Sari la conținut

10 semne care apar când începe să se instaleze boala Alzheimer

Boala Alzheimer
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Simptome Alzheimer

Primele semne de Alzheimer. Boala Alzheimer este un tip de demență asociat în mod obișnuit cu adulții în vârstă. Boala Alzheimer cu debut precoce apare înainte de vârsta de 65 de ani.

Principalul simptom al bolii Alzheimer este pierderea memoriei, dar pot apărea și alte modificări. Simptomele pot fi similare cu cele ale altor tipuri de demență, iar alte afecțiuni pot provoca simptome similare.

Următoarele sunt câteva simptome comune.

1. Pierderea memoriei care împiedică activitățile zilnice

Cel mai vizibil simptom al bolii Alzheimer este adesea pierderea memoriei. O persoană poate începe să uite mesaje sau evenimente recente într-un mod neobișnuit. Poate repeta întrebări, după ce, fie a uitat răspunsul, fie faptul că a pus întrebarea deja.

Nu este neobișnuit ca oamenii să uite lucruri pe măsură ce îmbătrânesc, dar odată cu debutul precoce al bolii Alzheimer, acest lucru se întâmplă mai devreme în viață, apare mai des și pare nemodificat.

2. Dificultate în îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi

Persoana afectată ar putea avea dificultăți în a finaliza o sarcină altfel familiară. De exemplu, îi poate fi greu să:

  • ajungă la un magazin alimentar, restaurant sau loc de muncă;
  • urmeze regulile unui joc familiar;
  • pregătească o masă simplă.

Uneori, oamenii au nevoie de ajutor cu lucruri noi sau necunoscute pe măsură ce îmbătrânesc, cum ar fi setările unui telefon nou. Cu toate acestea, acest lucru nu indică neapărat o problemă.

În schimb, dacă persoana a folosit același telefon de ani de zile și dintr-o dată nu-și amintește cum să efectueze un apel telefonic, este posibil să se confrunte cu o pierdere de memorie provocată de boala Alzheimer.

3. Dificultăți de rezolvare a problemelor sau de planificare

Persoana afectată poate descoperi că are dificultăți în urma instrucțiunilor, în rezolvarea problemelor și nu se poate concentra. De exemplu, i-ar putea fi dificil să:

  • urmeze o rețetă;
  • urmeze instrucțiunile de pe un produs;
  • urmărească facturile sau cheltuielile lunare.

Unii oameni au adesea probleme ca acestea, dar dacă încep să apară dintr-o dată, ar putea indica boala Alzheimer cu debut precoce.

4. Probleme cu vederea și orientarea spațială

Boala Alzheimer poate provoca uneori probleme de vedere, iar persoana afectată nu mai poate estima corect distanțele dintre obiecte. Persoanei îi este greu să distingă contrastul și culorile sau să estimeze viteza sau distanța.

Aceste probleme de vedere combinate pot afecta capacitatea persoanei de a conduce.

Îmbătrânirea tipică afectează și vederea, așa că este esențial să faceți controale regulate la oftalmolog.

5. Confuzie în legătură cu locația și timpul

Persoana poate experimenta confuzie cu privire la locuri sau ore. Ar putea avea dificultăți în ținerea evidenței anotimpurilor, lunilor sau momentelor zilei.

Poate deveni confuză într-un loc necunoscut. Pe măsură ce boala Alzheimer progresează, s-ar putea simți confuză în locuri familiare sau s-ar putea întreba cum a ajuns acolo. De asemenea, poate începe să rătăcească și să se piardă.

6. Pierderea frecventă a obiectelor

Majoritatea oamenilor vor pierde obiecte la un moment dat, dar de obicei sunt capabili să le găsească din nou căutând în locații logice și revenind în locul respectiv.

Cu toate acestea, pacientul cu boala Alzheimer poate uita unde a plasat un articol, mai ales dacă l-a pus într-un loc neobișnuit. De asemenea, s-ar putea să nu poată reveni în locul unde au mai fost pentru a găsi elementul lipsă. Acest lucru poate fi supărător și poate face persoana să creadă că e jefuită.

7. Probleme de scriere sau de vorbire

Persoana afectată poate avea, de asemenea, dificultăți cu cuvintele și comunicarea. I-ar putea fi greu să urmărească sau să contribuie la o conversație sau se pot repeta. Persoana poate avea, de asemenea, dificultăți în a-și scrie gândurile.

S-ar putea opri în mijlocul unei conversații, incapabilă să-și dea seama ce să spună în continuare. De asemenea, s-ar putea chinui să găsească cuvântul potrivit sau să eticheteze lucrurile incorect.

Nu este neobișnuit ca oamenii să întâmpine ocazional dificultăți să găsească cuvântul potrivit. De obicei, ei își amintesc în cele din urmă și nu se confruntă cu problema frecvent.

8. Simptome de judecată redusă

Persoana afectată ar putea prezenta o schimbare în capacitatea de a lua decizii bune. De exemplu, aceasta poate începe:

  • să petreacă mult timp rezolvând sarcini inutile
  • să manifeste neatenție față de îngrijirea personală, inclusiv spălarea;
  • să depoziteze lucrurile în locuri neașteptate, cum ar fi depozitarea cheilor în frigider.

9. Schimbări de dispoziție sau de personalitate

Cineva cu boala Alzheimer poate începe să experimenteze o schimbare de dispoziție. Se poate simți irascibilă, confuză, anxioasă sau deprimată. De asemenea, poate să-și piardă interesul pentru lucrurile care îi plăceau înainte.

Ar putea deveni frustrată de simptomele sale sau să se simtă incapabilă să înțeleagă schimbările care au loc. Acest lucru se poate prezenta ca agresivitate sau iritabilitate față de ceilalți.

10. Renunțarea la activitățile sociale sau de muncă

Pe măsură ce boala Alzheimer se dezvoltă, persoana poate, de asemenea, să nu mai participe la activitățile sociale sau de muncă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel