Sari la conținut

2 din 10 pacienţi români suferă de această boală. Simptomele care ar trebui să te alarmeze!

2 din 10 pacienţi români

Boala din cauza căreia 2 din 10 români din rândul populației adulte ajung să se interneze în spital este insuficiența cardiacă. Aceasta este una dintre principalele cauze de spitalizare în rândul populaţiei adulte din România.

Medicul cardiolog Antoniu Petriş spune că cea mai importantă este prevenţia, pentru a salva cât mai multe vieţi. Primele simptome la care trebuie să fii atent sunt oboseala la efort, respiraţia grea, pulsul accelerat şi palpitaţiile.

„Există un grad de somnolenţă, un grad de faticabilitate, un grad de a nu mai putea face ce făcea înainte, nu mai poate urca scările, e dificil să meargă chiar pe un teren plat, un număr de paşi, lucru pe care înainte îl făcea cu uşurinţă”, a explicat Antoniu Petriș, medic cardiolog pentru AlephNews.

O statistică  arată că peste 60% dintre decesele anuale din România sunt din cauza unei boli cardiovasculare.

„Arma medicamentoasă în momentul de faţă s-a întregit cu nişte componente aduse, culmea, ca apariţie pe scenă chiar în anul pandemic. Educaţie este o armă foarte importantă. Cu frecvenţă mică sau riscul de a muri subit pot fi prevenite acuma prin montarea de cardiostimulatoare, prin montarea de cardiovertere defibrilatoare care practic previn moartea subită”, a spus medicul Antoniu Petriș.

Conform studiilor efectuate în ultimii ani, aproximativ un milion de persoane din România suferă de insuficienţă cardiacă. Iar, în fiecare an înregistrăm 44.000 de cazuri noi. Mai îngrijorător este faptul că, la 5 ani de la diagnostic, peste 40% dintre pacienţii cu insuficienţă cardiacă mor.

înțepăturile la inimă

Insuficiența cardiacă apare atunci când mușchiul inimii nu poate pompa suficient sânge. Mai multe afecțiuni pot cauza insuficiența cardiacă. Printre cele mai frecvente sunt: afecțiuni ale arterelor inimii ( arterele coronare sunt îngustate de depuneri de calciu și alte materiale din sânge) și hipertensiunea arterială.

Nu toate cauzele insuficienței cardiace sunt reversibile, dar tratamentul specific poate duce la îmbunătățirea semnelor și simptomelor de insuficiență cardiacă. El poate îmbunătății calitatea vieții și poate scădea numărul de spitalizări.

Schimbarea stilului de viață, incluzând exercițiu fizic regulat, dieta hiposodată, scădere ponderală, dar și controlul factorului stres, poate contribui la îmbunătățirea calității vieții.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel