Loreta Popa
Consumul anumitor alimente și ținerea în frâu a kilogramelor reprezintă măsuri esențiale pentru a reduce din riscul cancerului la sân
Formulele magice – un extract vegetal, cum s-ar numi el, o cremă, cum s-ar numi ea, există și se vând, internetul este plin – nu aduc beneficii cât aduce ceea ce numim stil de viață sănătos. Nu o dietă care să fie o povară, ci o dietă sănătoasă, care să micșoreze cantitatea de proteine animale – carne, lapte, ouă -, să aducă cereale, zarzavaturi, să reducă numărul de calorii, pentru că din trei femei care au cancer două sunt supraponderale.
Sâni adipoși – performanță redusă în a diagnostica tumorile
Obezitatea, kilogramele în plus sunt un factor de risc major pentru cancerul de sân. „Lumea nu știe, sau nu vrea să știe, sau se face că nu știe. Grăsimea în exces este o sursă de hormoni estrogeni și acest exces înseamnă un bombardament suplimentar asupra unui țesut activ cum este țesutul mamar și risc mai mare de apariție a cancerului. O glandă mamară cu multă adipozitate, cu mult țesut gras, este o glandă mamară mai greu palpabilă și mai greu detectabilă în vederea unei tumori. O tumoră de sân de doi centimetri, deci cât unghia degetului, ar trebui să fie detectabilă prin palpare. Cu cât sânii sunt mai adipoși cu atât chiar mijloacele imagistice de investigare au o performanță redusă în a diagnostica astfel de tumori. Vorbesc de mamografie, ecografie sau chiar RMN. De aceea obținerea unei greutăți normale nu este un moft, nu este o modă, o cerință arbitrară. Este un model fundamental de sănătate și pentru sănătatea sânului”, afirmă medicul chirurgul oncolog.
Melatonina, secretată mai puțin de femeile care nu dorm
Obținerea unei greutăți normale înseamnă alimentație sănătoasă, mișcare, odihnă. În apariția cancerului de sân s-a constatat că femeile care lucrează noaptea au un risc mai mare, fiind tulburat hormonul somnului, melatonina, care secretă mai puțin la aceste femei. Toate acestea le înglobăm în ceea ce se numește stil de viață sănătos. Obiceiuri de sănătate personale.
Cum se face corect autopalparea sânilor: obligatoriu după menstruație
Anual, în Romania, 7.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân. Din păcate, în circa 60 % din cazuri, cancerul mamar este depistat în stadii avansate, respectiv III și IV. Cancerul mamar este curabil în stadiul I sau II, însă, pentru a fi descoperit la timp, se recomandă o atenție deosebită prevenției, care se face mai ales prin autoexaminarea sânilor. Începând cu vârsta de 20 de ani, fiecare femeie ar trebui să-și autoexamineze sânii lunar. „Orice modificare constatată la nivelul sânului prin autopalpare, măcar o dată pe săptămână, mai ales după ce se încheie ciclul menstrual, când sânii sunt mai liniștiți, apropiați de o perioadă de acalmie hormonală, fără manevre brutale sau apăsări puternice, trebuie prezentată medicului și apoi unui specialist care să confirme sau să infirme prezența unei modificări. Această modificare este interpretată și apoi aprofundată dacă este cazul unei investigații. Cancerul de sân, deci, nu doare”, atenționează conf. univ. dr. Ion Daniel.
Calendar de examinare a sânilor
Între 20 și 39 de ani
• Autoexaminarea sânilor – o dată pe lună
• Examinare clinică – o dată la trei ani
Între 40 și 50 de ani
• Autoexaminarea sânilor – o dată pe lună
• Examinare clinică – o dată pe an
• Mamografie – o dată la doi ani
După 50 de ani
• Autoexaminarea sânilor – o dată pe lună
• Examinare clinică – o dată pe an
• Mamografie – o dată pe an
Teama nu e un sfetnic bun
Teama nu este un bun sfetnic pentru femei în materie de sănătate a sânului. Anxietatea și spaima nu conduc la nimic bun. Dr. Ion Daniel crede că eforturile medicilor trebuie să meargă în direcția unei atitudini echilibrate, rezonabile, să se știe că în chiar apariția unei tumori, malignă sau benignă, există soluții. Acestea sunt cu atât mai eficiente cu cât diganosticul se pune mai precoce. „Dacă o tumoră este descoperită până în stadiul 1, vindecarea este 95%, ceea ce înseamnă enorm de mult. Șansele se înjumătățesc în al doilea stadiu. Există soluții, dar pentru ca ele să fie aplicate trebuie accesate. Există oameni care fie nu au încredere, fie unii au o încredere aproape oarbă. Oamenii trebuie să învețe să gândească în termeni de stadiu”, spune dr. Ion Daniel.
10 semne ale cancerului mamar
Este deosebit de importantă cunoașterea semnelor și simptomelor care să orienteze femeile și să le determine să se prezinte la un examen de specialitate cât mai rapid, în timp util, înainte de extinderea bolii, crescând astfel considerabil șansele de vindecare.
Cele mai frecvente semne și simptome sunt :
t un nodul dur, de formă neregulată, dureros sau nu. Motivul principal (70% din cazuri) pentru care se solicită un examen medical al sânului este descoperirea, frecvent accidentală, de către pacientă a unui nodul mamar. În momentul prezentării la medic, acești noduli au în general dimensiuni de peste 2 cm.
t durerea prezentă la nivelul sânilor, deși un simptom rar la debut (doar 8% dintre cazuri), este cel de-al doilea motiv de prezentare la consult (20% din cazuri).
t modificări cutanate: pielea de deasupra nodulului este înroșită, îngroșată, cu pori dilatați (aspect de „coajă de portocală”), aderentă de nodul. Apariția pe pielea sânului a unei adâncituri, care cutează pielea din jur ori a unei ulcerații.
t mărirea neobișnuită de volum a unui sân.
t modificări ale conturului sânilor.
t apariția unor scurgeri la nivelul mamelonului (frecvent asociate cu sângerare locală).
t mameloane îndreptate în direcții asimetrice sau unul dintre ele retractat.
t apariția unor eczeme la nivelul areolelor mamare.
t palparea în axilă a unor nodului cu volum mărit, duri, uneori dureroși.
t în puține cazuri, cancerele mamare sunt total asimptomatice.
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…