Din cuprinsul articolului
Pe data de 24 ianuarie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Xenia, considerată a fi ocrotitoarea familiei și a celor aflați în necaz.
Aceasta a renunţat de tânără la viaţa lumească, alegând să devină mireasa lui Hristos. A pribegit 45 de ani, ducând o viaţă austeră în rugăciune continuă.
O relatare despre viaţa sfintei regăsim pe epitaful pietrei funerare din cimitirul Smolensk care ne prezintă în rezumat trăirea ei pământească: „a rămas văduvă la vârsta de 26 de ani, a pribegit 45 de ani, și a trăit 71 de ani; își zicea Andrei Teodorovici”, potrivit basilica.ro.
Cine este Sfânta Xenia din Sankt Petersburg
Sfânta Xenia a trăit în secolul al 18-lea, în Rusia imperială, în Sankt Petersburg, capitala Imperiului Rus. Cel mai probabil anul naşterii este 1730.S-a căsătorit cu ofiţerul Andrei Teodorovici, însă după patru ani de mariaj, soțul ei a trecut la cele veșnice în urma unei petreceri.
După ce a rămas văduvă la 26 de ani, viața ei s-a schimbat total. A vândut toate proprietățile și toți banii i-a dat necăjiților și apropiaților săraci.
A trebuit să treacă peste obstacolele rudelor care o considerau nebună. Era cu adevărat nebună, dar nu fără minte și de internat în spital, ci nebună pentru Hristos, cu mintea limpede și ageră, cu inima mărinimoasă, chiar dacă plină de durere după pierderea soțului, și cu dragoste mare față de Dumnezeu care le-a rânduit pe toate în viață spre mântuire.
A trăit o viață austeră în rugăciune continuă
S-a îmbrăcat în hainele soțului și-a început să hoinărească pe străzi, rugându-se mereu și îndemnându-i pe toți să fie creștini buni. Avea o viață aspră, cu nevoință multă. Trăia din pomana oamenilor, pe care cu greu o accepta. La început era judecată rău de oameni și luată în râs de cerșetori, cu care era asemănată. A răbdat toate Sfânta Xenia, asemeni Mântuitorului, pe care-L iubea nespus și la care dorea s-ajungă cât mai repede.
Dumnezeu i-a dăruit Sfintei Xenia darul vederii înainte. Multe lucruri a prezis, dar evenimentul care i-a marcat pe ruși a fost moartea împărătesei Elisabeta, chiar de Crăciun, în anul 1761. Sfânta Xenia, în ajunul Crăciunului a alergat pe străzile Sankt Petersburgului, îndemnând pe oameni să coacă mulți colaci. De atunci, oamenii au început să vadă sfințenia Xeniei.
Sfânta Xenia împărțea tot ce primea la săraci. Oamenii o căutau măcar s-o vadă și-i dăruiau de toate, știind că o milostenie la un om al lui Dumnezeu e jertfă mare. Cum primea, așa dăruia la bolnavi, neputincioși, orfani și văduve.
Rugăciune puternică pentru rezolvarea neînțelegerilor din familie
„O, Sfântă maică Xenia, vieţuind sub acoperământul Celui Preaînalt şi întărită fiind de Maica lui Dumnezeu, răbdând foamea şi setea, gerul şi arşiţa, defăimările şi prigonirile, ai primit de la Dumnezeu darul înainte-vederii şi al facerii de minuni, iar acum sălăşluieşti întru lumina Celui Atotputernic. Sfânta Biserică te preamăreşte acum ca pe o floare bineînmiresmată.
Stând înaintea sfintei tale icoane, ne rugăm ţie ca uneia care eşti întru viaţa cea neîmbătrânitoare, dar petreci şi împreună cu noi: primeşte cererile noastre şi le du la scaunul Milostivului Părinte Ceresc, ca ceea ce ai îndrăznire către El; cere pentru cei ce aleargă la tine mântuire veşnică, îmbelşugată binecuvântare pentru faptele şi începuturile cele bune, izbăvire din toate nevoile şi necazurile. Mijloceşte cu rugăciunile tale înaintea Atotînduratului nostru Mântuitor, pentru noi netrebnicii şi păcătoşii.”