Sari la conținut

11 semne care anunță cancerul

Boala apare pe nesimțite, ascunsă în spatele unor simptome banale, dar care nu trec cu pastile. De la o simplă bănuială se poate ajunge la un diagnostic crunt

Experții oncologi se luptă de ani de zile să spargă mitul conform căruia cea mai temută boală a secolului lovește fulgerător, fără nicio avertizare. Profilul general al victimelor cancerului este imposibil de stabilit, numărul acestora fiind într-o continuă creștere, astfel că, fără o minimă cunoaștere a semnelor care indică prezența acestei boli, dimensiunea dezastrului va atinge proporții îngrijorătoare.

Fără a trece în extrema cealaltă, a ipohondriei, specialiștii spun că ar trebui să știm care sunt simptomele ascunse ale cancerului, ușor de confundat cu ale altor boli. „Cancerul este până la urmă o boală sporadică. Semnele neglijate sunt adesea cele care fac diferența dintre cancer și o afecțiune ușor de tratat”, atrage atenția Radu Serescu, rezident la Secția de Oncologie a Institutului Fundeni din București. Iată câteva dintre posibilele simptome ale cancerului.

1. Pierderi în greutate aparent fără motiv. Deși multe femei sunt încântate să slăbească fără să se abțină de la mâncare și fără un regim consecvent de sport, dacă acul cântarului variază cu mai puțin de cinci kilograme de la o lună la alta este un motiv de îngrijorare, spun cercetătorii Școlii de Medicină a Universității Georgetown, SUA. Altă cauză a unei slăbiri neașteptate poate fi hiperactvitatea tiroidei. „Slăbirile spectaculoase ar trebui să dea de bănuit, mai ales la vârsta de 50-60 de ani când, din cauza factorilor genetici, dar și a stilului de viață haotic, organismul nu se mai poate apăra. Cu alte cuvinte, abuzurile de la tinerețe se văd la bătrânețe ”, explică medicul rezident Radu Serescu.

2. Balonarea care persistă mai mult de câteva săptămâni este un posibil indiciu al cancerului ovarian, cu atât mai mult cu cât este însoțită de dureri abdominale sau pelviene, probleme urinare și senzație de prea plin după doar câteva îmbucături.

3. Schimbări ale sânilor. Nodulii nu sunt unicul simptom al cancerului mamar. Roșeața și îngroșarea pielii din acea zonă, confundate cu o iritație, semnalizează prezența unei forme agresive de cancer. În acest caz se impune nu doar o mamografie, ci chiar o biopsie. „Este foarte importantă auto-palmarea, dar pe lângă acei noduli, în stadiile avansate, se schimbă total aspectul estetic al pielii. Sânii devin asimetrici, din cauza tumorii, ori prezintă ulcerații”, explică specialistul oncolog.

4. Sângerări spontane, între menstre. Femeile aflate la premenopauză tind să ignore aceste simptome, crezând că este un lucru obișnuit. În realitate, în trei din patru cazuri acestea sunt strâns legate de cancerul colorectal sau endometrial, spun ginecologii de la Societatea Americană de Cancer din Atlanta.

5. Modificări ale pielii. E adevărat că alunițele sunt primul semn de alarmă al cancerului de piele, însă nici sângerările sau descuamarea țesutului pe o perioadă de câteva săptămâni nu prevestesc nimic bun.

6. Urinarea cu sânge poate trece drept o consecință a hemoroizilor sau a problemelor cu vezica, dar în 90% dintre cazuri este vorba de cancer de colon sau de rinichi. „Cancerul de colon poate fi depistat în urma investigațiilor pentru o anemie, după ce persoana acuză amețeli. Se poate pierde sânge prin urină, dar și prin colon, în special la bolnavii de peste 50 de ani. Concuziile duc la cancer de colon dacă acea așa-zisă anemie este însoțită și de tulburări ale tranzitului intestinal, diaree sau constipații”, mai spun medicii.

7. Combinația dureri abdominale și depresie sunt aproape sigur simptome ale cancerului pancreatic.

8. Dificultate la înghițire. În loc să se caute de cancer esofagian, unele persoane pur și simplu ignoră acest lucru și, în timp, ajung să aibe o dietă bazată pe lichide, supe și shake-uri.

9. Indigestia poate fi un semn de întrebare al cărui răspuns este cancerul esofagian, de stomac sau de gât. „Simptomele sunt diferite de la om la om. Unii simt că li se face greață imediat după masă, alții regurgitează sau chiar varsă. Alteori, se ajunge la disfazie – probleme în a articula și pronunța cuvintele. Un alt simptom inedit este pierderea poftei pentru carne, care de multe ori duce la pierdere în greutate”, mai arată specialistul român.

10. În spatele punctelor albe de pe limbă se poate ascunde cancer bucal, spun oamenii de știință ai Societății Americane de Cancer.

11. Febra, tusea și oboseala, dacă nu sunt legate de o răceală sau alergie, apare de regulă după răspândirea cancerului, în leucemie și limfom.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel