Din cuprinsul articolului
Rugăciune pentru cei care suferă de boli și întristare. Pe 29 septembrie, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Chiriac Sihastrul, cunoscut atât pentru nevoințele sale cât și pentru darul facerii de minuni.
Sinaxarul îl amintește ca finnd „puternic vindecător al bolnavilor și blând mângâietor al celor întristați”.
Sfântul Chiriac Sihastrul s-a născut la anul 448, în vremea împaratului Teodosie cel Mic, în Corint, fiind nepot al Episcopului Petru al Corintului.
Viața Sfântului Chiriac Sihastrul
Încă de copil a fost hirotesit citeț al bisericii catedralei. La vârsta de 18 ani, Chiriac ajunge la Ierusalim unde îl cunoaște pe Sfântul Eftimie. Acesta i-a prorocit că va ajunge un mare duhovnic.
Sfântul Efitimie a fost cel care l-a tuns în monahism trimițându-l și la Sfântul Gherasim de la Iordan. În acest loc, Sfântul Chiriac a petrecut vreme de nouă ani.
Dupa moartea Sfântului Gherasim s-a întors insa la Manastirea Sfantului Eftimie.
Dupa 10 ani, fugind de slava oamenilor, a sihăstrit în locuri diferite, în cele din urma stabilindu-se la Mănăstirea Sfântului Hariton, potrivit crestinortodox.ro.
Sfântul Chiriac Sihastrul a spus despre sine că în toate zilele vieții lui lumina soarelui nu l-a văzut mâncând, nici a apus fiind el supărat pe cineva.
Sfântul Chiriac a fost ți un mare luminator al Bisericii, Stâlp al Ortodoxiei, luptând mai ales împotriva ereziilor lui Origen. Sfântul Chiriac Sihastrul s-a mutat la Domnul în anul 557.
Rugăciune pentru cei care suferă de boli și întristare
„Cântare să înălțăm, popoare, Minunatului Dumnezeului nostru, Celui Ce a izbăvit din robie pe Israel, cântare de biruință cântându-I și grăind: să cântăm Ție Unuia, Stăpânului!
Ca să laud după vrednicie pe Cuviosul Chiriac, laudă de Dumnezeiască cunoștință și de daruri dă-mi mie, Hristoase, prin rugăciunile lui. Că Tu ești Comoara învățăturilor celor înțelepte și mai presus de cuvânt.
Primindu-mă cu voie bună pe mine, care aduc ție acum laudă, Fericite Chiriac, roagă-te lui Hristos să mă împărtășesc de Dumnezeiasca Rază de Lumină și să câștig mântuirea cea adevărată.
Biruit-ai pe stăpânii întunericului, părinte, întărindu-te cu puterea cea tare a Stăpânului, Preafericite Chiriac! Și mergând după urmele Lu, ai ajuns la odihna cea de sus.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Arătat-ai pe pământ râvnă asemenea cu îngerii și tot cugetul trupului l-ai supus Duhului Celui Purtător de viață. Pentru aceasta acum dănțuiești împreună cu ei în ceruri, purtătorule de Dumnezeu, Sfinte Chiriac. Amin!”