29 august, sărbătoare cu cruce roșie în calendar. Tradiţii şi superstiţii de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Sărbătoare cu cruce roșie în calendar. În fiecare an, pe 29 august, creștinii ortodocși prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, considerată ultima mare sărbătoare a anului bisericesc ce se încheie la sfârşit de august.

În această zi marcată cu cruce roșie se ține post, indiferent în ce zi a săptămânii s-ar regăsi.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul amintește de sacrificiul Sfântului Ioan pentru credință, care a fost decapitat la ordinul regelui Irod Antipa, la cererea fiicei Irodiadei, Salomeea.

Capul lui Ioan Botezătorul a fost pierdut şi regăsit de trei ori. Prima şi a doua aflare a capului Sf Ioan Botezătorul sunt prăznuite în ziua de 24 februarie, iar cea de-a treia aflare a capului este prăznuită pe 25 mai.

Sfântul Ioan Botezătorul este considerat cel mai mare dintre profeți și un model de pocăință și credință.

Ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare. Tradiții și obiceiuri în România

În România, sărbătoarea este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri populare, care îmbină aspectele religioase cu cele folclorice.

Unele dintre cele mai cunoscute tradiții includ:

  • Sărbătoarea este, de asemenea, un moment prielnic pentru pomenirea morților. În multe sate românești, se organizează parastase și se împart ofrande în memoria celor adormiți, potrivit jurnalul.ro.
  • În această zi, mulți creștini țin post sever, abținându-se de la consumul de carne, ouă, lactate și chiar ulei sau vin. Acest post este văzut ca un mijloc de purificare spirituală și de rememorare a suferinței Sfântului Ioan.
  • Cine nu poate ţine post ar fi bine măcar să evite să mănânce fructe rotunde (pepene, nuci, mere), deoarece forma lor aminteşte de capul Sf. Ioan, fructe şi legume roşii, culoarea lor amintind de sângele Sfântului Ioan, varză şi preparate din varză, deoarece Sfântului i s-a tăiat capul pe varză, de şapte ori, şi iar a înviat. De asemenea, se evită mâncărurile care sunt tăiate cu cuțitul, precum pepenii, pentru a nu simboliza decapitarea.
  • În unele regiuni, se evită orice muncă sau activitate importantă, considerându-se că poate aduce ghinion sau chiar moarte.
  • Se crede că apa sfințită în ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul are proprietăți tămăduitoare. Această apă este folosită pentru a alunga spiritele rele și pentru a proteja gospodăria.
  • În tradiția populară, această zi este considerată nefavorabilă pentru începerea lucrărilor agricole, cum ar fi semănatul sau recoltarea. Se crede că nerespectarea acestei interdicții poate atrage necazuri asupra culturilor și animalelor din gospodărie.

Recent Posts

De ce apar stările de anxietate și melancolie toamna

Melancolie și anxietate din cauza venirii toamnei. Pe măsură ce zilele devin mai scurte și…

25 de minute ago

Rețetă de castraveți murați cu apă minerală

Rețetă de castraveți murați cu apă minerală. Castraveții murați în saramură de vară sunt o…

56 de minute ago

Avertizare meteo. Risc de inundații în aceste zone

Joi, nouă județe din estul României sunt sub cod galben de avertizare meteo, iar hidrologii…

o oră ago

Un prezentator de radio celebru a fost diagnosticat cu cancer la gât, după ce ascultătorii și cunoscuții lui au observat acest detaliu

Semnele cancerului la gât. Un caz recent de cancer larigian este cel al prezentatorului de…

2 ore ago

Carmen Brumă: Trei alimente pe care trebuie să le consumăm toamna

Carmen Brumă a dezvăluit care sunt cele mai bune trei alimente pe care trebuie să…

3 ore ago

Citeste si: