Albirea prematură a părului poate avea cauze genetice, dar poate fi provocată și de unele accidente traumatizante – șocuri precum pierderea unei persoane dragi – sau de boli.
În urma unui șoc, albirea părului se poate produce în câteva ore sau zile. Acest fenomen se explică prin descărcarea de adrenalină în circulația sanguină, care ajunge la nivelul vaselor de sânge ce iriga firul de păr.Vasele sunt contractate, oprind hrănirea părului.
Hipotiroidia și hipertiroidia pot afecta producția de melatonină din păr ducând la încărunțirea prematură.
Deficiența de vitamina B12 a fost de asemenea asociată cu albirea prematură a părului.
Anemia pernicioasă. Această afecțiune a sistemului imunitar determină anticorpii din organismul tău să distrugă anumite celule din stomac și împiedică absorbția vitamiei B12 în organism.
Vitiligo. Și această este o boală a sistemului imunitar, care afectează și pielea, distrugând melanocitele și ducând la apariția unor zone pe care pielea și părul sunt albe.
Fumatul. Unele studii au descoperit faptul că fumătorii sunt de patru ori mai expuși riscului de a albi prematur.
Remedii
Antioxidanții și aminoacizii din alimentație pot preveni albirea prematură a părului. Specialiștii îți recomandă să mănânci frecvent fructe, legume și semințe, dar nu ocoli nici suplimentele nutritive sau vitaminele din farmacii. De asemenea, evită să-ți vopsești părul prea des și nu stă prea mult timp la soare. Aceștia sunt factori care slăbesc rezistența firului de păr, îi scad din luciu, iar în timp contribuie la albirea acestuia. În plus, încearcă să folosești produse de calitate pentru îngrijirea părului, iti mai recomanda specialistii.