Dorna a lansat ieri un proiect de susținere a familiilor cu bebeluși născuți înainte de vreme, „Fereasta de speranță”, care a fost pus în practică la Maternitatea Polizu din București. În același timp, numeroase secții din toată țară unde sunt tratați copiii prematuri au primit echipamente medicale noi.
Prima parte a campaniei „Grijă pentru copii”, lansată de Dorna, împreună cu Organizația „Salvați Copiii” România s-a încheiat. În cadrul acesteia, 15 maternități din România au fost dotate cu incubatoare și aparatură necesară îngrijirii bebelușilor veniți pe lume înainte de termen.
„Campania va continua și în 2014 pentru că nou-născuții prematur au nevoie de toată atenția și grija noastră. Dincolo de suflet este nevoie însă și de echipamente medicale”, a spus, la bilanțul primei etape, Natalia Stroe, marketing manager al companiei Coca Cola, care operează brandul Dorna.
„Aceste donații se cuantifică în vieți umane”
Gabriela Alexandrescu, directorul executiv al organizației „Salvați Copiii” România, a explicat că scopul pentru care organizația s-a implicat în acest proiect este acela de a reuși modernizarea tuturor maternităților din țară astfel încât copiii prematuri să se poată bucura de dreptul la viață: „Pentru aceasta însă avem nevoie de sprijinul constant al oamenilor și companiilor și mulțumim Dorna că prin această inițiativă ne-a ajutat să dublăm numărul echipamentelor donate. Aceste donații se cuantifică în vieți umane”.
Gabriela Alexandrescu a mai spus că, în România, se nasc în fiecare an 20.000 de prematuri, cifră care a rămas constantă de-a lungul anilor. Pe lângă aparatură este nevoie însă și de servicii de suport pentru femeile din comunitățile vulnerabile din rural astfel încât acestea să-și poată supraveghea sarcina încă de la început.
„Rolul nostru mai este și acela de a deranja autoritățile pentru ca acest domeniu să nu fie uitat și să beneficieze de suport financiar pentru a nu fi la coada priorităților”, a mai spus directorul executiv de la „Salvați Copiii”.
Donatiile făcute de Dorna au ajuns la maternități din București, dar și din Hunedoara, Botoșani, Constanța, Sibiu sau Caraș-Severin
Mesaje instant
Dorna a extins tot ieri ajutorul dat prematurilor și asupra mămicilor creând, în premieră, proiectul „Fereastra de speranță”.
Astfel, pe geamul care desparte camera de așteptare de salonul de terapie intensivă a Maternității Polizu în care se află bebelușii prematuri sunt proiectate instant mesaje de încurajare și susținere trimise de români.
„Am aflat că o mamă atunci când stă în spital alături de copilul ei petrece cu el doar 10 minute pe zi, ceea ce este de-a dreptul tulburător. Restul este așteptare”, a explicat Natalia Stroe cum a luat naștere ideea acestei inițiative.
În aceste condiții, orice sprijin este important, pe lângă cel pe care îl oferă familia sau prietenii. Oricine vrea să transmită un mesaj o poate face pe www.grijapentrucopii.ro, iar acesta va fi proiectat pe fereastra unde mamele așteaptă să-și vadă bebelușii.
Proiectul va rămâne activ la Maternitatea Polizu, 24 de ore din 24, timp de câteva luni.
Maternitatea Polizu, record de bebeluși născuți prematur
„Prematuritatea înseamnă un eveniment nefericit într-o familie care-și dorește un copil sănătos, dar unul fericit într-o familie care n-a reușit să aibă copii. E bine să știi ce să faci cu mâinile, dar la fel de bine este să ai și echipamente. Neonatologia este un domeniu de viitor, iar neonatologii încearcă în măsura posibilităților să ofere copii sănătoși familiilor”, a spus șeful secției de Neonatologie și Terapie Intensivă de la Maternitatea Polizu, prof.univ. dr. Silvia Stoicescu.
Potrivit acesteia, echipamentul medical de care și instituția pe care o reprezintă a beneficiat are o contribuție foarte mare în salvarea bebelușilor, însă ar mai fi o problemă: echipamentul este foarte scump și trebuie înlocuit odată la patru ani. „Neonatologia costă foarte mult pentru că se ocupă de copii care nu sunt pregătiți să trăiască pe pământ, ci în uterul mamei. Să știți că prematurii suferă cel mai mult, nu părinții. Prematurii sunt suprasolicitați. Ei trebuie să lupte pentru ei înșiși, familia îl împinge să lupte pentru că vrea un copil sănătos, la fel și doctorul care o face pentru prestigiul său profesional, iar nou-născutul are resurse minime și dureri enorme”, a explicat specialistul neonatolog.
Dr. Stoicescu a adăugat că își dorește ca această campanie de dotare a maternităților să continue pentru că în România vor mai exista bebeluși născuți înainte de vreme. Cât privește Maternitatea Polizu, medicul a explicat că aici rata prematurilor a fost în 2013 de 18% din totalul nou-născuților, ceea ce a reprezentat mai mult decât dublul procentului înregistrat la nivel național, în timp ce numărul asistentelor medicale este sub necesar.
Unde s-au făcut donațiile
În București, trei maternități au primit echipamente medicale performante: Bucur, dotată cu un incubator, Filantropia cu un ventilator neonatal și Polizu cu o masă de reanimare. Alte 12 maternități din țară s-au numărat printre beneficiare. De exemplu, cea din Caraș-Severin a primit un incubator și un monitor de funcții vitale, cea din Constanța, un set laringoscop, 4 pulsoximetre și 40 de senzori neonatali și cele Hunedoara, Botoșani, Sibiu care au primit fiecare câte un incubator de terapie intensivă. Lista completă a maternităților dotate cu echipamente medicale e disponibilă pe www.grijapentrucopii.ro.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…