Din cuprinsul articolului
19 august, zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Ce sfânt vom cinsti mâine, 19 august și care este rugăciunea pe care este bine să o rostim.
În fiecare an, în data de 19 august, îl cinstim pe Sfântul Andrei Stratilat, fost ofițer în armata imperială a Romei, în timpul domniei împăratului Maximian.
Rangul de „Stratilat”, la care acesta a fost ridicat, reprezintă rangul de general, la care a ajuns datorită rezultatelor sale, motiv pentru care, în anul 305, Sfântul Andrei Stratilat este nevoit să lupte împotriva perșilor.
Doar prin intermediul rugăciunii lui și ale celor de sub comanda sa, armata persană a fost înfrântă, aceștia rugându-se în tot acest timp, lui Iisus Hristos, să-i ajute să iasă învingători.
Pedepsit crunt pentru credința în Hristos
Cu toate acestea, odată ce Sfântul Andrei Stratilat a intrat învingător în Antiohia, a fost imediat denunțat pentru faptul că este creștin. Astfel, au urmat nenumărate chinuri la care acesta a fost supus, doar din cauza faptului că și-a mărturisit credința în Hristos.
A reușit să fie eliberat din temnița în care era ținut prizonier, datorită respectului pe care l-a câștigat. Se pare că acesta a fost eliberat cu un scop, iar acela este cel de a nu ridica mulțimea împotriva armatei și de a căuta împrejurări și motive pentru uciderea sa.
Astfel, Sfântul Andrei Stratilata reușit să afle toate aceste gânduri ale împăratului, prin intermediul descoperirii dumnezeiești.
Imediat ce a aflat toate acestea, și-a luat armata formată din 2593 de militari de elită și a pornit spre Tarsul Ciliciei, acolo unde cu toții au primit Sfântul Botez, chiar din mâinile Episcopului Petru al Tarsisului.
Cu toate acestea, fiecare dintre acești au suferit persecuții, motiv pentru care Sfântul Andrei Stratilat, împreună cu armata sa, au fost nevoiți să urce în Munții Taurus. Din păcate, acolo unde au fost ajunși din urmă de către armatele romane.
Aceștia i-au surprins în timp ce se rugau într-un defileu din respectivii munți, și fără să mai stea pe gânduri, i-a decapitat pe fiecare în parte. Niciunul nu s-a împotrivit, primind cu bucurie, moartea mucenicească pentru Iisus Hristos.
Rugăciune către „Generalul” Andrei
Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Adâncul Mării Roşii…
“Stih: Sfinte Mucenice Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Vrând eu să laud sfinţită prăznuirea ta, luminează sufletul meu cu Razele cele Luminătoare ale Duhului şi goneşte negura necunoştinţei, mărite mucenice.
Stih: Sfinte Mucenice Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Prin Putere Dumnezeiască călcând pe vicleanul şi biruitor făcându-te, mucenice, prea lămurit cu minte vitejească te-ai îmbogăţit de strălucirea mucenicilor, Fericite Mucenice Andrei, cel cu nume mare.
Slavă Tatălui şi Fiului şi SfântuluiDuh.
Omorând cugetele cele pământeşti, mucenice mult pătimitorule, cu bărbăţie ai urmat Cuvântului, Celui Ce pentru tine a fost omorât şi la viaţa cea nestricăciosă te-ai mutat prin moarte.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cel Ce cu adevărat, pentru săvârşirea bunătăţii, S-a îmbrăcat cu Trup din tine, Preacurată, spre mântuirea tuturor credincioşilor, se cunoaşte îndoit la Fire Dumnezeu împreună şi Om.”