Din cuprinsul articolului
12 noiembrie | Ziua Pneumoniei. Este și ziua șobolanilor și a șoarecilor de lux… Este incredibil cât de scumpi sunt! A nu se confunda cu șobolanii ceilalți…
12 noiembrie este ziua când ne reamintim că o boală destul de serioasă, ce poate avea complicații grave, se poate vindeca.
Așadar, 12 noiembrie este Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei, boală cu o mortalitate infecţioasă atât la copii, cât şi la adulţi.
De altfel, cel puţin 2,5 milioane de persoane murind anual din cauza ei, potrivit Agerpres. Menită să sensibilizeze opinia publică, Ziua mondială a pneumoniei îşi propune să facă cunoscut tuturor că pneumonia este o boală care poate fi prevenită şi tratată.
Din păcated, pneumonia este o boală curabilă şi prevenibilă care afectează aproape 155 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani şi ucide 1,6 milioane de copii în fiecare an.
Aceasta o face să fie ucigaşul numărul 1 al copiilor sub 5 ani, ucigând mai multe vieţi tinere decât malaria, SIDA şi rujeola.
Totuși, puține țări sunt conştiente de numărul devastator de decese provocate de pneumonie. Din acest motiv, pneumonia nu a fost o prioritate pe agenda globală de sănătate şi rareori este mediatizată în presă.
Instituită pentru prima dată în 2009, Ziua mondială a pneumoniei (#WorldPneumoniaDay) a fost fondată de Coaliţia Globală împotriva Pneumoniei Copiilor, formată din aproape o sută de organizaţii.
Scopul sărbătoririi acestei zile a fost acela de a educa şi de a informa publicul cu privire la pericolele pe care le implică neglijarea afecţiunilor care duc la pneumonie sau care sunt legate de aceasta şi de a încuraja factorii de decizie politică şi organizatorii de la nivel local să combată pneumonia.
Streptococcus pneumoniae este bacteria comună care provoacă pneumonia. Simptomele principale ale pneumoniei includ febră, frisoane, tuse, dificultăţi de respiraţie şi oboseală.
Prin administrarea de antibiotice, pneumonia poate fi prevenită, prin controlul infecţiilor bacteriene şi fungice.
Ei bine, tot azi, în aceiași cu Ziua Luptei Împotriva Pneumoniei este și ziua șobolanilor și a șoarecilor fantezi sau de lux – #FancyRatMouseDay.
Micile rozătoare nu trebuie confundate cu cu şobolanii sălbatici (negri). Şobolanul de lux (Rattus norvegicus domestica) este şobolanul brun domesticit; în timp ce şoarecele de lux este forma domesticită a şoricelului de casă.
Ambii pot fi foarte inteligenţi şi afectuoşi şi sunt animale de companie ideale, în special pentru copii.
„Şobolanii sunt foarte inteligenţi şi pot fi dresaţi ca şi câinii. Sunt curaţi ca şi pisicile – se spală mereu – şi sunt foarte sociabili.
Îşi cunosc stăpânii şi vor să iasă cu ei”, spune Karen Robbins, purtătoare de cuvânt a Asociaţiei americane şobolanilor şi a şoarecilor de lux (AFRMA).
AFRMA este un club non-profit de entuziaşti ai rozătoarelor, cu sediul în California, care stabileşte standardele de rasă, a fost înfiinţată în 1983.
Clubul organizează expoziţii şi ajută la promovarea atât a şobolanilor de lux, cât şi a şoarecilor de lux ca animale de companie atrăgătoare.
Ziua şobolanilor şi şoarecilor de lux (#FancyRatMouseDay) se organizează anual și este sponsorizată de AFRMA, notează DC News.
Care este scopul? Ei bine, se dorește popularizarea creşterii şi reproducerii şoarecilor şi şobolanilor de lux ca animale de companie.
Incredibili de scumpi, acești șoricei drăgălași pot fi soluția ideală pentru cei care doresc animăluțe de companie, dar nu au foarte mult timp la dispoziție să se ocupe de ele.
Iar pentru copii sunt minunați. Atenție, la temperaturile din casă. Dacă este foarte frig, micuții șoricei pot îngheța ușor. Nu sunt foarte rezistenți și trebuie avută grijă în a le oferi o temperatură confortabilă.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…