Sari la conținut

Tot ce trebuie să știm despre ALERGIE

Sursa foto: Pixabay

Tot ce trebuie să știm despre alergie și cât de important este să fim informați. Iată explicațiile detaliate date de Centrul de Diagnostic și Tratament „Victor Babeș”. 

Centrul de Diagnostic și Tratament „Victor Babeș” ne îndeamnă să ne informă despre tipurile de alergii pentru a ști ce spunem medicului atunci când ne confruntăm cu una dintre acestea.

Ei bine, reactia alergica se dezvolta in doua etape: la primul contact cu substanta alergenica organismul este sensibilizat iar la urmatorul contact, sistemul imunitar reactioneaza si apar manifestarile clinice ale reactiei alergice.

La contacte repetate cu substanta in cauza, anticorpii de tip E (Ig E) o recunosc si determina eliberarea de mediatori chimici (printre care histamina si prostaglandinele) care determina semnele si simptomele reactiei alergice.

Simptome

Astfel, persoana sensibilizata va prezenta simptome alergice de rinita, astm, dermatita sau soc anafilacti etc, ori de cate ori este expusa la alergenul in cauza, alergen ce poate sa patrunda in organism pe oricare cale: respiratorie, digestiva sau cutanata.

Comportamentul de tip alergic are tendinta familiala de aparitie, potrivit Centrului de Diagnostic și Tratament Victor Babeș.

Riscul ca un nou-nascut sa dezvolte simptome atopice este strans legat de prezenta acelorasi simptome la unul din parinti.

Părul de animale NU este printre cele mai obișnuite cauze de alergii

Cele mai obisnuite cauze ale alergiilor sunt polenul copacilor, ierburilor si gramineelor (graminee salbatice, porumbul, graul, secara etc.), praful de casa, mucegaiurile, proteine de origine animala (NU parul animalelor), anumite alimente si medicamente, intepaturile de insecte.

Cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, mucoaselor si al cailor respiratorii, reactia organismului putand fi de la usoara – manifestarile afecteaza un singur organ sau doar o arie specifica.

Acestea se manifestă prin roseata, eruptie, prurit, lacrimare, rinoree, etc, la medie – manifestarile se extind la alte parti ale organismului, pana la grava.

Poate fi afectat intreg organismul iar manifestarile sunt multiple incluzand probleme respiratorii, crampe abdominale, scaderea tensiunii arteriale, pierderea

cunostintei (acestea din urma sunt caracteristice socului anafilactic, urgenta medicala ce pune in pericol viata).

Uneori reactiile alergice pot apare si la nivelul tractului digestiv, manifestandu-se prin crampe stomacale, varsaturi si diaree.

Aditivii alimentari pot da alergii

Acest tip de alergie apare la ingerarea unui anumit aliment sau aditiv alimentar, ca reactie la o proteina ce poate fi prezenta in aliment sau aditivul alimentar respectiv.

Sunt numeroase alimentele susceptibile de a declansa o alergie, cele mai obisnuite fiind: oua, lapte, peste, fructe de mare, alune, nuci, soia, grau.

Alergia alimentara poate apare la orice varsta, dar in general apare la varste foarte fragede cand atat sistemul imunitar cat si cel digestiv sunt inca in formare, fiind mai sensibile la aparitia alergiei.

Unele alergii alimentare se atenueaza sau dispar odata cu trecerea timpului.

Alergia alimentara nu este acelasi lucru cu intoleranta la un aliment sau intoxicatia alimentara.

Atenție și la medicamente

Alergia medicamentoasa – apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza impotriva unui medicament pe care il considera, in mod gresit, agent patogen.

Printre cele mai frecvente forme de alergie medicamentoasa se numara alergia la penicilina si la sulfamide.

Alergia la medicamente nu este acelasi lucru cu efectele adverse ale medicamentelor sau reactiile adverse non-alergice.

De altfel, ori de câte ori mergem la doctor, în mod normal, suntem întrebați dacă avem alergii la vreun medicament.

Alergia la praf

Alergia la praf – apare ca reactie a organismului la acarienii din praful de casa ale caror resturi se amesteca cu praful din incaperi si sunt usor aeropurtati.

„Febra fanului” – este o forma de rinita alergica, sezoniera, declansata de antigene din mediu : polenul arborilor si plantelor.

Atenție la înțepăturile de albine și viespi

Alergia la veninul de insecte – apare ca reactie a organismului la veninul unor insecte. Albina si viespea sunt cele mai obisnuite insecte ale caror intepaturi declanseaza o alergie, dar exista si unele specii de furnici la care pot sa apara reactiile alergice.

Intepatura de albina si intepatura de viespe sunt cele mai susceptibile de a declansa o reactie extrem de severa – socul anafilactic (anafilaxia).

Cum recunoaștem rinita alergică

Rinita alergica – este o inflamatie a mucoasei nazale, uneori si a mucoasei sinusurilor care apare in urma contactului cu un alergen, pe cale respiratorie.

Rinita alergica se manifesta prin rinoree (scurgere de lichid), stranut, nas infundat, prurit (mancarime) nazal, uneori cefalee.

Dermatita de contact

Dermatita de contact – este o inflamatie cronica a pielii aparuta ca urmare a contactului cu diferite alergene.

Dermatita de contact se manifesta prin aparitia unor eruptii la nivelul pielii, frecvent la locul contactului, cu aspect eritematos, uneori cu vezicule sau cruste la suprafata. ț

Uneori aceste eruptii se pot extinde si in alte localizari cutanate.

Dermatita atopica – este o afectiune cronica a pielii, care apare in special la copiii mici, cauza fiind ereditara.

Dermatita atopică

Dermatita atopica se manifesta sau este exacerbata in momentul in care copilul ia contact cu o substanta alergenica, de cele mai multe ori aceasta fiind una de tip alimentar.

Simptomele sunt aparitia de roseata, papule si cruste fiind insotite de mancarimi. In forma sa alergica, precede de foarte multe ori dezvoltarea rinoconjunctivitelor alergice si a astmului.

Conjunctivita alergica – este inflamarea conjunctivei (invelisul intern al pleoapelor si a unei parti a globului ocular) datorata contactului cu substante alergene.

Cum prevenim alergiile

Astmul – este o boala cronica inflamatorie ce afecteaza bronhiile. Pe fondul inflamatiei cronice din bronhii se produc episodic crize – spasm al bronhiilor, inflamatia producand o ingustare a acestora ceea ce limiteaza fluxul de aer care intra si iese din plamani, senzatia fiind cea de sufocare.

Din cauza ingustarii bronhiilor, la respiratie pot apare zgomote – suieraturi (wheezing).

Cea mai buna metoda de a preveni reactia alergica este identificarea si evitarea alergenului care este cauza aparitiei semnelor si simptomelor.

Nu ne tratăm singuri

Simptomatologia usoara sau moderata care apare in cazul expunerii la alergene, poate fi usor controlata cu medicamente precum anti-histaminice sau decongestionante nazale.

Acestea trebuie prescrise de medicul specialist.

Pentru anumite tipuri de alergii medicul specialist poate prescrie un tratament de imunoterapie specifica al carei principiu consta in administrarea unor doze crescande de alergen, pe o durata de cativa ani, urmarindu-se desensibilizarea progresiva a organismului.

In acest fel, in timp creste toleranta organismului la alergenul respectiv.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Centrului  de Diagnostic și Tratament „Victor Babeș”, în stabilirea unui diagnostic corect, de foarte mare importanta este anamneza – discutia cu medicul – prin care se poate stabili o cauza initiala.

Ce teste se fac

Informatiile se refera la istoricul personal si familial, obiceiurile, momentul si locul in care s-a declansat sau accentuat reactia alergica.

Acestor informatii initiale li se pot adauga cele obtinute prin efectuarea unor teste cutanate si/sau teste serologice – prin aceste teste se poate identifica sau confirma sensibilizarea alergica la una sau mai multe substante.

Testele cutanate prick se efectueaza prin aplicarea pe piele unui numar variabil de extracte alergenice standardizate, in functie de particularitatile de expunere si de istoricul fiecarui pacient in parte.

In absenta contraindicatiilor, testarea cutanata alergologica este metoda de electie pentru demonstrarea sensibilizarii alergice.

Testele serologice se efectueaza in laborator, stabilind cantitativ, cu precizie, anticorpii IgE specifici unui anumit alergen, prezenti intr-o proba de sange.

Medicul specialist este cel care stabileste care sunt testele relevante, care este cel mai bun tratament si recomanda conduita.

Așadar, iată câte tipuri de alergii sunt și cât de important este să le recunoaștem pentru a ști ce să spunem medicului.

De altfel, Centrul de Diagnostic și Tratament „Victor Babeș” recomandă să ne testăm cunoștințele despre alergii, aceste teste fiind doar în beneficiul nostru.

Este bine să fim informați corect, nu-i așa?

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel