiști în inimă se feresc nu este atât un aliment, ci o băutură. Puteți găsi o cantitate mare de zahăr, cofeină și calorii goale în băuturile carbogazoase, cum ar fi sifonul sau băuturile energizante.
Ulterior, experții de la Orlando Health au explicat că aceste băuturi ne pot face susceptibili la afecțiuni precum diabetul și bolile metabolice, ambele fiind asociate cu dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Împreună, conținutul de zahăr și cofeină al acestor băuturi poate duce la palpitații sau aritmii ale inimii.
„Nu există o mâncare care să-ți salveze viața… Și nici una care să te omoare. Este vorba despre echilibru”, a spus dr. Hayes pentru Yahoo!News.