Sari la conținut

15 Alimente și băuturi care ard grăsimea. Consumă-le cât mai des dacă vrei să slăbești rapid

metabolism
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
10 factori care influențează metabolismul

Poţi scăpa de kilogramele nedorite fără să faci prea mari eforturi dacă alegi alimentaţia potrivită. Ţine minte, nu doar cantitatea caloriilor contează ci şi calitatea acestora. Iată o listă cu alimente care conţin calorii de calitate şi care stimulează metabolismul să ardă mai repde grăsimile.

1. Scorţişoara

Potrivit studiilor, scorţişoara ajută la reglarea nivelului de glucoză şi reduce pofta de mâncare. Studiile au arătat că este de ajuns săadaugi jumăate de linguriţă zilnic în mâncare, ceai, cafea sau iaurt pentru a-ţi accelera metabolismul.

2. Ardeiul iute

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din Californiaa demonstrat că ardeiul iute este un aliat de nădejde în curele de slăbire, deoarece principala substanţă care dă gustul picant ardeiului iute, capsaicina, ajută la arderea grăsimilor din corpreduce pofta de mâncareşi accelerează metabolismul.

3. Ceaiul verde şi cafeaua

Cofeina stimulează sistemul nervos central şi o cafea pe zi poate creşte rata metabolismului cu până la 8%. Ceaiul conţine antioxidanţi care imbunătăţesc metabolismul cu până la 12%, conform cercetătorilor japonezi.,,Metabolismul e stimulat de cofeină, iar cele două băuturi, consumate cu moderaţie, au dovedit întotdeauna efecte sanogenetice. Mai mult, ambele sunt surse importante de antioxidanţi,” adaugă nutriţionistul Corina Zugravu.

4. Grapefruitul

Grapefruit-ul este foarte popular datorită efectelor sale miraculoase în curele de slăbire, mai ales că are doar 25 de calorii (la suta de grame). Ajută la scăderea colesterolului şi conţine o enzimă care arde grăsimile şi ajută la absorbţia şi reducerea amidonului şi zahărului din organism.

5. Pepenele

Pepenele roşu conţine în proporţie de 90% apă şi are un conţinut mare de zaharuri, care îţi vor da energia necesară pe parcursul întregii zile. Mai mult decât atât,este o sursă importantă de antioxidanţi, licopen, vitamina A şi vitamina C.

6. Merele şi perele

Aceste fructe conţin o cantitate importantă de fibre şi te ajută să te saturi mai uşor. Perele au foarte multe fibre, in jur de 6 grame intr-un fruct mediu. Astfel, iti ofera o senzatie prelungita de satietate. Merele sunt pe locul doi, cu 3 grame de fibre pe fruct. Ele scad colesterolul şi nivelul zahărului din sânge. ,,Fibrele sunt bune la slăbit tocmai pentru că împiedică absorbţia grăsimilor şi dau senzaţie de saţietate, de plenitudine. Deci ni se face foame mai rar şi ne săturăm mai repede,” completează nutriţionistul.

7. Fructele de pădure

Conţin multă apă şi fibre care menţin starea de saţietate un timp îndelungat. În plus, îţi pot satisface pofta de dulce şi îţi oferă multă energie cu puţine calorii (cca 33 kcal/100 g). Conţinutul caloric cel mai scăzut îl au murele, iar afinele sunt cele care îţi aduc cei mai mulţi antioxidanţi.

8. Ouăle

Conţin proteine, iar dacă sunt mâncate dimineaţa îţi vor ţine de foame pentru mult timp. Un studiu desfăşurat pe 30 de supraponderali a demonstrat că persoanele care mănâncă 2 ouă dimineaţa cu 2 felii de pâine prajită consumă în următoarele 36 de ore mai puţine calorii decât cele care aleg alt tip de mic dejun.

9. Nucile, alunele, migdalele

Sunt excelente pentru a potoli foame între mese. Sunt bogate în proteiene, fibre şi grăsimi sănătoase. Potrivit studiilor, acestea pot ajuta la pierdera în greutate şi scad nivelul colesterolului rău când sunt mâncate cu moderaţie.

10. Peştele

Acizii graşi prezenţi în peşte fortifică sistemul imunitar, te ajută să slăbeşti, scăzând pofta de mâncare şi accelerând arderile.

11. Fasolea

Fasolea conţine un element care suprima natural pofta de mâncare, după cum au descoperit cercetătorii de la Universitatea din California. În plus, sunt o sursă importantă de proteine, iar organismul are nevoie de proteine pentru întărirea musculaturii şi pentru stimularea arderii grăsimilor. ,,Proteinele “biciuiesc” metabolismul, pentru utilizarea lor cheltuindu-se cam tot atâta calorii pe cât aduc ele însele,” mai adaugă Corina Zugravu.

12. Ceapa si usturoiul

Conţin fitochimicale care descompun acizii graşi şi scad nivelul de colesterol din sânge. Usturoiul ajută metabolismul să-şi realizeze principalele procese mult mai rapid, ceea ce poate contribui la reducerea procentului de grăsime.

13. Cerealele integrale

Esenţiale pentru digestie, cerealele integrale curăţă organismul, în special colonul şi elimină cele mai frecvente afecţiuni digestive, printre care şi balonarea sau constipaţia.

14Ciocolata neagră

Conţine o cantitate mare de antioxidanţi care previn depunerea celulelor de grăsime. În plus, un studiu al Universităţii Harvard a descoperit că persoanele care mănâncă ciocolată neagră de 3 ori pe lună îşi prelungesc viaţa cu aproape un an.

15Brânzeturile degresate

Brânza, iaurtul şi laptele conţin proteine care ajută la dezvoltarea ţesutului muscular şi calciu pe care te poţi baza dacă vrei să scapi de colăcei. Teoria a fost testată pe şoareci supraponderali care au dat jos 42% din greutatea corporală după ce au primit suplimente de calciu.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel