Din cuprinsul articolului
În ultimele săptămâni, numărul cazurilor de COVID a crescut brusc, aflându-ne aproape de apogeul valurilor precedente. Într-o perioadă mult mai scurtă, România înregistrează mii de cazuri și zeci de decese zilnic, iar medicii susțin faptul că presiunea se simte deja pe sistemul sanitar.
În prezent, România se apropie de 7.000 de cazuri raportate zilnic. De asemenea, situația pacienților internați la ATI nu este mai favorabilă, întrucât presiunea este resimțită deja de medici. Momentan, la ATI sunt îngrijiți aproximativ 1.000 de pacienți bolnavi de COVID.
129 de pacienți decedați, dintre care 8 vaccinați
România se apropie de 7.000 de cazuri noi de coronavirus, marţi fiind raportate alte 6.789 de îmbolnăviri din aproape 60.000 de teste. Este cel mai mare bilanț zilnic din acest an. Date comparabile au mai fost înregistrate în decembrie anul trecut, comunică RRA.
De asemenea, marţi au murit 129 de pacienți care aveau COVID, dintre care opt erau vaccinați. La terapie intensivă sunt internate aproape 1.000 de persoane. În privința incidenţei, aproape 270 de localități au rata acumulată cazurilor mai mare sau egală cu trei la mia de locuitori.
Cea mai mare rată de contaminare este localitatea Cătina din județul Cluj, 10,88. Cel mai afectat orașul este Negrești-Oaş din județul Satu Mare, 6,27, urmat de Horezu din județul Vâlcea, 5,65. Județul Timiș se află de ieri în zona roșie, după ce s-au depistat 485 de cazuri noi, un record pentru actualul val al pandemiei. O situație îngrijorătoare este și în municipiul reședință de județ.
Certificatul COVID, o soluție pentru limitarea răspândirii virusului
Rata de infectare a ajuns la peste trei la mia de locuitori. Mai mult de jumătate dintre îmbolnăviri sunt în municipiul Timișoara, unde incidența a crescut la 4,07.
Printre cei infectați sunt aproape 90 de minori, însă doar trei sunt spitalizați. Miercuri va fi convocat un nou comitet judeţean pentru situații de urgență la care autoritățile vor lua noi măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2.
Până atunci, la Timișoara și în alte 20 de localități, printre care orașele Buziaș și Jimbolia se aplică certificatul verde COVID pentru accesul în localuri și la anumite evenimente.
Polițiștii timișeni vor efectua mai multe acțiuni preventive de informare a operatorilor economici cu privire la obligațiile ce le revin în noul context al introducerii certificatului verde. Pe de altă parte, în spitalele din Timiș sunt internate peste 300 de persoane, iar la ATI nu mai sunt locuri.
30 de clase din mai multe școli au trecut online ca urmare a depistării unor cazuri de COVID în rândul elevilor și al cadrelor didactice. Au apărut și două noi focare de infecție, la Serviciul Pașapoarte unde şase angajaţi au fost depistaţi pozitiv și la Penitenciarul din Timișoara unde sunt 13 cazuri în rândul deținuților. Astfel, numărul focarelor active din județ se ridică la trei.