Din cuprinsul articolului
101 ani de existență a Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”
Vineri, 1 aprilie, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” celebrează 101 ani de existență.
Institutul a fost înființat la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri și Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”. Înființarea Institutului la acea vreme a deschis calea pentru cercetarea medicală românească.
Institutul ”Cantacuzino” a devenit treptat unul dintre cele mai importante centre de cercetare în domeniile științelor biomedicale, igienă și epidemiologie, patologie comparată și patologie infecțioasă, biochimie, enzimologie, imunologie, etc.
„Prin produsele și serviciile oferite într-un secol de existență, Institutul „Cantacuzino” a avut ca principal obiectiv grija pentru sănătatea oamenilor. Deși a trecut prin furcile caudine ale schimbărilor, s-au găsit mereu oameni de calitate, cu minți luminate și suflet mare pentru a-i menține calea spre același ideal: Binele aproapelui”, se arată într-un comunicat al Institutului.
De-a lungul timpului, în Institutul ”Cantacuzino” s-au efectuat cercetări în toate domeniile importante ale microbiologiei și științelor conexe, s-au produs vaccinuri și seruri terapeutice. Specialiștii din cadrul Institutului au fost și sunt implicați în activități de sănătate publică, de supraveghere epidemiologică a teritoriului, de documentare și pregătire a personalului medical de specialitate.
Institutul ”Cantacuzino” găzduiește Colecția Națională de Tulpini Microbiene și o serie de colecții de tulpini virale de referință.
Institutul are o serie de colaborări cu institute și universități din țări ca: Franța, Moldova, Germania, Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Ungaria, Grecia, Japonia, Rusia, Ucraina, etc.
În 2017, Institutul a fost trecut de la Ministerul Sănătății în subordinea Ministerului Apărării Naționale, sub denumirea de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, cu scopul de a-l revigora și a se relua producția de vaccinuri și de alte produse prin care a fost renumit.
La acea vreme, finanțarea Institutului se realiza prin vânzarea de produse proprii și prestări de servicii de specialitate, donații instituționale și private și prin vărsarea unei părți din veniturile Loteriei naționale, al cărei inițiator fusese profesorul Ion Cantacuzino.
Condițiile tehnologice, absența unui sprijin din partea ministerului tutelar, frecventele schimbări manageriale după anul 2005 (nouă directori în 10 ani!), ca și renunțarea forțată la produsele injectabile au condus la colapsul financiar al Institutului, bazat pe sistemul de autofinanțare.
Nu este prima dată când Armata este chemată să intervină în sprijinul societății civile, în domenii de importanță strategică. Prin eforturi deosebite, prin implicarea întregului personal, s-a reușit stoparea declinului institutului și s-a continuat cu dezvoltarea sa în scopul relansării activității de fabricație de produse biologice prin care acesta era renumit.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…