Categories: Ştiri sănătate

Pentru 128 de medicamente expiră preţurile de la 1 noiembrie, iar 30 nu au alternativă terapeutică. Ce soluții a găsit Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri seară că a identificat soluţii pentru cele 128 de medicamente la care expiră preţurile în 2 şi 6 noiembrie.

Astfel, pentru 58 dintre acestea a fost acceptat preţul de către companiile farmaceutice, iar săptămâna viitoare Ordinul de preţ va fi postat în transparenţă decizională pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii, informează instituţia printr-un comunicat.

Pentru alte 52 de molecule au fost identificate echivalente terapeutice de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România şi comisiile de specialitate.

Potrivit MS, pentru cele 18 molecule la care nu s-a acceptat preţul şi nu s-a confirmat nici existenţa echivalentului farmaceutic, Ministerul Sănătăţii a solicitat din partea comisiilor de cardiologie, urologie, diabet, reumatologie, radiologie şi boli infecţioase un punct de vedere privind existenţa unui alt medicament care poate trata aceeaşi afecţiune în România.

Până în data de 14 octombrie, comisiile de specialitate au termen pentru a comunica dacă există acest echivalent terapeutic, iar în cazul în care nu se confirmă, vor fi emise autorizaţii pentru nevoi speciale.

„Facem toate demersurile pentru ca niciun pacient să nu rămână fără tratament”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, citată în comunicat.

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat vineri, într-o dezbatere, că pentru 128 de medicamente expiră preţurile de la 1 noiembrie iar dintre acestea 30 nu au alternativă terapeutică.

Ministrul Sorina Pintea a afirmat că există soluţii pentru ca medicamentele să rămână pe piaţă. Întrebată dacă vor ieşi de pe piaţă acele 30 de medicamente, ea a răspuns: „Nu, există soluţii care se pot aplica. Sunt trei variante de lucru. În această după-amiază vom lua o decizie împreună cu cei care au făcut aceste propuneri”.

Recent Posts

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

12 minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

22 de minute ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

42 de minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

o oră ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

2 ore ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Citeste si: