Din cuprinsul articolului
23 august: Sfântul Mucenic Lup, mare vindecător și făcător de minuni. Rugăciunea pe care e bine să o citești astăzi.
Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mucenic Lup, mare făcător de minuni, cunoscut pentru că a adus vindecare pentru multe boli și neputințe atât în timpul vieţii cât şi după trecerea la cele veşnice.
23 august: Sfântul Mucenic Lup, mare vindecător și făcător de minuni
Sfântul Mucenic Lup a viețuit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul celui de-al IV-lea, în cetatea Novae, de lângă Dunărea de Jos, ca sclav. Localitatea Novae era așezata în provincia Moesia Inferior, unde este astăzi orașul Svistov, în Bulgaria, pe malul drept al Dunării, în dreptul localității Zimnicea. Din acest motiv, sunt persoane care susțin ca Sfântul Lup ar fi din același neam cu noi.
Potrivit creștinortodox.ro, Sfântul Lup a fost servitorul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie din Tesalonic. După uciderea Sfântului Dimitrie, Lup a înmuiat marginea vesmântului în sângele lui și i-a luat inelul. Cu acest strai și inel, Sfântul Lup a săvârșit multe minuni, aducând vindecare pentru multe boli și neputințe.
Pentru ca nu primise botezul, s-a rugat lui Dumnezeu sa-l învrednicească de botez, înainte de a-si da duhul. După aceasta rugăciune, a început sa ploua peste acest mucenic. Astfel, în chip minunat a primit botezul.
Din relatarea vieții sale aflam ca într-o zi a zdrobit idolii păgânilor, motiv pentru care închinătorii la idoli căutau sa-l omoare. Este păzit în chip minunat de furia acestora, iar după ce primește botezul în chip miraculos, s-a predat de bunăvoie în mâinile păgânilor. După nenumărate chinuri, a fost osândit la taiere cu sabia, astfel încât, pe 23 august, anul 304, Sfântul Lup a trecut la cele veșnice.
Rugăciunea pe care e bine să o citești astăzi: „Sfinte Mucenice Lup, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi”
Mucenicul Tău, Doamne, Lupus, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Stih: Sfinte Mucenice Lupus, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Luminându-te pururea de strălucirile cele neînserate şi stând înaintea Luminii Celei Dumnezeieşti, luminează sufletul meu al celui ce laud pomenirea ta cea strălucită şi purtătoare de lumină, ostaşule al lui Hristos, viteazule pătimitor.
Stih: Sfinte Mucenice Lupus, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Intrând în vitejeştile lupte ale mucenicilor, ai mărturisit pe Dumnezeu, cum că S-a arătat pe pământ şi firea omenească a îndumnezeit-o, prea înţelepte; şi pe idoli i-ai pierdut prin puterea Duhului.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Umplându-ţi-se inima de apele vieţii, ca un râu Dumnezeiesc, ai uscat curgerile înşelăciunii; şi cu credinţa ai adăpat cugetele oamenilor, care odrăslesc roadă cerească.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor.
Amin