Sari la conținut

10 semne prin care îți dai seama că încerci să îi mulțumești pe toți cei din jurul tău

îi mulțumești pe toți cei din jurul tău

Îți dorești mereu să îi mulțumești pe cei din jurul tău? Psihologii susțin că acest simptom ascunde niște probleme mai profunde.

Pentru mulți, dorința de a-i mulțumi pe cei din jur provine din probleme de auto-valoare. În subconștient, speră că spunând da la tot ce li se cere, îi va ajuta să se simtă acceptați și plăcuți.

Alți oameni care încearcă să îi mulțumească pe cei din jur, au un istoric de maltratare. Și undeva pe parcurs au decis că cea mai bună speranță pentru un tratament mai bun a fost să încerce să-i mulțumească pe cei care i-au maltratat. În timp, această categorie de oameni a făcut din ai mulțumi pe alții un mod de viață.

Mulți oameni care le fac pe plac celorlați, confundă oamenii plăcuți cu bunătatea. Când discută despre reticența lor de a respinge cererea cuiva pentru o favoare, ei spun lucruri precum „Nu vreau să fiu egoist” sau „Vreau doar să fiu o persoană bună”. În consecință, ele permit celorlalți să profite de ele.

Iată 10 semne prin care încercați prea mult să îi mulțumeșt pe cei din jur:

  1. Te prefaci că ești de acord cu toată lumea.

Ascultarea politicoasă a opiniilor altor persoane – chiar și atunci când nu sunteți de acord – este o bună abilitate socială. Dar a te preface că ești de acord pentru că vrei să fii plăcut te poate determina să te angajezi într-un comportament care se opune valorilor tale.

  1. Te simți responsabil pentru modul în care se simt alți oameni.

Este sănătos să recunoști modul în care comportamentul tău îi influențează pe ceilalți. Dar a crede că ai puterea de a face pe cineva fericit este o problemă. Depinde de fiecare persoană să se ocupe de propriile emoții.

  1. Îți ceri scuze des.

Fie că vă învinovățiți în mod excesiv, fie că vă temeți că alte persoane vă învinovățesc întotdeauna, scuzele frecvente pot fi un semn al unei probleme mai mari. Nu trebuie să-ți pară rău că ești tu.

  1. Te simți împovărat de lucrurile pe care trebuie să le faci.

Vă ocupați de modul în care vă petreceți timpul. Dar dacă sunteți plăcut oamenilor, există șanse mari ca programul dvs. să fie plin de activități pe care credeți că alții le vor face.

  1. Nu poți spune nu.

Indiferent dacă spui da și apoi îți urmezi efectiv sau ulterior falsifici o stare pentru a-ți îndeplini angajamentele, nu îți vei atinge niciodată obiectivele atunci când nu poți vorbi pentru tine.

  1. Te simți incomod dacă cineva este supărat pe tine.

Doar pentru că cineva este nebun nu înseamnă neapărat că ai făcut ceva greșit. Dar dacă nu poți suporta gândul că cineva ar fi nemulțumit de tine, vei fi mai probabil în situația de a-ți compromite valorile.

  1. Te comporti ca oamenii din jurul tău.

Este normal ca alte persoane să scoată la iveală părți diferite ale personalității tale. Dar oamenii îi mulțumesc pe ceilalți își sabotează adesea obiectivele. Studiile arată că această tipologie de oameni se angajează într-un comportament autodistructiv dacă consideră că îi va ajuta pe ceilalți să se simtă mai confortabil în situații sociale. De exemplu, oamenii care se bucură mănâncă mai mult atunci când consideră că îi va face pe ceilalți fericiți.

  1. Ai nevoie de laude pentru a te simți bine.

În timp ce laudele și cuvintele amabile pot face pe oricine să se simtă bine, plăcerile oamenilor depind de validare. Dacă valoarea ta de sine se bazează în totalitate pe ceea ce cred ceilalți despre tine, te vei simți bine numai atunci când ceilalți te vor complimenta.

  1. Mergi la eforturi mari pentru a evita conflictele.

Un lucru este să nu începi conflictul. Dar evitarea conflictului cu orice preț înseamnă că vă veți lupta pentru a susține lucrurile – și oamenii – în care credeți.

  1. Nu recunoști când sentimentele tale sunt rănite.

Nu poți forma relații autentice cu oamenii decât dacă ești dispus să vorbești și să spui că sentimentele tale sunt rănite uneori. A nega faptul că ești furios, trist, jenat sau dezamăgit – chiar și atunci când ești rănit emoțional – menține relația superficială.

Cum să te eliberezi de sindromul de a-i mulțumi pe cei din jur

Deși este important să-ți impresionezi șeful și să demonstrezi că poți fi agreabil, a fi aservit ar putea să dea înapoi. Nu veți atinge niciodată cel mai mare potențial dacă încercați să fiți totul pentru toți oamenii.

Începeți să ieșiți din obișnuința oamenilor spunând „nu” chiar și atunci când este ceva mic. Exprimă-ți părerea despre ceva simplu. Sau ia poziție pentru ceva în care crezi. Fiecare pas pe care îl faci te va ajuta să câștigi mai multă încredere în capacitatea ta de a fi tu însuți.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel