Sari la conținut

19.000 de doze de vaccin AstraZeneca, distruse! Explicația autorităților

Vaccinul AstraZeneca
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
AstraZeneca, anunț controversat

Vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca a întâmpinat rezistență din partea multor persoane, din cauza unor probleme de sănătate asociate cu administrarea serului. Astfel, încrederea în vaccin a scăzut treptat, deși Agenția Europeană a Medicamentului susține că orice ser anti-COVID aprobat este sigur și eficient împotriva virusului, incusiv cel de la AstraZeneca.

Riscul de a dezvolta tromboză (problema de sănătate sezizată în urma administrării vaccinului AstraZeneca) este foarte redus și, de asemenea, se poate manifesta în circumstanțe speciale în cazul unor persoane.

Recent, aproximativ 19.000 de doze de vaccin AstraZeneca au fost distruse, însă decizia autorităților nu a fost asociată cu retincența persoanelor, ci a avut un motiv practic.

Potrivit Rador, în Malawi au fost distruse 19.000 de doze de vaccin AstraZeneca împotriva coronavirusului. Autorităţile din domeniul sănătăţii din Malawi au distrus mai mult de 19.000 de doze de vaccin AstraZeneca împotriva coronavirusului. Ele au declarat că serul expirase şi acesta a fost aruncat, pentru că nu existau suficiente date pentru a determina dacă încă putea fi folosit în siguranţă.

AstraZeneca ar putea fi combinat cu un alt vaccin anti-COVID

Persoanele cu vârste sub 60 de ani care au fost vaccinate cu prima doză de la AstraZeneca vor primi a doua doză de la Pfizer – au decis autoritățile din Spania. Hotărârea a fost anunțată după realizarea unui studiu cu 600 de voluntari, după ce la jumătatea lunii martie vaccinarea persoanelor sub 60 de ani cu serul britanic fusese întreruptă din cauza unor efecte secundare grave.

José Antonio Frias este coordonatorul rețelei de cercetare clinică de la Institutul „Carlos al III-lea”, unde a fost efectuat acest studiu.

„Cercetătorii și realizatorii studiului putem să tragem concluzia că administrarea unei doze de întărire printr-o schemă de vaccinare mixtă, bazată pe vaccinul Comirnaty de la Pfizer, este imunogenă la un nivel foarte înalt, cu o creștere a anticorpilor de 30-40 de ori după intervalul de 7 până la 14 zile.

De asemenea, este sigură, cu reacții adverse similare observate la administrarea altor vaccinuri, care în niciun caz nu au fost grave sau care să necesite internare în spital. Persoanele care așteptau o decizie privind o a doua doză de vaccin vor fi imunizate în următoarele zile”, explică José Antonio Frias.

Studiul spaniol privind combinarea vaccinurilor este unic în lume până acum și rezolvă situația personalului esențial, inclusiv personal sanitar, dentişti, polițiști, profesori din Spania care așteptau de la începutul lunii aprilie o hotărâre privind administrarea rapelului.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel