Din cuprinsul articolului
Ziua de 20 octombrie este ziua în care creștinii îl cinstesc pe Sfântul Gherasim din Kefalonia. Este considerat drept un mare vindecător și făcător de minuni după ce mai mulți oameni au dat mărturie despre ajutorul oferit în vindecarea unot boli fizice sau psihice.
Sfântul Gherasim este celebrat de două ori pe an: pe data de 16 august ziua în care a trecut la cele veșnice și pe 20 octombrie, ziua descoperii sfintelor sale moaște.
Sfântul Gherasim din Kefalonia s-a născut în anul 1508 în satul Trikkala din Peloponez. A făcut parte din familia de nobili bizantini, Notara.
Bunicul său, Luca Notara, a fost ultimul prim ministru al Imperiului Bizantin. A ales de tânăr să se călugărească în insula Zakintos, ulterior primind Schima Mare în Muntele Athos.
Potrivit crestinortodox.ro, acesta a mers la Ierusalim unde a stat timp de 12 ani. În acest timp a fost hirotonit diacon și preot.
A petrecut o vreme în Creta și Zakyntos, iar în 1555 a ajuns în Kefalonia.
În cele două zile din an în care acest sfânt este cinstit (16 august si 20 octombrie), racla cu sfintele sale moaşte este purtată pe deasupra persoanelor suferinde de boli psihice sau demonizate, aducând și astăzi numeroase tămăduiri.
Sfinte Gherasim, robule al lui Hristos, cel ce ai strălucit înaintea oamenilor ca lumină în întuneric, care ai călăuzit poporul spre cunoaşterea adevăratului Dumnezeu, primeşte de la noi această puţină rugăciune. Vezi, Sfinte, durerile noastre. Vezi necazurile care ne apasă. Vezi mulţimea ispitelor care ne învăluiesc neîncetat.
Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, aşa cum te-ai rugat pentru mulţimea credincioşilor care mărturisesc minunile tale. Mare dar ne-a făcut nouă Domnul prin neputreziciunea sfintelor tale moaşte. Că ne-am întărit în credinţă auzind că bolnavii care s-au atins de racla ta au fost vindecaţi şi că i-ai alungat pe diavoli de la cei îndrăciţi.
O, Sfinte Gherasim, precum ai scăpat insula Kefaloniei de jugul agarenilor şi de multe necazuri, tot aşa ajută-ne şi pe noi. Am căutat uşurare prin puterile noastre, dar nu am aflat. Am căutat ajutor de la oameni, dar am rămas nemângâiaţi. La tine venim, Sfinte, nădăjduind că nu ne vei ruşina. Ci ne vei da cele de trebuinţă, arătându-ne care este calea pe care trebuie să mergem.
Ştim că dacă în viaţă alegem după voia noastră cea rea, rămânem lipsiţi de ajutorul dumnezeiesc. Roagă-te pentru noi, Sfinte, să cunoaştem şi să facem voia lui Dumnezeu, ca să ajungem în raiul cel preadulce, în care tu Îl lauzi pe Dumnezeu cu toţi sfinţii şi cu toate puterile cereşti, în vecii vecilor. Amin.
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…