Sari la conținut

Experţi: 17 factori majori de risc pentru demenţă, accidentul vascular cerebral (AVC) şi depresie

dementa
sursa foto: arhiva doctorul zilei

O amplă analiză publicată în revista de specialitate „Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry” dezvăluie principalii 17 factori majori de risc pentru demenţă, accidentul vascular cerebral (AVC) şi depresie.

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla până în 2050, ajungând la 153 de milioane. Experţii atrag atenţi că aceasta reprezintă o ameninţare în creştere rapidă pentru viitoarele sisteme de sănătate şi de asistenţă socială.

Decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale s-ar putea dubla până în același an, iar 10% până la 20% din adulți suferă de depresie mai târziu în viață.

Deși cifrele sunt impresionante, există din ce în ce mai multe dovezi care arată că multe dintre aceste cazuri nu sunt predestinate genetic, ci mai degrabă ar putea fi întârziate sau prevenite complet prin abordarea factorilor de sănătate care se află în general sub controlul nostru, scrie CNN.

Gestionarea celor 17 factori poate reduce riscul de apariție a tuturor celor trei afecțiuni. Acești factori sunt următorii:

  1. Tensiunea arterială
  2. Indicele de masă corporală
  3. Bolile de rinichi
  4. Glicemia
  5. Colesterolul total
  6. Consumul de alcool
  7. Dieta
  8. Pierderea auzului sau deficiențe de auz
  9. Durerea
  10. Activitatea fizică
  11. Scopul în viață
  12. Somnul
  13. Fumatul
  14. Angajamentul social
  15. Stresul
  16. Activitatea cognitivă în timpul liber
  17. Simptome depresive

„Acest studiu arată cu adevărat cât de puternice sunt stilul de viață și schimbările comportamentale pentru bolile cerebrale legate de vârstă”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Sanjula Singh, instructor în neurologie la Harvard Medical School și cercetător principal la Brain Care Labs de la Massachusetts General Hospital.

„În cele din urmă, sperăm că oamenii simt că există un mesaj de speranță aici – că există de fapt atât de multe lucruri pe care le puteți lucra, iar apoi nu numai riscul de accident vascular cerebral este mai mic, dar, de asemenea, de demență și / sau de depresie la sfârșitul vieții”, a remarcat Singh, potrivit sursei citate de adevarul.ro.

Imagine creată au AI

Atacul vascular cerebral, una dintre principalele cauze de deces

În trecut, studiile, instrumentele sau modelele de predicție a riscurilor s-au axat, de obicei, pe aceste afecțiuni în mod individual. „Din punct de vedere uman, acest lucru nu are prea mult sens”, a spus Singh.

În mod ideal, oamenii nu ar dori să dezvolte niciuna dintre aceste afecțiuni, a adăugat ea, astfel încât echipa de cercetare a dorit să găsească factori de risc comuni, astfel încât oamenii să poată atinge, în esență, obiective multiple folosind aceleași instrumente.

Autorii au analizat 59 de meta-analize – sinteze ale datelor din mai multe studii similare – care au fost publicate între 2000 și 2023 și care au investigat efectele factorilor de risc modificabili asupra accidentului vascular cerebral, demenței și/sau depresiei târzii în rândul adulților care nu au fost diagnosticați anterior cu aceste afecțiuni.

Toți cei 17 factori au fost împărtășiți de cel puțin două dintre afecțiuni, dar nu au existat meta-analize privind relațiile dintre depresia târzie și 11 dintre măsurile de sănătate: consumul de alcool, IMC, glicemia, activitatea cognitivă, dieta, pierderea auzului, funcția renală, durerea, activitatea fizică, implicarea socială și stresul, potrivit studiului.

Dintre toate măsurile, tensiunea arterială a avut cel mai mare impact. Un nivel normal al tensiunii arteriale este sub 120 peste 80 milimetri de mercur, sau mm Hg. Persoanele cu un nivel de 140/90 mm Hg sau mai mare aveau de două ori mai multe șanse să facă un accident vascular cerebral, cu 20% mai multe șanse să dezvolte demență și cu 16% mai multe șanse să sufere de depresie. Alți factori de influență principali au fost fumatul, somnul, activitatea fizică și glicemia.

Reducerea riscului de boli ale creierului

„Gruparea acestora este importantă, deoarece cred că diferite persoane au diferite niveluri de motivație pentru a face o schimbare de comportament”, în funcție de preocupările lor personale, cum ar fi un istoric familial de demență, accident vascular cerebral sau depresie, a declarat Dr. Richard Isaacson, neurolog preventiv și director de cercetare la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Florida. Isaacson nu a fost implicat în studiu.

„Studiile de date precum acesta pot ajuta la împuternicirea oamenilor să facă schimbări semnificative în viața lor de zi cu zi”, a adăugat Isaacson.

Dacă 17 elemente par copleșitoare, priviți-le ca pe un meniu din care puteți alege câteva elemente – și treceți prin listă în timp, a spus Singh.

Dar, de asemenea, să știți că acești factori se suprapun, a spus ea – dacă vă îmbunătățiți dieta și exercițiile fizice, de exemplu, probabil că îmbunătățiți mai multe lucruri de pe listă, inclusiv tensiunea arterială, zahărul din sânge, somnul și colesterolul.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel