Din cuprinsul articolului
21 martie, Ziua Mondială a persoanelor cu Sindromul Down. Simbolul special din spatele datei de celebrare a acestei zile.
Ziua Mondială a persoanelor cu Sindrom Down este marcată anual pe 21 martie lumea întreagă.
21 martie, Ziua Mondială a persoanelor cu Sindromul Down. Simbolul special din spatele datei de celebrare a acestei zile
Data pentru celebrarea aceste zilei, respectiv ziua 21 luna 3, a fost selectată pentru a sublinia trisomia care provoacă sindromul Down.
Înființată în anul 2006 de Organizaţia Internaţională a Persoanelor cu Sindrom Down și declarată zi mondială, printr-o rezoluţie adoptată de Adunarea Generala a Naţiunilor Unite, în decembrie 2012, cu scopul implicării tuturor statelor în creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la această afecțiune.
Sindromul Down (sau Trisomia 21) este o modificare cromozomială întâlnită la aproximativ 1 din 800 de nou-născuți vii, potrivit www.worlddownsyndromeday.org . Însă, există variații considerabile la nivel mondial.
Potrivit statisticilor ONU, incidenţa sindromului Down este de 1 la 1.000 de naşteri în întreaga lume. În fiecare an, între 3.000 si 5.000 de copii se nasc cu această tulburare cromozomială.
Sindromul Down cauzează diferite grade de dizabilitate intelectuală și fizică, precum și probleme medicale asociate.
Această afecțiune este caracterizată de prezenţa unui cromozom 21 în plus faţă de perechea de cromozomi 21 din cadrul cariotipului uman normal. Primul care a descris caracteristicile sindromul a fost medicul englez John Langdon Haydon Down, în 1866.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale: Transmit un îndemn pentru deschidere, integrare socială și respectarea drepturilor
Cu această ocazie, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Constantin Budăi, a transmis un mesaj de „deschidere, integrare socială și respectarea drepturilor” persoanelor cu sindromul Down.
„În fiecare an, încă din 2011, la data de 21 martie marcăm Ziua Internațională a Sindromului Down.
Această zi este un prilej de conștientizare a importanței incluziunii sociale și de promovare a drepturilor persoanelor care suferă de sindromul Down în toate sferele de activitate (educație, sănătate, protecție socială, muncă etc.).
Tema de anul acesta, aleasă de Organizația Națiunilor Unite pentru a conștientiza societatea asupra sindromului Down, este „What does Inclusion mean?”.
Doresc să mă alătur acestui demers global de conștientizare și să vă transmit un îndemn pentru deschidere, integrare socială și respectarea drepturilor persoanelor care suferă de sindromul Down”, a transmis Budăi.