Din cuprinsul articolului
Setea poate fi uneori enervantă, dar deshidratarea nu trebuie ignorată niciodată. Mulți oameni nu sunt conștienți de cât de rău vă poate afecta deshidratarea. Apa reprezintă de fapt peste două treimi din corpul uman sănătos. Apa lubrifiază articulațiile și ochii, ajută digestia, elimină deșeurile și toxinele și menține pielea sănătoasă.
De aceea, trebuie să vă asigurați întotdeauna că beți apă pe tot parcursul zilei și înainte și după mese.
Mulți oameni nu își dau seama câtă apă pierd zilnic și ajung să se deshidrateze cronic.
Diabeticii, victimele arsurilor și sportivii prezintă un risc mai mare de deshidratare decât o persoană obișnuită. Suferiți de deshidratare?
Iată o listă cu 10 semne de avertizare privind deshidratarea la care ar trebui să fiți atenți:
Atunci când conținutul normal de apă din corpul dvs. este redus, acesta perturbă echilibrul mineralelor (săruri și zahăr) din corpul dvs., care afectează modul în care funcționează.
Palpitațiile cardiace apar de obicei atunci când există un nivel scăzut de potasiu și de zahăr scăzut în sânge. Acest lucru poate provoca contracții premature ale camerelor superioare ale inimii (atriile) sau ale camerelor inferioare (ventriculele).
Scăderea magneziului (prin transpirație excesivă sau diaree) poate duce, de asemenea, la ritm cardiac anormal.
Saliva vă protejează dinții de carii, boli și cavități formând o barieră de protecție în jurul lor și ajutând la curățarea particulelor de alimente pe și între dinți .
Când devii deshidratat, nu produci atât de multă salivă. Acțiunea redusă de curățare a salivei permite bacteriilor să crească, provocând respirație urât mirositoare.
Gura uscată, de asemenea, vă face să aveți mai multe șanse să dezvoltați carii dentare și boala gingivală (parodontală).
„În general poți pofti de orice, de la ciocolată la o gustare sărată, însă atunci când esti deshidratat pofta de dulciuri este mai frecventă, deoarece corpul tău se confruntă cu dificultăți în producția de glicogen”, spun medicii.
În loc de junk food, optați pentru alimente dense în apă, încercați fructe precum pepene verde, kiwi și piersici. De asemenea, s-ar putea să descoperiți că și legumele precum castravetele și roșiile îți satisfac pofta.
Fructele și legumele pot ajuta la prevenirea deshidratării cu atât mai mult dacă nu vă place atât de mult să beți apă.
Cartilajul din articulații este format din aproximativ 65 până la 80% apă. Atunci când articulațiile nu sunt hidratate corespunzător, poate provoca macinarea oaselor pe care le conectează. Acest lucru provoacă durere și inflamație.
Scăderea magneziului datorată deshidratării poate provoca, de asemenea, crampe musculare și dureri la nivelul mușchilor picioarelor . Consumați verdeață cu frunze întunecate și avocado pentru a umple atât nivelul de apă, cât și nivelul de minerale.
Creierul stă în interiorul unui sac fluid care îl împiedică să se lovească de craniu. Acest lucru vă asigură că creierul dvs. nu este deteriorat de fiecare dată când mergeți sau alergați.
Dacă lichidul din acest sac este redus, creierul dvs. poate începe să vă împingă pe craniu. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap.
Deshidratarea apei scade, de asemenea, aportul de sânge către creier, ceea ce înseamnă mai puțin oxigen și glucoză, care pot declanșa și o durere de cap. Înainte de a vă decide să luați un medicament pentru a vă calma durerea de cap, încercați să beți puțină apă în prealabil.
Apa ajută corpul să descompună alimentele, astfel încât corpul tău să poată absorbi mai bine substanțele nutritive. În special, stimulează absorbția vitaminelor solubile în apă, cum ar fi vitamina C.
Intestinul gros absorbe apa din deșeurile alimentare pentru a fi procesată de rinichi.
În mod normal, intestinele absorb doar apă suficientă pentru a face scaunul să aibă consistența potrivită. Cu toate acestea, atunci când sunteți deshidratat, va absorbi mai multă apă pentru a preveni pierderea de lichide. Acest lucru vă lasă scaunul greu, ceea ce face dificilă împingerea prin tractul digestiv.
Pierderea de lichid determină scăderea volumului de sânge și creșterea tensiunii arteriale. Inima ta trebuie să-și extindă mai multă energie pentru a-ți hrăni creierul, pielea și mușchii cu oxigen și substanțe nutritive . Acest lucru vă poate determina să vă simțiți obosit și somnoros.
Într-un studiu, femeile care nu au fost suficient de hidratate după exercițiile fizice au obținut un scor mai scăzut la chestionarele de evaluare a dispoziției. De asemenea, le-a fost mai greu să lucreze și au experimentat mai multă oboseală și confuzie decât atunci când au fost hidratate corespunzător. Bărbații au avut rezultate similare.
Rinichii lucrează pentru a menține echilibrul fluidelor în corpul dumneavoastră. Când beți suficientă apă, urina trebuie să fie deschisă până la galben clar. Aceasta înseamnă că rinichii tăi au suficientă apă pentru a expulza toxinele din corpul tău.
Când urina dvs. este întunecată, înseamnă că rinichiul vă redirecționează apa înapoi în corp pentru a menține tensiunea arterială și echilibrul mineral .
Urina întunecată are o concentrație mare de toxine și ar trebui luată ca un semn urgent pentru a bea mai multă apă.
Deshidratarea cronică vă poate lăsa rinichii supraîncărcați cu toxine, provocând pietre la rinichi.
Pielea dvs. este alcătuită din aproximativ 30% apă, ceea ce contribuie la elasticitate și rezistență.
Uleiul pe care îl produce pielea ta împiedică evaporarea apei. Cu toate acestea, factori precum obiceiurile de duș, aerul uscat, căldura și infecția pielii pot duce la rate ridicate de evaporare a apei, lăsând pielea uscată și senzația de mâncărime.
Celulele pielii sunt, de asemenea, primele care își pierd conținutul de lichide în timpul deshidratării interne. Acest lucru se face pentru a favoriza retenția de lichide în organele interne. Consumul de apă în fiecare zi va ajuta la prevenirea acestui fenomen.
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…