Inflamția este un răspuns al sistemului imunitar, fără care nu ne putem vindeca. Însă când scapă de sub control ca în cazul artritei reumatoide, trebuie combătută. În plus, inflamația are un rol în apariția obezității, bolilor de inimă și cancerului.
Alimentele bogate în zahăr și grăsimi saturare pot stimula inflamația. ”Acestea cauzează hiperactivitatea sistemului imunitar, ducând la dureri articulare, oboseală și deteriorarea vaselor de sânge”, spune Scott Zashin, professor la Universitatea Texas Southwestern Medical Center din Dallas.
Alte alimente pot reduce inflamația. Iată care sunt acestea:
1. Peștele gras
Peștele gras precum somonul, macroul, tonul și sardinele, conține acizi grași omega-3 care s-au dovedit că ajută la reducerea inflamației. Ca să vă bucurați de beneficii, însîă trebuie să mâncați pește de mai multe ori pe săptămână trebuie să fie gătit sănătos. Într-un studiu relaizat la Universitatea din Hawaii în 2009, bărbații care au mâncat pește la cuptor sau fiert și-au redus riscul apariției bolilor de inimă cu 23%.
2. Cereale integrale
Cerealele integrale conțin multe fibre, care reduc nivelul proteinei C reactive din sânge-un indicator al inflamației.
3. Legumele verzi
Studiile au arătat că vitamina E are un rol important în priotejarea organismului de molecule pro-inflamatorii numite citokine. Iar cele mai importante surse de vitamina E sunt legumele verzi precum spanacul, brocoli, varza
4. Nucile
O altă sursă de grăsimi sănătoase care combat inflamația sunt nucile. În plus, acestea sunt bogate în antioxidanți care ajută la refacerea celulelor afectate de inflamație.
5. Soia
Mai multe studii au scos la iveală că izoflavonele din soia ajută la reducerea inflamației și a efectelor negative produse de aceasta.
6. Lactatele
Lactatele sunt uneori considerate un vinovate de apariția inflamației deoarece anumite persoane au intoleranță la cazeină, o proteină cre se găsește în lactate.
Însă pentru cei care le tolerează, lactatele sunt o sursă importantă de nutrienți. Iaurtul, poate conține și probiotice care reduc inflamația din intestine.
7. Fasolea
Fasolea este o sursă proteică vegetală care ajută și ea la reglarea dezechilibrului de acizi omega 3 și 6. Are conținut ridicat de fibre și ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Asta este important, deoarece creșterea și coborârea bruscă a nivelului de zahăr din sânge poate cauza inflamație.
8. Fructele de pădure
Luptă cu inflamația prin intermediul fitonutrienților – agenți naturali care conferă un grad crescut de protecție.
9. Roșiile
Roșiile sunt bogate în licopen, un compus care reduce inflamația. Roșiile gătite conțin chiar mai mult licopen decât cele proaspete.
10. Sfecla roșie
Studiile au demonstrat că sfecla roșie și sucul său reduc inflamația și protejează împotriva cancerului și a bolilor de inimă.
11. Curcuma sau tumericul
Dacă vă plac condimentele, alegeți-l pe acesta! Curcumina are efecte antiinflamatoare, asemănătoare cu cele ale unor medicamente puternice precum hidrocortizonul și ibuprofenul, fără a produce însă și efectele adverse ale acestora. Ruda curcumei, ghimbirul, are și el efecte antiinflamatoare, însă nu la fel de puternice.
12. Ceapa și usturoiul
Ceapa, usturoiul şi prazul ajută la detoxifiere şi acţionează ca antioxidanţi puternici, stimulând sistemul imunitar şi reducând inflamaţiile.
Unii oameni de ştiinţă sunt de părere că anumite componente din ceapă şi usturoi, precum bioflavonoidele, ar putea fi cheia cercetărilor în boli precum cancerul sau afecţiuni ale inimii. Se pare că persoanele care consumă cantităţi mai mari de usturoi şi ceapă au un sistem imunitar care le oferă o protecţie mai mare împotriva unor astfel de afecţiuni.
13. Uleiul de măsline
Acesta este secretul longevității popoarelor mediteraneene. Bogat în polifenoli și grăsimi mononesaturate, uleiul ne protejează de inflamație și de multe afecțiuni cărora medicina alopată cu greu le dă de cap.
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…