Din cuprinsul articolului
Simptome ale sfârșitului vieții. Familiarizarea cu simptomele de la sfârșitul vieții la adulții în vârstă vă poate ajuta să înțelegeți ce se poate confrunta cu persoana iubită și să promovați o tranziție lină pentru toată lumea.
Îngrijirea unei persoane dragi până la etapa finală a vieții nu este niciodată ușoară. Indiferent dacă ai toată responsabilitatea sau vrei doar să fii acolo pentru ei, probabil că vrei să știi la ce să te aștepți.
Toată lumea este diferită, așa că nu ar trebui să vă așteptați să vedeți aceleași semne de sfârșitul vieții. De asemenea, persoana iubită va progresa în propriul ritm, care poate fi semnificativ rapid sau lent.
Simptome ale sfârșitului vieții
1. Poftă de mâncare și modificări digestive: Pe măsură ce cineva se apropie de sfârșitul vieții, metabolismul și digestia încetinesc treptat. Sunt necesare mai puține calorii, așa că pierderea poftei de mâncare și scăderea setei sunt normale. Dificultățile la înghițire, greața și constipația pot, de asemenea, interfera cu apetitul. S-ar putea să apară scădere în greutate și semne de deshidratare.
2. Somn prelungit: Slăbiciunea generalizată și oboseala sunt frecvente. Nivelurile de energie scad, iar timpul petrecut dormind crește.
3. Retragerea din lume: S-ar putea să observați un sentiment de resemnare și retragere din lume. Persoana poate crea o bula protectoare de mai putini oameni si mai putina curiozitate cu privire la evenimentele din afara bulei. S-ar putea să petreacă mai mult timp vorbind despre trecut decât despre prezent.
4. Anxietate și depresie: Pe măsură ce sfârșitul vieții devine evident, unii oameni experimentează o teamă sau o îngrijorare crescândă pentru ei înșiși sau pentru cei care vor rămâne în urmă. Anxietatea și depresia de la sfârșitul vieții nu sunt neobișnuite.
5. Incontinența urinară și vezica urinară: Pe măsură ce rinichii încep să cedeze, urina poate deveni mai concentrată și mai închisă la culoare. Atât funcțiile vezicii urinare, cât și ale intestinului devin mai greu de controlat.
Semne ale apropierii morții pe care e bine să le știi
6. Schimbarea semnelor vitale: Ritmul cardiac, temperatura corpului și tensiunea arterială încep să scadă. Cu circulația redusă, mâinile, brațele, picioarele și picioarele încep să se simtă reci la atingere. Pielea poate deveni albastru închis, violet sau poate apărea pestriță.
7. Confuzie: Persoana iubită poate fi periodic confuză. Ora, locul și chiar cei dragi apropiați pot fi dificil de identificat. Este posibil să observați o atenție limitată sau mișcări repetitive, cum ar fi tragerea de cearșaf sau tragerea de îmbrăcăminte.
8. Modificări senzoriale: Vederea slăbește. Cineva care se apropie de moarte poate vedea, auzi sau simți lucruri pe care tu nu le vezi, chiar și vorbind cu alții care au murit. Modificările senzoriale pot duce, de asemenea, la iluzii, halucinații și vedenii.
9. Dorința de a-și lua rămas bun: Dacă sunt atenți la ceea ce se întâmplă, unii oameni doresc să participe la planificarea funeraliilor, să pună ordine în afaceri sau să distribuie bunuri. Ei pot simți un sentiment de urgență să pună anumite lucruri la punct, să își exprime sentimentele și să își ia rămas bun.
10. Modificări ale respirației: Respirația devine din ce în ce mai lentă și superficială, cu perioade de dificultăți de respirație. Lichidul se poate acumula în gât pe măsură ce mușchii gâtului se relaxează. Persoana poate fi prea slabă pentru a-l curăța prin tuse, ceea ce poate duce la o respirație zgomotoasă cunoscută sub numele de „zdrăngănitor al morții”.
11. Pierderea cunoștinței: Trezirea persoanei iubite poate deveni dificil. În cele din urmă, nu va mai comunica și nu va răspunde, își va pierde cunoștința sau va cădea în delir. Ochii pot dezvolta un aspect sticlos.