Din cuprinsul articolului
25 mai, Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți. Studiu: De ce fug copii de acasă?
Atât prevenirea cât și soluționarea cazurilor privind disparițiile de copii sunt prioritare pentru Poliția Română. Dispariţia unui copil impune acţiuni rapide, profesioniste şi eficiente ale poliţiei. Acest lucru implică și un parteneriat cu societatea civilă şi cu toţi factorii disponibili să contribuie la prevenirea producerii unor drame.
Pentru reducerea numărului de dispariții și găsirea rapidă a copiilor, în anul 2021, la nivelul Poliției Române, a fost realizat un studiu calitativ privind disparițiile de minori, cu accent pe plecările voluntare din mediul familial sau centrele de protecție.
Studiul realizat de Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității și structurile teritoriale de analiză și prevenire a criminalității, a îmbinat analiza statistică a datelor înregistrate la nivelul Direcției de Investigații Criminale, cu ancheta socială pe bază de interviu, în vederea conturării unei viziuni de interior asupra acestor cazuri.
„Au fost realizate interviuri cu reprezentanții tuturor actorilor instituționali implicați: polițiști, lucrători din centrele de ocrotire și protecție, respectiv D.G.A.S.P.C. (psihologi, asistenți maternali, manageri de caz), respectiv minori cu recurență în ceea ce privește părăsirea acestor centre.
Datele statistice indică faptul că multe dintre disparițiilor de minori (aproximativ trei sferturi) au la bază un act independent al persoanelor date ulterior în urmărire. De asemenea, fondul general al disparițiilor este în strânsă legătură cu sistemul de protecție socială, fără ca o infracțiune sau o intenție ilicită să constituie declanșarea unei derulări negative a evenimentelor.
Un minor poate avea chiar și 20 de înregistrări în bazele de date privind persoane dispărute. De altfel, părăsirile repetate reprezintă o particularitate în rândul minorilor”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.
Potrivit studiului, cele mai frecvente situaţii tensionante resimţite de copiii care fug de acasă sau din centrele de ocrotire, sunt următoarele
Toate concluziile desprinse în urma acestui studiu vor fi folosite de polițiști pentru prevenirea unor plecări voluntare și la eficientizarea activităților de căutare a minorilor dispăruți.
Alegeri prezidențiale 2024. Duminică, 24 noiembrie, românii votează pentru alegerea viitorului preşedinte. Aceștia trebuie să…
Vin zăpezile în România! Prognoza meteo actualizată pentru finalul lunii noiembrie anunță trei zile consecutive…
MAI: Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Alina…
Dr. Cătălin Cîrstoiu, la Gala Capital „Performeri din Medicină”: „ SUUB este primul spital public…
Codul Numeric Personal (CNP) este un identificator unic atribuit fiecărei persoane născute sau rezidente în…
Alegeri prezidențiale. 14 candidați pe buletinul de vot. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi…