Din cuprinsul articolului
În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei care a fost un mare tămăduitor. Credincioșii se roagă în această zi sfântă pentru iertarea păcatelor, vindecare grabnică şi izbăvire de cele mai cumplite necazuri.
Sfântul Patrichie a trăit în primul secol după Hristos, în cetatea Prusa din zona Asiei. În calitate de episcop al cetății, a reușit să convertească multe persoane la creștinism.
Cetatea Prusa era recunoscută pentru izvoarele sale cu apă termală. Eparhul Iulie a încercat să-l determine pe Patrichie să se închine la idoli spunându-i că izvorârea apelor celor calde se face prin purtarea de grijă a zeilor, potrivit pravila.ro.
Sfântul Mucenic Patrichie s-a dedicat vieții monahale încă de la o vârstă fragedă și peste ani a ajuns episcopul cetății Prusa, acolo unde a apărat și a răspândit religia creștină, dar și cel mai important, credința în Iisus Hristos.
Acesta și-a găsit menirea în încercarea de a-i converti pe locuitori la creștinism. În vremea Împăratului Iulian Apostatul, Sfântul Patrichie a fost aruncat de adepții păgânismului în ape clocotite, pentru a-l împiedică să mai propovăduiască religia creștină în rândul păgânilor.
Sfântul mucenic i-a răspuns că apele termale izvorăsc pentru binele oamenilor, însă aceasta se face prin puterea Mântuitorului, nicidecum a zeilor.
Când Patrichie a căzut în apă, picăturile care au sărit din acel izvor i-au opărit pe cei de față, iar el a ieșit nevătămat. În urma acestei minuni la care a fost martor, ighemonul Iulie a poruncit ostașilor să îl scoată pe Sfântul Patrichie din apă și să-i taie capul.
Pe Faraon cel ce se purta în căruță l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, în chipul Crucii lovind, și despărțind marea și pe Israel cel ce a fugit, mergătorul cel pedestru l-a izbăvit. Pe cel ce cântă cântare lui Dumnezeu.
Toți fiind îmbrăcați măriților cu veșminte de preoție, împodobite cu tot felul de haruri, și iarăși înfrumusețate cu vopselele sângelui mucenicesc, tari luptători v-ați arătat ai dreptei credințe.
Hristos dătătorul de nevoințe acum își întinde dreapta Sa la toți pătimitorii și deschizând câmpul nevoințelor, a adunat ceată de patru mucenici alcătuită după cuviință, care îl slăvește pe Dânsul cu cântări.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Fiind întâi mai-mare Bisericii Patrichie, ca un păstor bun ți-ai pus sufletul tău pentru ea, fericite, având întru ajutor pe înțelepțitul Menandru și pe dumnezeiescul Polien, împreună cu Acachie, pururea înălțând lui Dumnezeu cântare.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Grăitorii de Dumnezeu mucenici urmând graiurile dumnezeieștilor proroci au mărturisit pe Cuvântul lui că a luat trup din Preacurata Fecioară; pe care văzând-o că este Născătoare de Dumnezeu, pururea cu cântări o fericim.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…