Sari la conținut

20 Septembrie 2019 – Ziua mondială de luptă împotriva cancerelor ginecologice. Anual, 8000 de noi cazuri se înregistrează în România

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
ovare

World GO Day (Gynecologic Oncology Day) este un eveniment internațional organizat pentru prima dată în acest an, dedicat conștientizării factorilor de risc, simptomelor, detectării precoce și prevenţiei cancerelor ginecologice.

Pentru a marca Ziua mondială de luptă impotriva cancerelor ginecologice, pe data de 20 septembrie vor avea loc evenimente simultane în 22 de ţări sub sloganul “A Game Against Cancer”, concomitent cu campanii de comunicare digitale și în social media.

Toate studiile recente arată că bolnavii de cancer pot și trebuie să facă mișcare, de aceea educația în acest sens este esențială.

Anual, aproximativ 8000 de cazuri noi însumate pentru cele 5 tipuri de cancer – corp uterin, col, ovarian, vulvar și vaginal – sunt diagnosticate în România, conform datelor Globocan.

Potrivit statisticilor, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei.

În România avem cea mai mare rată de mortalitate prin cancer de col uterin, iar cancerul ovarian numit și ucigașul tăcut se diagnostichează încă în formele avansate ale bolii.

(http://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf)

Asociația ANAIS este o asociație al cărei scop principal îl reprezintă promovarea, respectarea și apărarea drepturilor femeilor, copiilor și tinerilor. Asociația face parte din „Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței în familie” alături de peste 20 de organizații.

Organizația este membră a rețelei europene privind lupta împotriva violenței în familie – WAVE și a rețelei europene ENGAGe – European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups, ce are ca principal obiectiv sprijinirea, informarea și îndrumarea femeilor diagnosticate cu diverse forme de cancere din sfera ginecologică.

În 2018 la nivel mondial, peste 1.3 milioane de femei au fost diagnosticate cu diferite tipuri de cancer din sfera ginecologică, iar 468.000 de femei au murit din această cauză.

Pentru prevenirea cancerelor ginecologice, este recomandată prezentarea femeii o dată pe an la medicul ginecolog pentru efectuarea de investigaţii. Astfel, cancerele ginecologice pot fi observate înainte de a deveni active sau din primele faze. Efectuarea acestui consult este de importanţă vitală chiar dacă simptomele nu sunt prezente, susţin medicii.
Mahmut Guden, medic chirurg specialist în ginecologie şi obstetrică afirmă că nu există o cauză comună pentru cancerele ginecologice şi că următorii factori măresc riscul apariţiei sale: creşterea numărului de celule în cazul cancerului de uter, obezitatea, menstruaţia la vârstă mică (înainte de 12 ani), menopauza la vârste înaintate (după 55 de ani), tratamentul cu hormoni estrogeni, afecţiunile de ovar polichistic, medicamentele utilizate pentru cancerul la sân, rude care au avut cancer la sân sau intestin, hipertensiune, diabet, expunerea abdomenului la radiaţii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel