Din cuprinsul articolului
Un redutabil produs apicol – lăptişorul de matcă – are puterea de a ameliora o serie de afecţiuni des întâlnite, fiind considerat un elixir al tinereţii şi un super-aliment.
Medicii spun că, datorită conţinutului său extrem de bogat în nutrienți şi vitamine, lăptișorul de matcă poate fi administrat în cure de două-trei săptămâni, care însă nu trebuie urmate mai mult de două luni consecutive. Acesta poate anihila o serie de riscuri pentru sănătate, ameliorând simptomele unor boli diverse:
Imunitatea scăzută. Consumatorii de lăptișor de matcă au relatat că au experimentat destul de rapid o senzaţie puternică de bunăstare generală şi că au simţit un efect benefic intens care s-a răsfrânt asupra activităţii lor fizice, prin creşterea rezistenţei la oboseală, prin amplificarea performanţelor intelectuale, precum şi prin instalarea unei stări mentale mult îmbunătăţite. “De regulă, se recomandă administrarea orală a lăptişorului de matcă sub formă de cure, timp de 1-2 luni, în doze zilnice de 1-2g”, declară Ovidiu Bodea, specialist în apicultură.
Colesterol ridicat. Lăptişorul de matcă normalizează tensiunea arterială şi nu trebuie să lipsească din alimentaţia persoanelor cu risc ridicat de infarct sau de accidente vasculare cerebrale, persoanelor obeze sau celor cu colesterolul ridicat. Astfel, s-a demonstrat ştiinţific că lăptişorul de matcă controlează nivelul colesterolului din sânge, iar un experiment realizat în 1995 a arătat că ingestia orală a 30-150 mg este asociată cu scăderea de 10-20% a colesterolului total în 3-5 săptămâni de consum.
Bronşită şi astm. În cazul astmului, lăptişorul de matcă acţionează mai ales prin efectul calmant asupra mucoaselor bronşice, fiind de ajutor şi în ameliorarea alergiilor, tocmai pentru că are câţiva compuşi care reduc stresul şi stimulează imunitatea generală şi locală, făcându-l foarte folositor şi ca remediu natural antiastmatic.
Ulcer şi alte afecţiuni digestive. Tot mai multe persoane se plâng de probleme digestive, care ulterior pot degenera în ulcer. Persoanelor care suferă de astfel de afecţiuni le este recomandat să administreze lăptişorul de matcă în combinaţie cu mierea şi polenul, pentru ca împreună au extraordinara putere de a lupta contra ulcerului gastric şi a ulcerului duodenal.
Infecţii urinare sau cistită. Lăptișorul de matcă este utilizat și pentru ameliorarea cazurilor de inflamații ale vezicii urinare, prin dispariția progresivă a simptomelor de arsură și durere.
Tratamentul aplicat timp de 7-20 zile unui lot de 1.000 de persoane cu această afecțiune, prin injecţii intramusculare cu soluţie de 40% lăptişor de matcă, a avut o eficacitate de 100% pentru cazurile de vezică urinară iritabilă.
Artrită, dureri de spate şi osteoporoză. Artrita este o boală destul de des întâlnită care afectează articulațiile prin inflamarea acestora, distrugând, astfel, flexibilitatea normală a articulaț Ultimele cercetări în domeniu au ajuns la concluzia că, în cazul suferinţelor generate de artrită, ar fi bine să fie urmată o dietă vegetariană şi, în plus, să fie consumat zilnic lăptişor de matcă.
Lăptişorul de matcă ajută la dispariția durerilor frecvente (mai ales cele ale spatelui), combate infecţiile şi inflamaţiile, şi, în general, elimină oboseala.
Mai mult decât atât, doctorii au descoperit că lăptişorul de matcă poate preveni osteoporoza prin facilitarea absorbţiei intestinale a calciului. Lăptișorul de matcă amplifică în mod natural capacitatea corpului de a absorbi calciul, de a-l depozita în oase şi de a rezolva pe cale naturală problema uzurii acestora.
Un studiu recent a demonstrat că, după 2 ore de la administrarea lăptişorului de matcă, nivelul zahărului din sânge a fost mult diminuat în cazul persoanelor cu diabet. Totodată, doctorii recomandă consumul lăptişorului de matcă inclusiv în cazul pacienţilor aflaţi sub tratament cu insulină, deoarece, dacă este monitorizat cu atenție, lăptişorul de matcă va diminua excesul de zahăr din sânge.
Dureri de cap sau insomnii. Lăptișorul de matcă ajută foarte mult la diminuarea migrenelor, iar atunci când este utilizat în combinaţie cu anumite tehnici simple de relaxare, poate duce la dispariţia acestora. O altă problemă cu care se confruntă în special persoanele vârstnice este insomnia.
Lăptişorul de matcă poate elimina stresul, deoarece conţine niacină şi piridoxină, ambele calmante naturale foarte eficiente, care nu dau niciun fel de dependenţă.
Depresie, stres și anorexie nervoasă. Lăptişorul de matcă poate ajuta considerabil la eliminarea depresiei şi la reducerea stresului, contribuind totodată în ameliorarea anorexiei nervoase. Consumatorii de lăptișor de matcă care suferă de depresie sau stres, au remarcat revenirea bunei dispoziţii şi instalarea unui sentiment de bunăstare.
Maladia Alzheimer. Lăptişorul de matcă conţine acetilcolină naturală și tocmai degradarea acesteia este corelată cu pierderea memoriei şi cu manifestarea unor probleme cognitive, cum este apariția bolii Alzheimer.
Medicina occidentală a urmărit să trateze această boală prin creşterea nivelului de acetilcolină în creierul pacientului, iar lăptișorul de matcă poate ridica nivelul acestui neurotransmiţător fără a genera efecte secundare nedorite, asociate de regulă cu medicamentele de sinteză (greață și toxicitate hepatică).
Stimulent intelectual. Nu în ultimul rând, specialiştii au demonstrat că lăptişorul de matcă este un excelent stimulent intelectual. Prin prezenţa anumitor oligoelemente esenţiale (fosfor, magneziu), a anumitor vitamine (vitaminele B1, B2, B6), a aminoacizilor (fenilanalină, triptofan), lăptişorul de matcă s-a dovedit a fi util pentru îmbunătăţirea stării psihice, creşterea randamentului intelectual și îmbunătăţirea memoriei.
Cum se administrează lăptişorul de matcă?
Cele mai eficiente cure cu lăptişor de matcă se fac la 6 săptămâni. Pentru administrare internă lăptişor de matcă se ia dimineaţa, cu 30 de minute înainte de micul dejun, sublingual, până la dizolvare totală. Pentru copii se recomandă administrarea a 0,5-1 gr/zi, iar la adulţi 1-2 gr/zi.
În cazul lăptişorului de matcă omogenizat în miere 2% (de exemplu 10 gr de lăptişor de matcă pur adăugat în 500 gr miere crudă), se administrează astfel: 1-2 linguriţe/zi la copii şi 1-2 linguri/zi la adulţi.
In ce priveşte administrarea externă, extractul de lăptişor de matcă se foloseşte pentru prepararea cosmeticelor pentru păr sau ten. Acest produs apicol acţionează benefic în vindecarea unor boli de piele, luptând împotriva apariţiei ridurilor şi fiind de folos în normalizarea secreţiei de sebum.