Categories: Ştiri sănătate

13 cauze ale depresiei. Ce trebuie să știi despre boala secolului

13 cauze ale depresiei. Ce trebuie să știi despre boala secolului.

Depresia este mai mult decât o simplă perioadă de zile proaste. Este o tulburare de dispoziție recunoscută din punct de vedere medical care, lăsată netratată, poate face ravagii asupra liniștii voastre și a celor din jur.

Depresia provoacă sentimente persistente de lipsă de speranță, scade nivelurile de energie și creează o pierdere de interes pentru activitățile de care te-ai bucurat cândva. Este foarte important de reținut că, la fel ca majoritatea afecțiunilor medicale, depresia poate fi tratată.

Dacă sunteți unul dintre cei 4,7% dintre adulții care experimentează în mod regulat sentimente de depresie, trebuie să înțelegeți că nu sunteți singuri și că există multe locuri în care puteți apela pentru ajutor. Dacă sunteți curioși de ce apare depresia, ar fi bine să aflați numeroasele cauze ale acestei tulburări insidioase de sănătate mintală, potrivit activebeat.com

Cele mai comune 13 cauze ale depresiei

Trauma

Victimele traumei psihologice sau fizice pot experimenta răspunsuri emoționale asemănătoare depresiei. Tristețea extremă, dificultățile de concentrare și schimbările în tiparele de alimentație sau de somn urmează adesea incidente extrem de stresante, unice, precum și abuzuri continue sau situații stresante.

În multe cazuri, experimentarea acestor simptome comune ale depresiei în urma unui eveniment traumatic este o parte naturală a procesului de recuperare al unei persoane. Uneori, însă, aceste sentimente pot persista săptămâni, luni și, în cele din urmă, pot duce la depresie.

Vârsta

Depresia nu este o parte normală a procesului de îmbătrânire, dar se știe că factorii de risc cresc odată cu vârsta. De ce? Factor descendent în calitatea vieții unui individ este un factor, la fel și riscul de a dezvolta depresie în urma unui factor de stres major al vieții, cum ar fi pierderea unui soț sau a unui prieten.

Deși nu există dovezi care să arate de ce cauzele depresiei se schimbă pe măsură ce o persoană îmbătrânește, consecințele de îngrijire medicală, morbiditate și mortalitate ale depresiei sunt adesea mult mai severe la adulții în vârstă.

Medicamente

Depresia indusă de medicamente nu este neobișnuită. Se știe că antidepresivele, corticosteroizii și chiar anumite antibiotice cauzează simptome de depresie la pacienți. Multe femei declară că se confruntă cu sentimente de depresie și atunci când iau pilule contraceptive.

Dacă credeți că medicamentul care vi s-a prescris este cauza depresiei, spuneți imediat medicului dumneavoastră! Dacă tocmai ați început să luați un medicament nou și nu sunteți sigur, este important să țineți un jurnal și să notați ziua și ora simptomelor pe măsură ce acestea se dezvoltă.

Conflict

Un mediu de lucru plin de conflicte, relații personale haotice și interacțiuni tumultuoase cu prietenii și membrii familiei poate motiva sentimente de neputință, stres și anxietate. Scăderea simptomelor depresiei la femei, de exemplu, au fost legate de satisfacția generală a relației soțiale.

Pe scurt, conflictul interpersonal creează stres și anxietate la indivizi care, în anumite cazuri, poate duce la depresie medicală dacă nu este tratată suficient de mult timp.

Pierderi

Sentimentele de tristețe, durere și deznădejde sunt deosebit de acute în urma pierderii cuiva drag. Toată lumea este diferită și fiecare procesează durerea în mod diferit. Astfel, durerea asociată cu pierderea poate deveni depresie clinică dacă nu este tratată.

Dacă simptomele unei persoane nu se dezlănțuie niciodată, dacă aceasta începe să se izoleze sau dacă e incapabilă să funcționeze în viața lor de zi cu zi, cel mai bine ar fi să solicite sprijinul unui profesionist.

Genul

Când sunt eliminate rasele și originile etnice, femeile experimentează depresia de două ori mai des decât bărbații. Factorii genetici, biologici și sociali par să contribuie la acest fenomen uluitor. Depresia se prezintă diferit în funcție de gen, femeile care se confruntă cu tulburarea mult mai intern decât modul mai exterior, anti-social, în care se prezintă la bărbați.

Genetica

Este posibil să moșteniți o combinație de gene de la părinți care vă cresc riscul de depresie. Cel puțin asta spune știința. Folosind o metodă care a testat eritabilitatea gemenilor identici, s-a stabilit că genetica este de vină pentru o creștere cu 40-50% a riscului pacientului de a dezvolta ei înșiși depresia.

După cum am aflat până acum, există nenumărați factori non-genetici care cresc și riscul unei persoane de a dezvolta depresie, dar genetica este, fără îndoială, una centrală.

Ce trebuie să știi despre boala secolului

Boli cronice

Ca și cum nu ar fi suficient de greu să trăiești cu boli cronice, suferința unei boli prelungite și incurabile poate provoca dureri fizice. În același timp, însă, crește și riscul de a dezvolta depresie. Boala cronică este adesea însoțită de durere, dizabilitate și chiar izolare socială, toate acestea putând crește riscul.

Mai mult decât atât, depresia poate agrava simptomele unei boli cronice, creând un ciclu periculos și neplăcut. Acesta este motivul pentru care tratamentul bolilor cronice include adesea puncte de vedere psihologice, cum ar fi consilierea și terapiile de grup.

Evenimente majore mondiale

Dintr-un anume punct de vedere, suntem, cu toții, mici roți din roata globală numită umanitate. Așadar, atunci când un eveniment cultural semnificativ, care distruge lumea, preia titlurile ziarelor, probabil că veți simți ceva.

Multor oameni le este greu să nu lase ca tulburările socio-politice să aibă un impact asupra vieții lor de zi cu zi și mulți dintre acei oameni caută un profesionist care să-i ajute să facă față acestei probleme.

Consumul de substanțe

Aproximativ o treime dintre cei care suferă de depresie se luptă și cu abuzul de substanțe. Ca un exemplu, 69% din alcoolul vândut este consumat de cei cărora li s-a diagnosticat o boală mintală la un moment dat în viața lor.

Este greu de spus cu certitudine dacă abuzul de substanțe provoacă depresie sau dacă depresia duce la abuzul de substanțe. Dar cele două sunt atât de legate între ele, încât legătura trebuie menționată. Deși mulți apelează la substanțe pentru a-și remedia simptomele depresiei, consecințele pe termen lung și scurt fac de obicei simptomele depresiei mult mai acute.

Vremea

Poate părea că efectul vremii asupra sănătății mintale colective este banal, mai ales atunci când există cauze importante precum abuzul de substanțe și crizele majore de viață. Dar tulburarea afectivă sezonieră este un lucru real și aruncă aproximativ 5% într-o stare deprimată în fiecare iarnă.

Tratamentul pentru SAD (Seasonal Affective Disorder- Tulburari afective sezoniere, n.e.) include o combinație de terapie cu lumină, terapie comportamentală cognitivă sau antidepresive.

Obiceiuri de somn slabe

Se pare că știința învață un fapt nou despre importanța somnului în fiecare zi. Îmbunătățește metabolismul, stimulează starea de spirit și multe altele. La capătul opus, obiceiurile proaste de somn pot face ravagii asupra sănătății dumneavoastră generale.

Când vine vorba de depresie, cei somnul și starea de sănătate merg mână în mână. Obiceiurile de somn slabe pot provoca dezvoltarea depresiei, iar depresia poate provoca dezvoltarea unor obiceiuri de somn slabe.

Suprasolicitarea rețelelor sociale

La un moment dat Facebook, Twitter și Instagram păreau o mică distracție inofensivă. Acum nu mai este așa, studil după studiu îndemnând masele să fie proactive în ceea ce privește limitarea timpului lor de ecranare.

Aproximativ 77% dintre americani folosesc social media într-o oarecare măsură, ceea ce face ca legătura cu depresia să fie mult mai înfricoșătoare.

Rețelele sociale împiedică calitatea somnului, afectează capacitatea utilizatorilor de a acorda atenție și multe altele. De parcă argumentul pentru deconectarea la nesfârșit nu este suficient de convingător, acest studiu a constatat că limitarea rețelelor sociale scade singurătatea și depresia.

După cum puteți vedea, cauzele depresiei abundă. Somnul slab, genetica, vremea, rețelele sociale, abuzul de substanțe, sexul și bolile cronice pot juca toate un rol. Deși poate părea copleșitor, este important să înțelegem că depresia este tratabilă.

Terapia cognitiv-comportamentală, consilierea și medierea sunt disponibile în cazul în care medicul dumneavoastră le consideră necesare. Nu vă fie frică să contactați și să cereți ajutor unui profesionist.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

5 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

6 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

6 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

7 ore ago

Citeste si: