Sari la conținut

10 semne de alarmă ale cancerului de pancreas pe care oamenii le ignoră până e prea târziu

10 semne de alarmă ale cancerului de pancreas. Cancerul pancreatic este una dintre afectiunile maligne cele mai dificil de tratat si cu o rata a mortalitatii extrem de ridicata pentru ca, deseori, este diagnosticat în stadii avansate. Este o afectiune întalnita mai ales la persoanele varstnice, conform statisticilor varsta medie a pacientilor diagnosticati cu cancer de pancreas fiind de 72 de ani.

Din pacate, anual, în întreaga lume sunt diagnosticate peste 200,000 de noi cazuri de cancer de pancreas, cu o rata a mortalitatii de 98%. Peste 80% dintre pacienti sunt diagnosticati în stadiul avansat al bolii si doar 15% – 20% sunt eligibili pentru interventia chirurgicala, la momentul diagnosticului. Chiar si dupa interventia chirurgicala, prognosticul pacientilor cu cancer de pancreas este unul extrem de rezervat: doar între 10% si 30% dintre cei operati supravietuiesc 5 ani.

Desi cauza exacta a aparitiei cancerului de pancreas nu este cunoscuta, exista o serie de factori de risc care cresc riscul de aparitie a acestei boli:

Fumatul. sansele de aparitie a cancerului de pancreas la fumatori sunt de 2-3 ori mai mari decat la nefumatori.

Varsta. În aproximativ 70% din cazuri, cancerul de pancreas este diagnosticat la persoane cu varsta peste 60 de ani.

Alimentatia bogata în grasimi. O alimentatie bogata în grasimi si carne poate creste riscul de cancer de pancreas.

Pancreatita cronica. Inflamatia de durata a pancreasului a fost asociata cu cresterea riscului de aparitie a cancerului de pancreas.

Diabetul. Atat diabetul de tip 1, (insulino-dependent), cat si cel de tip 2 (insulino-independent, al adultului) pot fi asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer de pancreas.

Antecendentele în familie. Persoanele care au în familie cazuri de cancer de pancreas prezinta un risc marit de a dezvolta aceasta boala.

Expunerea la anumite substante chimice. Expunerea la pesticide, coloranti industriali si alte substante chimice poate creste sansa de aparitie a cancerului de pancreas.

10 semne de alarmă ale cancerului de pancreas

Majoritatea semnelor si simptomelor cancerului de pancreas nu sunt specifice, adica ele se pot întalni si în alte boli. De aceea, este deosebit de important ca cei care prezinta urmatoarele manifestari, sa se prezinte imediat la medic:

1. Ai diabet care s-a instalat brusc, fara semne. 40% dintre pacientii diagnosticati cu cancer pancreatic au fost diagnosticati cu diabet cu 1 – 2 ani înainte de a-si descoperi boala maligna. Iar oamenii de stiinta sunt e parere ca diabetul este cauzat în unele cazuri de prezenta unei tumori în organism care a ramas nedetectata. Desigur, diabetul este o afectiune destul de comuna, multi dintre diabetici nefiind diagnosticati si cu cancer pancreatic. Totusi, acesta ramane un indicator, cazurile suspecte fiind cele de diabet instalat brusc, la persoane care nu au în istoricul familial aceasta boala.

2. Colorarea în galben a ochilor si pielii. Chiar si cea mai mica tumora pancreatica poate bloca canalul de evacuare a bilei în colecist, cauzand instalarea icterului.

3. Mancarimi la nivelul pielii, a palmelor si talpilor. Un efect secundar mai putin cunoscut al icterului este aparitia mancarimilor în palme si talpi. Aceasta este o reactie a pielii la bilirubina, substanta galben-maronie din ficat ce provoaca îngalbenirea tegumentelor.

4. Lipsa poftei de mancare. Cu 6-8 luni înainte de a primi diagnosticul de cancer pancreatic, pacientii implicati într-un studiu italian au raportat o scadere brusca a apetitului si tendinta de a se simti satui dupa ce au mancat foarte putin.

5. Modificare a gustului. În acelasi studiu italian, o parte dintre pacientii diagnosticati cu cancer pancreatic au declarat ca si-au pierdut brusc gustul pentru cafea, vin si tigari. În plus, mirosul de cafea si alcool le provoca greturi.

6. Arsuri abdominale. Nu crampe, nici durere, ci arsura ce radiaza catre zona dorsala. Disconfortul dispare cand te apleci în fata.

7. Vezicula biliara marita. Blocarea canalului de evacuare a bilei determina acumularea în vezica si prin urmare cresterea în volum a acesteia.

8. Scaune deschise la culoare, grasoase, foarte urat mirositoare. Daca o tumora pancreatica împiedica patrunderea enzimelor digestive în intestine, rezultatul este incapacitatea organismului de a digera alimentele grase. Acesta este un simptom timpuriu, adesea neglijat.

9. Scaune negricoase. Pe de alta parte, sangerarea în intestinele superioare cauzeaza acest simptom.

10. Pierdere subita si inexplicabila în greutate. Contrar credintei populare, acesta nu este în mod obligatoriu un simptom al extinderii cancerului catre ficat, ci se întampla ca urmare a tulburarii activitatii enzimelor pancreatice.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel