Sari la conținut

18 oameni au murit din cauza consumului exagerat de cofeină. Află ce cantitate din băutura ta preferată cu cofeină te-ar putea omorî

Autoritățile sanitare americane sunt îngrijorate de tendința de a ingera cofeină pură remarcată tot mai des în rândul tinerilor și care a dus, până în prezent, la cel puțin 18 decese.

Logan Stiner, un tânăr american de 18 ani din Ohio, a murit la sfârșitul lunii mai 2014 din cauza unei supradoze de cofeină praf, după cum a relevat autopsia. Mama băiatului a declarat în presa americană că a găsit în camera fiului ei câteva plicuri cu cofeină.

Logan a fost cea de-a 18-a persoană din Statele Unite care a căzut victimă consumului exagerat cofeină. Un ofițer de poliție care anchetează decesul este de părere că ar putea exista și cazuri similare neidentificate în contextul în care nu se analizează sistematic nivelul de cofeină din sânge.

Potrivit Food and Drug Administration (FDA), cofeina pură este un stimulent foarte puternic și, luată chiar în cantități foarte mici, poate fi fatală. Consumată în exces, cofeina pură provoacă vomă, diaree, dezorientare, dar și ritm cardiac neregulat și stop cardiac, putând duce la deces.

Potrivit Washington Post, tinerii sunt atrași de cofeina pură pentru că aceasta determină o mai bună concentrare, favorizează pierderea în greutate și îmbunătățește performanțele sportive. Produsele pe bază de cofeină se pot procura ușor de pe internet, iar asociații de protecție a consumatorilor cer ca vânzarea lor să fie reglementată.

Nu doar cofeina pură, ci și băuturile care o conțin vă pot pune sănătatea în pericol. Cu ajutorul unei aplicații, însă poți afla câtă cofeină conține o cafea sau o băutură răcoritoare. Tot ce trebuie să faci e să scrii denumirea băuturii pe care o consumi și câte kilograme ai, iar aplicația va calcula cantitatea din acea băutură care v-ar putea omorî.

Spre exemplu, pentru o persoană care are 70 de kilograme, aplicaţia estimează că 136 de ceşti de espresso vă pot ucide.

Iți poți face testul AICI.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel