Din cuprinsul articolului
Conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, a alcătuit un ghid de supraviețuire în sezonul rece. El spune căregulile sunt „de bun simț” și că tot ce trebuie să facem ca să nu înghețăm în zăpadă e să ținem cont de ele
Acest set de reguli se referă la „ieșitul” din casă, situația în care trebuie să pleci la drum lung cu mașina, dar și la ce trebuie să faci la locul de muncă sau în propria locuință ca să nu-ți dai organismul peste cap. Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru (foto medalion) spune că în sezonul rece, atunci când ne aflăm în spații deschise:
1 „Alegeţi haine groase, rezistente la umezeală, care să va asigure protec- ţia capului, feţei şi a mâinilor, pentru a evita pierderile de caldură, şi încălţă- minte lejeră, care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor”;
2„Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Pentru fiecare scă- dere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creşte cu 2%”;
3„Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazinele, staţiile de benzină, gări etc”; 4„Evitaţi imobilizarea prelungită. Consumaţi lichide calde, dar nu alcool”;
5„Nu vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Vă puteți rătăci sau puteți rămâne izolat în frig”.
Medicul spune că iarna, când sunt nămeți și plecăm la drum lung cu mașina, trebuie:
1 „Să aveți lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică”.
2„Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea”.
3„Şi în aceste cazuri e bine să evitaţi imobilizarea prelungită şi să asigurați măcar o activitatea fizică minimală”.
4„Nu plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/ motorină un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi”.
5„NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteți preciza distanţa până la adăpost deoarece vă puteţi rătăci iar hipotermia se instalează mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală”.
Medicul specialist în medicină de urgență Tudor Ciuhodaru spune că trebuie să avem grijă și atunci când ne aflăm în propriile locuințe sau la locul de muncă:
1 „Mentineţi o temperatură de minim 21 de grade (expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, în condiţii de repaus şi îmbracăminte inadecvată poate provoca hipotermie)” 2„Alimentaţi-vă corespunzător şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative. Alcoolul dă o falsă senzație de încălzire”!.
3„Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite periodice sau daţi-le măcar un telefon”. 4„Verificaţi periodic funcţionarea sursei de încălzire (centrală de apartament, reşou, sobă)”.
5„Nu vă încălziţi la aragaz şi nu lăsaţi nesupraveghete sursele de încălzire (sobele) pe durata nopţii”.
„Reţineţi: Hipotermia e un ucigaş tăcut! Aproape jumătate din cazurile de îngheț sunt asociate consumului de alcool! NU lăsaţi copiii singuri în maşină!”, spune dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgenţă.
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…