Sari la conținut

18 metode naturale și eficiente prin care scapi de stres

exercitii de relaxare
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Exerciții pentru scăderea tensiunii arteriale

Multi dintre noi ne informam despre importanta alimentatiei, a calitatii si ponderii alimentelor pe care le introducem in corp, felul in care le combinam, proportia justa intre glucide, proteine, lipide, minerale, fibre si carbohidrati etc. Gasim mii de diete si retete pentru a avea un corp mai sanatos si pentru a capata mai multa energie.

 

cristinaIata ce ne sfătuiește life coach-ul Cristina Eremia să facem pentru a avea zile pline, dar senine:

 

 

 

  1. Bea apa in mod frecvent. Oamenii de stiinta au demonstrat ca unul dintre factorii principali care provoaca oboseala e deshidratarea. Corpul nostru e alcatuit in proportie de 70% din apa. Efectele deshidratarii sunt scaderea metabolismului, senzatia de oboseala sau diminuarea fortei musculare. Numai o scadere de 2% a cantitatii de apa din corp reduce performanta fizica si mentala in mod vizibil. Cu doua cani de apa si o pauza de 15-20 de minute se pot rezolva majoritatea durerilor de cap, precum si multe simptome de oboseala sau dureri articulare. Putem rezista saptamani fara mancare, dar doar 3 zile fara apa. Sticluta cu apa ar trebui sa fie un accesoriu indispensabil din poseta ta, impreuna cu telefonul, tableta, cardul si rujul.
  2. Da-ti cu apa pe fata cand te simti crispata si tensionata. Senzatia de racoare scade temperatura faciala, calmeaza tensiunea intracraniana si simtim imediat efectul de relaxare si limpezire mentala. De asemenea, sa nu uitam de spatele lobului urechii si de incheieturile mainilor si gleznelor – sunt zone puternic vascularizate, in care arterele se afla imediat sub suprafata pielii, astfel incat racorirea lor produce o stare de calm la nivelul intregului corp.
  3. Fa dus sau baie cu sare. Contactul cu apa trezeste emotiile arhaice ale bebelusului si implicit sentimentul de a fi in siguranta, protejat. Astfel se detensioneaza muschii, se destind capilarele, irigand mai bine tesutul organelor interne. Totodata, sarea are efect purificator, relaxant, curata si detoxifica pielea, in timp ce apa calda provoaca declansarea neuronala de endorfine, actionand direct asupra reducerii senzatiei de tensiune sau agitatie. Spre exemplu, in plan psihologic iti poti imbunatati relatia cu partenerul si familia prin ritualul dusului imediat cand ajungi acasa de la serviciu. Te ajuta sa te relaxezi si sa te detasezi de probelemele de la locul de munca, te oferi reintalnirii cu cei dragi proaspat(a) si senin(a).
  4. Inoata. Daca reusesti sa iti cultivi practica aceasta dimineata iti vei incepe activitatea profesionala plin(a) de energie si voie buna. De asemenea, iti intaresti musculatura, fortifici si flexibilizezi articulatiile, stimulezi circulatia sangelui si irigarea optima a organelor interne, favorizand o mai buna functionare a intregului corp.
  5. Fa gimnastica aerobica la piscina. Daca iti place miscarea mai dinamica, poti incerca aceasta varianta, prin care corpul tau beneficiaza de un foarte placut masaj hidraulic pe masura ce iti faci exercitiile preferate. Efectul antistres e garantat.
  6. Bucura-te de ploaie, fie ca doar deschizi fereastra si inspiri aerul reavan, umplandu-ti plamanii cu aer purificat, fie ca te plimbi sau alergi prin ploaie si simti senzatia de prospetime ce vine din atingerea racoroasa a stropilor de ploaie ce-ti ating chipul si corpul. Si daca iti vine sa canti, imagineaza-ti ca esti Fred Astaire J. Ajuta si asta.
  7. Contempla un acvariu cu pesti. Studiile arata ca aceasta practica poate scadea presiunea sangvina si reduce nivelul de stress. Iar mintea se poate detasa de gandurile chinuitoare si tu iti poti relaxa tensiunea emotionala, lasandu-ti trairile sa pluteasca impreuna cu pestii…  intr-un dans lent si odihnitor.
  8. Tine o mica fantana arteziana in camera sau birou. Dincolo de posibilitatea de a contempla curgerea apei (efecte similar cu acvariul), susurul acesteia are efecte detensionante asupra creierului tau, scazand frecventa undelor cerebrale catre Alpha – caracteristice starii de relaxare si odihna. Iar in feng shui se considera ca apa curgatoare optimizeza nivelul de energie, si daca este situata in locatia potrivita, creste starea de sanatate si chiar norocul ;).
  1. Respira profund, lent, ritmic. Muta-ti atentia de la activitate la respir si acorda-i corpului tau un spatiu de liniste si constientizare senzoriala. Ofera-ti 15 minute de pauza, stai dreapta, cu ochii inchisi, o mana pe abdomen si simte cum intra aerul in plamani, coboara in corp, iti umple zona pulmonara abdominala si expira usor pe gura. Respiratia lenta scade ritmul batailor inimii si implicit presiunea sangvina, contracarand efectele stresului. In plus, corpul este construit astfel incat sa elibereze 70% din toxine prin respiratie. Daca nu respiri suficient, nu permiti o detoxifiere adecvata a organismului si o buna oxigenare a creierului.
  2. Iesi in natura, sau macar deschide fereastra si inspira aer proaspat. Ai grija sa aerisesti permanent spatiul in care stai, pentru a-ti asigura aportul de oxigen necesar functionarii optime. Creierul e cel care consuma 20% din cantitatea de oxigen necasar intregului corp pentru desfasurarea optima a proceselor metabolice.

 

Respiratia optima te face fericit(a)! Cantitatea de serotonina din corp (hormonul fericirii) depinde de nivelul oxigenului pe care l-ai inspirat.

  1. Automasaj – facial, cranian si al mainilor, daca esti la birou. Acasa –  cat mai mult din corp iti e accesibil – picioare, trunchi, abdomen. Cand ai timp – o sedinta la SPA.  In conditii de stres, muschii se tensioneaza si diminueaza sau blocheaza curgerea degajata a sangelui, iar tesutul muscular nu mai este hranit in mod adecvat si nici creierul irigat suficient.
  2. Fa miscare: rotiri ale capului, topait, alergat (chiar si pe loc), cu miscari ritmice. Toate acestea pun sangele in miscare, ducand la oxigenarea mult mai buna a creierului.
  3. Imbratiseaza o persoana apropiata (fizic sau psihic). E un gest care transmite tandrete, afectiune, protectie, generand profunde emotii placute, de relaxare, confort, hrana emotionala.
  1. Zambeste. Generezi sentimente placute in ceilalti si te simti si tu diferit. Memoria celulara asociaza o emotie pozitiva acestui gest si poate fi suficient sa zambesti fara motiv pentru a-ti schimba starea. Cercetatorii au descoperit existenta neuronilor-oglinda in creierul nostru, acestia fac ca noi sa “oglindim”, preluam imediat in fiinta noastra starea unei persoane. De aceea emotiile sunt contagioase.
  2. Inchide ochii si zambeste corpului tau. Imagineaza-ti cum fiecare celula are un chip zambitor si toate zambesc la unison ca intr-o frumoasa simfonie. Exista o straveche practica taoista, “tehnica zambetului interior”, ce si-a dovenit efectele binefacatoare de demult.
  3. Tehnica “arderii” emotiilor si gandurilor negative. Scrie-ti traile si gandurile negative asociate lor pe o mica foaie de hartie, seteaza-ti ferm intentia de a te elibera de ele si arde acesta foaie cu o lumanare. Contempla arderea lenta si traieste sentimentul de eliberare. Focul are efecte terapeutice purificatoare. Ne insoteste in pesteri si paduri, ajutandu-ne sa ne incalzim, sa ne protejam de animale periculoase sau sa ne preparam hrana. Efectele binefacatoare ale focului sunt inscrise in paleocortex (partea straveche  a creierului nostru). El exercita un efect hipnotic si nu intamplator e folosit in majoritatae ceremoniilor spirituale din intreaga lume.
  4. Contemplarea unei lumanari ajuta la relaxarea mentala. Poti sa iti imaginezi acelasi proces in care arzi tot ce ai dori sa elimini din viata ta. Efectul este linistitor si calmant.
  5. Cultiva-ti emotiile pozitive ancorandu-le prin imagini placute pe care sa le ai la indemana, prin mesaje inspirante, motivationale. Avem capacitatea de a alege ceea ce simtim, de a repeta si fixa in structura noastre psihica trairi pe care ne dorim sa le permanentizam.

Intr-o lume atat de solicitanta si agitata e important sa ne alocam momente pentru noi insine, spatii pentru suflet, in care sa ne ingrijim fiinta si corpul. Fa-ti acest obicei, si descopera care sunt metodele care functioneaza pentru tine!  “Retetele” sunt personale si le gasesti prin observare de sine, nu prescrise de doctor. Realizeaza-ti propriul “kit al seninatatii” de obiecte si practici personale.

Si nu te lua prea in serios. Viata poate fi un joc, in care diferite personaje jongleaza cu diverse obiecte, activitati, intalniri.


 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel