Categories: Știrile zilei

Veste uriașă pentru pensionari! După recalculare, vor primi 2500 de lei mai mult la pensie. EI sunt norocoșii!

Vești bune pentru acești români, care se vor bucura de o pensie mult mai mare din 2024. În urma majorării stabilite de autorități, pensia lor va crește cu 2500 de lei din noul an. Vezi cine sunt cei mai norocoși români, care se vor bucura de o majorare semnificativă, în timp ce alții vor avea o creștere de doar 100 de lei.

Conform noului calcul, vorbim de o mărire a pensiei cu 2.500 de lei brut în cazul pensionarilor care au avut un stagiu de cotizare de 38 de ani și șase luni, arată un exemplu dat de România TV. Punctele de contributivitate, în acest caz, ajung la 86,7.

Anul trecut, înainte de prima majorare a pensiilor cu indexarea de la începutul lui ianuarie 2024, suma primită de un astfel de vârstnic era de 4.700 de lei. Debutul acestui an i-a majorat pensia cu 640 de lei.

În prezent, suma de bani care intră în buzunarul acestui pensionar este de 5.340 de lei. Însă, odată cu recalcularea pensiilor de la 1 septembrie, indemnizația, în acest caz, va crește cu 2.450 de lei brut.

Potrivit formulei de calcul, suma totală a pensiei va fi formată din valoarea punctului de referință (VPR) x numărul total de puncte. VPR va fi de 81 de lei. Totalul punctelor este reprezentat de punctele de contributivitate plus cele de stabilitate, respectiv punctele necontributive și perioade asimilate.

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Care va fi valoarea netă a acestei indemnizații

Având în vedere că pentru fiecare an de muncă, între 25 și 30 de ani, se acordă 0,5 puncte, iar pentru fiecare an între 30 și 35 de ani petrecuți pe câmpul muncii se acordă 0,75 puncte, numărul total de puncte primite de acest pensionar pentru anii munciți va fi de 9,75.

„Total puncte = 86,7 + 9.75 = 96,25 puncte X 81 de lei punctul de referință = 7.790 de lei pensie la recalculare”, arată calculul, conform sursei citate. Având în vedere că se va impozita 10 la sută din pensile ce depășesc 2.000 de lei, acești vârstnici vor primi circa 7.200 de lei net.

Amintim că legea prevede ca pensiile sub 2.000 de lei să nu fie impozitate. „Impozitul este de 10% din diferenţa ce depăşeşte 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. O pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei”, potrivit Ministerului Muncii.

În 2024, seniorii din România beneficiază de măriri de pensie în două etape. Prima majorare a avut loc la 1 ianuarie, atunci când sumele au fost indexate cu 13,8%. Cea de-a doua majorare se va face în luna septembrie, în urma recalculării.

Recent Posts

Pensionari, angajați pe sume uriașe la această companie

Pensionari, angajați pe sume uriașe la SC Citadin SA, o companie subordonată Primăriei Iași. Trei…

12 minute ago

Hepatita autoimună poate apărea la oricine. Vasele de sânge sparte pe picioare, unul din semnele alarmante

Hepatita autoimună este o afecțiune cronică rară a ficatului, în care sistemul imunitar începe să…

42 de minute ago

Avertizarea meteo: Un nou ciclon lovește Europa. Sunt așteptate furtuni puternice în aceste zone din România

Avertizarea meteo. Un nou ciclon format în bazinul Mediteranei își face simțită prezența în sudul…

o oră ago

Măsuri cheie pentru combaterea fumatului propuse de un chirurg oncolog. Rolul alternativelor fără fum

În cadrul celui de-al 7-lea Summit Privind Reducerea Efectelor Nocive ale Fumatului, desfășurat pe 16…

2 ore ago

Cele trei zodii care se căsătoresc după 40 de ani. Își găsesc târziu sufletul-pereche

Există anumite zodii care tind să amâne căsătoria până la vârste mai înaintate, trecând chiar…

2 ore ago

Sunt misterioase și grave! Boli greu de diagnosticat

Atunci când un pacient intră pe ușa unui cabinet de consultații, el se așteaptă ca…

3 ore ago

Citeste si: