Din cuprinsul articolului
20 august, zi de mare sărbătoare: Ce sfânt cinstim astăzi și care este rugăciunea pe care este bine să o rostim pentru a fi protejați și ocrotiți.
Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși astăzi, când cinstim un mare sfânt, așa cum facem an de an în data de 20 august.
Sfântul Proroc Samuel s-a născut în perioada în care poporul evreu era condus de către judecători și a fost fiul lui Elcana și al prorocitei Ana, acesta fiind rodul rugăciunii părinților săi.
S-ar părea că a fost ultimul judecător al evreilor, trăind cu aproximativ o mie de ani înainte de Întruparea Domnului.
Sfântul Proroc Samuel a venit pe lume în urma rugăciunilor părinților săi, care și-au dorit tare mult un copil.
Și pentru că rugăciunile lor au fost ascultate, acesta a fost și motivul pentru care mama sa l-a dus la templul Domnului, la vârsta de doar trei ani.
La vârsta de doar 12 ani, copilul l-a descoperit pe Dumnezeu. Această descoperire avea legătură mai exact cu pedepsele care urmau să le aibă marele preot Eli, din cauza depravării și desfrâului fiilor acestuia: Ofni și Fineea.
La scurt timp după această descoperire, s-a și întâmplat, iar filistinii i-au robit pe israeliti și i-au ucis pe fiii lui Eli și au luat cu ei Chivotul Legii.
Marele preot Eli s-a stins din viață în momentul în care a auzit despre pierderea Chvotului Legii și a celor doi fii ai săi.
Din acel moment, timp de 20 de ani, poporul lui Israel a rămas rob la filisteni, iar odată ce această perioadă s-a terminat, Dumnezeu l-a trimis pe Sfântul Proroc Samuel înaintea poporului ca să îi predice pocăință.
Astfel, poporul s-a pocăit, a lepădat idolii filistenilor și au început să umble în căile Domnului, cunoscându-l de atunci pe Sfântul Proroc Samuel, ca proroc, preot și judecător al lui Dumnezeu, notează kfetele.ro.
Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Pe voievozii cei tari…
“Stih: Sfinte Prorocule Samuel, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cel ce eşti odrasla celei sterpe, Înţelepte Proroc Samuel, învredniceşte sufletul meu cel sterp să odrăslească bună rodirea bunătăţilor, prin rugăciunile tale; ca să laud cu sfinţite cântări purtătoare de lumină prăznuirea ta.
Stih: Sfinte Prorocule Samuel, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cel ce a rupt pântecele Sarei de demult, rugăciunea Anei arătat a împlinit-o şi pe cea neroditoare, de roadă umplând-o cu darul, bine te-a voit pe tine, Sfinte Prorocule Samuel, ca o stea a răsări dintr-însa.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Crescând cu sfinţenie sufletul tău, preafericite, în dumnezeiescul veşmânt ai strălucit cu Razele Duhului cele tainice, învăţându-te toată taina, de Dumnezeu cugetătorule şi ca un înger ai slujit lui Dumnezeu Atotţiitorului.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cel Ce este ca un Fiu împreună cu Tatăl mai înainte de veci, mai pe urmă, Întrupându-Se cu adevărat, S-a făcut Fiu al tău, Preacurată, prin credinţă, făcând fii lui Dumnezeu, pe toţi cei robiţi de cumplitul luptător.”
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…