Sari la conținut

12 noiembrie- Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei. Cele mai bune alimente care scad riscul de pneumonie

pneumonie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Pneumonie

12 noiembrie- Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei. Pneumonia este o infecție respiratorie contagioasă care provoacă inflamație în plămâni.

Este de obicei cauzată de bacterii, viruși, ciuperci, paraziți și iritanți (fum, substanțe chimice). Persoanele care sunt cele mai sensibile sunt cele care au o anumită vârstă, au o imunitate slabă sau suferă de boli cronice.

Pneumonia bacteriană este de obicei mai severă decât pneumonia virală. Sunt mai frecvente în timpul iernilor, deoarece există o creștere a infecțiilor virale și bacteriene, agravate și de aglomerația în interior.

12 noiembrie- Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei

Ziua Mondială a Pneumoniei este sărbătorită anual pe 12 noiembrie, pentru a reaminti oamenilor că pneumonia este o afecțiune gravă care poate avea ramificații grave asupra sănătății generale a unei persoane. Dacă este lăsată netratată, poate deveni o infecție pulmonară care pune viața în pericol. Dar, pe lângă plămâni, pneumonia poate afecta și alte câteva organe.

Pneumonia este o infecție care apare în plămâni, cauzată fie de bacterii, viruși sau ciuperci. Există o inflamație a plămânilor, care determină formarea de lichid și ulterior puroi. Pneumonia bacteriană este de obicei mai severă decât pneumonia virală. Sunt mai frecvente în timpul iernilor, deoarece există o creștere a infecțiilor virale și bacteriene, agravate și de aglomerația în interior. Pneumonia poate afecta unul sau ambii plămâni.

Pneumonia este mai frecventă la vârstnici, la diabetici, la cei cu probleme respiratorii, cardiace, renale și hepatice și la pacienții cu cancer sau la cei sub chimioterapie. Simptomele precoce comune sunt febră, uscăciune urmată de tuse umedă, dureri de cap, dureri musculare și oboseală.

Simptomele se agravează, cu tuse în creștere, dificultăți de respirație. Pacienții vârstnici pot prezenta confuzie sau somnolență, iar febra poate fi absentă.

Cum afectează infecția organele cheie precum rinichii, inima, plămânii

În cazurile severe, pneumonia poate afecta și alte organe indirect, ca de exemplu:

1. Inima: Pneumonia poate solicita inima deoarece lucrează mai mult pentru a pompa sângele oxigenat. În cazurile severe, poate contribui la complicații precum miocardita sau pericardita.

2. Rinichi: Scăderea nivelului de oxigen din cauza pneumoniei poate afecta funcția rinichilor. În unele cazuri, poate duce la leziuni renale acute, mai ales dacă aportul general de oxigen al corpului este compromis.

3. Creier: Pneumonia poate duce la o scădere a aportului de oxigen a creierului, provocând potențial confuzie sau modificarea stării mentale, în special la adulții în vârstă.

4. Ficat: În cazuri rare, pneumonia poate afecta funcția hepatică. Pot apărea creșteri ale enzimelor hepatice, indicând inflamație sau afectare a ficatului.

Este important de reținut că aceste complicații sunt mai frecvente în cazurile severe de pneumonie sau la persoanele cu afecțiuni preexistente de sănătate. Detectarea precoce și tratamentul adecvat al pneumoniei sunt cruciale în prevenirea unor astfel de complicații.

Dacă aveți preocupări sau simptome specifice, consultați un profesionist din domeniul sănătății.

Cele mai bune alimente care scad riscul de pneumonie

Există o creștere a cazurilor de pneumonie, în special în rândul copiilor. Pe vreme rece și cu nivelurile de poluare în creștere, este important să vă modificați dieta pentru a include alimente hrănitoare.

Iată care sunt cele mai bune șase alimente care pot reduce riscul de pneumonie.

  • Citrice: Citricele bogate în vitamina C, cum ar fi portocalele, grapefruitul, lămâile, limele etc., pot stimula imunitatea și pot ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor.
  • Legume cu frunze verzi: Verdele cu frunze bogate în antioxidanti, cum ar fi spanacul, varza kale, verdeața și broccoli sunt capabile să reducă inflamația și să protejeze plămânii.
  • Fructe de pădure: Asigurați-vă că mâncați fructe de pădure bogate în antioxidanți în acest sezon, cum ar fi afinele, căpșunile, zmeura și merisoarele. Prezența antioxidanților și a flavonoidelor în fructe de pădure poate îmbunătăți funcția imunitară în organism.
  • Pește gras: Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3. Exemplele includ somonul, sardinele, tonul, macroul. Se știe că reduc inflamația.
  • Cartofi dulci: Sunt surse bogate de vitamina A, care poate susține funcția imunitară și sănătatea plămânilor.
  • Usturoi: Usturoiul are proprietăți antimicrobiene, care sunt bune pentru sănătatea generală. Usturoiul crud, de exemplu, conține compuși care luptă împotriva bacteriilor și virușilor.
  • Alimente suplimentare: De asemenea, trebuie să consumați alimente bogate în probiotice precum iaurtul; alimente bogate în zinc; și alimente bogate în seleniu, cum ar fi nucile braziliene, tonul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel