Din cuprinsul articolului
Mare sărbătoare. În ziua de 15 decembrie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Elefterie și pe mama sa, Sfânta Muceniță Antia.
Sfântul Elefterie este considerat un mare făcător de minuni. Părți din sfintele sale moaște se găsesc la biserica Sfântul Elefterie din București, iar rugăciunile spuse cu credință la racla cu moaștele acestui sfânt aduc grabnică alinare.
Sfântul Elefterie s-a născut în Roma, într-o familie de nobili creștini. A rămas orfan de tata încă din copilărie, fiind crescut numai de mamă, Antia, care, potrivit tradiției, fusese botezată de către Sfântul Apostol Pavel.
Această a încredințat creșterea și educația singurului ei fiu lui Anichit, Episcopul Romei. Episcopul l-a hirotonit diacon la vârsta de cincisprezece ani, preot la vârstă de optsprezece ani, și episcop al Iliricului la vârstă de douăzeci de ani.
Sfântul Mucenic Eleferie i-a atras pe mulți la credință, fapt ce a adus cu sine dușmănia împăratului Adrian. La porunca acestuia, a fost supus la chinuri pe care le-a îndurat cu seninătate.
Sfătuit de prefectul Coremon, împăratul a făcut un cuptor, care avea ţepuşe ascuţite, de o parte şi de alta. A fost pus în cutor, iar când a ieșit, acesta era nevătămat, așa că i s-a tăiat capul. Mama lui, Antia, a fost ucisă şi ea cu sabia pe când îmbrăţişa şi săruta pe fiul ei mort, potrivit crestinortodox.ro.
Ca pe o podoabă a preoților și îndemnător al purtătorilor de chinuri, toți pe tine te cinstim și te rugăm:
Sfinte Mucenice Elefterie, pe cei ce prăznuiesc cu dragoste pomenirea ta, din multe feluri de nevoi îi eliberează, rugându-te lui Dumnezeu neîncetat pentru noi toți care-ți cântăm:
Bucură-te, Sfinte Mucenice Elefterie, mare făcător de minuni!
Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi.
Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare.
Acum și pururea și-n vecii vecilor. Amin!
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…