Cathelicidin-AM, o componentă care se găsește în sângele urșilor panda are capacitatea de a ucide bacteriile și fungii în doar o oră, comparativ cu antibioticele actuale care acționează în circa șase ore. În plus, este extrem de eficient împotriva bacteriilor care sunt rezistente la antibiotice, potrivit oamenilor de știință de la Nanjing Agricultural University din China.
Vestea bună este că antibioticul poate fi făcut sintetic, în laborator și poate ajuta la oprirea infecțiilor la urși panda, dar și la oameni, în cazurile complicate, care nu mai răspund la niciun tratament.
În lume au mai rămas doar 1.600 de urși panda, potrivit Livescience. Numărul lor a scăzut din cauza diminuării habitatului natural și schimbărilor climatice. Descoperirea se poate dovedi extrem de importantă și pentru oameni, care se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor în care tratamentele nu mai au efect. „Este nevoie urgentă de găsirea unor antibiotice noi. Riscăm să avem cazuri în care o simplă infecție în gât ne poate omorî”, a avertizat șeful Organizației Mondiale a Sănătații, Margaret Chan.