Sari la conținut

11 alimente care cresc instant nivelul tensiunii arteriale

Hipertensiunea arteriala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dacă suferiți de hipertensiune arterială, atunci probabil știți deja că o dietă sănătoasă este una dintre cele mai eficiente modalități de a o gestiona. Este important să consumați cereale integrale, legume, fructe și proteine slabe. În plus, ar trebui să evitați alimentele bogate în zahăr și sodiu, care este unul dintre principalii factori alimentari legați de hipertensiunea arterială.

Înțelegem că gestionarea oricărei afecțiuni cronice poate părea copleșitoare, iar hipertensiunea arterială nu este diferită. Pentru a vă ajuta să știți ce să evitați, iată o listă de 11 alimente care pot crește tensiunea arterială

1. Sarea de masă

Dacă încercați să urmați o dietă săracă în sodiu, acest lucru pare unul evident, dar trebuie spus.

O mulțime de oameni întind mâna la solniță din obișnuință atunci când pregătesc mese și gustări, dar ar trebui să fie foarte limitată sau evitată cu totul atunci când se confruntă cu tensiunea arterială ridicată.

Găsiți mirodenii și ierburi noi pe care să le folosiți pentru a aroma mâncărurile.

2. Anumite condimente și sosuri

Atunci când înlocuiți sarea de masă, nu cădeți în capcana de a înlocui anumite condimente.

Lucruri precum ketchup-ul, sosul de soia, sosul pentru salate, sosul pentru grătar și sosul pentru friptură conțin mult sodiu. Alte locuri în care sarea poate fi ascunsă este în sosul pentru paste și în sosul pentru salate.

Familiarizați-vă cu diferite ierburi și condimente pentru a adăuga aromă la alimente în schimb.

3. Alimente cu grăsimi saturate și trans

Există grăsimi sănătoase pe care le puteți avea în dieta dvs. chiar și cu tensiune arterială ridicată, dar grăsimile saturate și trans nu sunt printre ele.

Lucrurile prăjite în multe uleiuri sau cărnurile care au multe grăsimi sunt rele atât pentru tensiunea arterială, cât și pentru colesterol.

Reduceți sau eliminați consumul de carne roșie. Dacă mâncați carne roșie, asigurați-vă că citiți etichetele și alegeți cele mai slabe bucăți posibile.

Dacă consumați multe lactate, treceți la versiuni cu conținut scăzut de grăsimi. Și fiți atenți la brânzeturile cu conținut ridicat de sare.

4. Alimentele prăjite

Alimentele prăjite conțin multe grăsimi saturate și sare, pe care ar trebui să le evitați atunci când aveți hipertensiune arterială.

Grătarul, coacerea și fierberea sunt toate alternative bune la prăjire. Airfryer-ele au devenit populare și sunt o opțiune bună, atâta timp cât acordați atenție conținutului de sare din ceea ce gătiți în primul rând.

Orice fel de pesmet sau amestecuri de condimente ar trebui să fie cu conținut scăzut de sodiu.

sare in exces
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

5. Mâncarea rapidă

Dacă urmați orice fel de orientări nutriționale, fast-food-ul este o idee proastă în general.

O mulțime de alimente servite la restaurantele fast-food sunt procesate și congelate, apoi gătite prin prăjire sau gătire în uleiuri bogate în grăsimi. În plus, acestea sunt adesea foarte sărate. Deoarece acestea sunt alimente care cresc tensiunea arterială, ele ar trebui evitate.

6. Alimente conservate, congelate și procesate

Aceste alimente pot fi convenabile, însă multe dintre ele conțin cantități mari de sare adăugată pentru a păstra aroma prin procesul de conservare, ambalare sau congelare.

  • Supele la conservă sunt cele mai dăunătoare. Dacă vi se face poftă de supă, gândiți-vă să o preparați dumneavoastră cu o rețetă cu conținut scăzut de sodiu sau căutați variante de supă conservată cu conținut scăzut sau redus de sodiu. Acest lucru include și ciorbele ambalate.
  • Roșiile și sosurile pe bază de roșii au, de asemenea, o cantitate mare de sare adăugată atunci când vin la cutie sau la borcan. Sunt disponibile varietăți cu conținut scăzut de sodiu sau folosiți roșii proaspete.
  • Un vinovat comun pentru conținutul ridicat de sodiu în rândul alimentelor congelate este pizza congelată. Pizza congelată cu crustă groasă și multe garnituri are un conținut ridicat de sodiu.
  • Fructele de mare și cărnurile congelate pot avea, de asemenea, sare adăugată.
  • Alimentele preparate de la raionul de delicatese sau de la raionul frigorific al magazinului dvs. alimentar local pot avea, de asemenea, un conținut ridicat de sare, așa că citiți etichetele.

În concluzie, dacă alimentele sunt procesate într-un fel sau altul, aceasta implică de obicei adăugarea unei forme de sare, care nu este bună pentru tensiunea arterială.

7. Carnea de mezeluri și carnea maturată

Un alt aliment plin de sodiu este carnea din mezeluri. Carnea de mezeluri este adesea conservată sau condimentată cu sare, ceea ce o face bogată în sodiu. Carnea maturată, cum ar fi baconul, este și ea interzisă.

8. Gustări sărate

Mulți biscuiți, chipsuri și chiar dulciuri precum fursecurile, nu sunt opțiuni bune.

Alte lucruri de care trebuie să te ferești includ carnea uscată și nucile. Acestea ar putea părea gustări mai sănătoase, deoarece sunt surse de proteine și grăsimi sănătoase (în anumite nuci), dar pentru cei cu tensiune arterială ridicată, pot fi vești proaste. Căutați varietăți fără sau cu foarte puțină sare adăugată.

O altă opțiune bună, dacă aveți poftă de o gustare crocantă, este să vă faceți propriul popcorn simplu și să adăugați condimente (fără sare).

De asemenea, ar trebui să evitați alimentele murate, care sunt adesea pline de sare ca urmare a procesului de murare. Cele mai multe procese de decapare utilizează multă sare în amestecul de saramură pentru a distruge bacteriile, iar sodiul rămâne după ce decaparea este terminată.

9. Cofeina

Cafeaua, ceaiul, băuturile energizante și sucurile conțin cofeină, despre care se știe că crește tensiunea arterială.

Persoanele cu hipertensiune ar trebui să își limiteze consumul de cofeină.

Dacă sunteți un iubitor de cafea, încercați să treceți la cafea cu jumătate de cafeină sau decofeinizată, dacă nu puteți renunța complet la ea. Există, de asemenea, ceaiuri fără cofeină disponibile și anumite soiuri de ceai au cantități foarte mici de cofeină în mod natural.

10. Alcoolul

S-a constatat că mici cantități de alcool scad tensiunea arterială, dar consumul excesiv o poate crește. Consumul a mai mult de trei pahare într-o ședință poate crește tensiunea arterială, iar consumul obișnuit de alcool poate provoca probleme de durată ale tensiunii arteriale. De asemenea, alcoolul interacționează prost cu anumite medicamente pentru tensiunea arterială.

11. Sucurile

Împreună cu cofeina menționată mai sus, sucurile sunt pline de zahăr procesat și calorii goale.

Băuturile cu conținut ridicat de zahăr sunt legate de creșterea ratelor de obezitate pentru persoanele de toate vârstele. Iar persoanele care sunt supraponderale sau obeze prezintă un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială.

Femeile ar trebui să limiteze zahărul adăugat la 24 de grame pe zi, iar bărbații ar trebui să aibă doar cel mult 36 de grame pe zi, conform recomandărilor Asociației Americane a Inimii.

 

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel