Sari la conținut

15 iulie, sărbătoare mare. Cine a fost Sfântul Vladimir, cel care a creștinat Rusia

Sfântul Vladimir
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfantul Vladimir

În data de 15 iulie a fiecărui an, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Vladimir, luminătorul Rusiei, principele Kievean căruia i se datorează trecerea la creștinism a poporului său.

Sfântul Vladimir a fost fiul principelui Sviatoslav și al soției sale Malușa. Bunica sa se numea Olga și este și ea, la rândul său, una dintre sfintele Bisericii.

Cine este Sfântul Vladimir, cel care și-a botezat poporul în masă

Vladimir s-a născut în jurul anului 960 iar anii tinereții și i-a petrecut în căminul părintesc de educația sa ocupându-se și bunica Olga. Acest lucru este important deoarece încă dinaintea nașterii lui Vladimir Olga vizitase Constantinopolul. În timpul vizitei sale inima i-a fost mișcată de frumusețea Ortodoxiei, de adevărul învățăturilor sale și s-a botezat. A revenit acasă însoțită de către un preot ortodox, aducând cărți și alte obiecte de cult necesare.

Până la sfârșitul vieții sale a rămas o creștină cu viață duhovnicească deosebită și sub înrâurirea educației sale au crescut și cei doi nepoți ai săi, Vladimir și fratele său Jaropolk.
În vremea aceea creștinismul pătrunsese discret nu doar în sânul populației, ci și în sânul oamenilor apropiați curții.

Dar, cu toate că intrase în contact cu creștinismul, Vladimir a rămas păgân și chiar un păgân convins. A ridicat temple și statui idolești și a încurajat dezvoltarea religiei păgâne. Pentru că rugăciunile sfintei sale bunici nu au rămas neascultate Dumnezeu a schimbat inima lui Vladimir.

Ajutând pe împăratul bizantin Vasile al II-lea au ajuns să hotărască împreună căsătorirea surorii împăratului numită porfirogeneta Ana cu prințul kievean. Un cronicar rus menționează faptul că hotărând să devină creștin, Vladimir a ascultat sfatul trimișilor săi la Constantinopol care au fost uimiți de frumusețea radiantă a liturghiei ortodoxe. Tot ei i-au amintit de bunica sa Olga „cea mai înțeleaptă dintre toți”, au spus ei, care a îmbrățișat creștinismul în Biserica Ortodoxă.

Potrivit trinitas.tv, Vladimir s-a botezat, s-a căsătorit cu Ana și împreună au lucrat la răspândirea credinței ortodoxe în sânul poporului său. În timpul vieții și lucrării lui Vladimir s-a întâmplat un fenomen singular în istoria creștinismului anume botezarea în masă a întregului popor în apele râului Nipru.

Țarina Ana a murit în anul 1011 după o viață întreagă dedicată misionarismului creștin. Sfântul Vladimir a trecut la Domnul patru ani mai târziu la vârsta de doar 55 de ani.
Imediat după moartea lui poporul l-a recunoscut ca pe un nou Constantin, Vladimir cel întocmai și el cu Sfinții Apostoli

Rugăciune către Sfântul Vladimir, Luminătorul Rusiei

O, multplăcutule al lui Dumnezeu, Sfinte întocmai cu Apostolii Mare Cneaz Vladimir! Caută la neputințele noastre și roagă-L pe Preamilostivul Împărat Ceresc, să nu se mânie pe noi foarte și să nu ne piardă cu fărădelegile noastre, ci să ne miluiască și să ne mântuiască cu mila Sa. Să sădească în inimile noastre pocăința și frica de Dumnezeu cea mântuitoare; să lumineze mintea noastră cu Harul Său, ca să părăsim cărările cele fără de cinste și să ne întoarcem pe calea mântuirii, împlinind neabătut poruncile lui Dumnezeu și păzind canoanele Sfintei Biserici. Roagă-L, bunule, pe Iubitorul de oameni Dumnezeu, să arate spre noi marea Sa milă: să ne izbăvească de boli aducătoare de moarte și de tot răul, să-i păzească și să-i mântuiască pe robii lui Dumnezeu (N) de toate uneltirile și năvălirile vrăjmașului, ca să ne învrednicim și noi împreună cu tine de fericirea cea veșnică, lăudându-L și preaînălțîndu-L pe Dumnezeu în vecii vecilor. Amin.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel