Sari la conținut

10 semne ca cel mic are nevoie de aparat dentar

Cele mai recente studii arata ca mai mult de 50% dintre copii au nevoie de aparat dentar, iar lipsa unui tratament corespunzator duce de cele mai multe ori la afectiuni stomacale cauzate de o masticatie defectuoasa, la aparitia cariilor si la imperfectiuni ale pronuntiei, dar si alte probleme de sanatate. Astfel, purtarea unui aparat dentar pentru copii este mai mult decat o necesitate estetica si desi sunt situatii in care este foarte clar ca cel mic are nevoie de aparat dentar, in cele mai multe cazuri acest lucru nu este evident. Orice copil care nu poarta aparatul dentar la varsta potrivita pentru a preveni o serie de anomalii dento-maxilare va ajunge la varsta adulta cu probleme mult mai greu de corectat. Oare chiar vreti sa va lasati copilul sa aiba probleme?

”Primul control la medicul specialist ortodont este bine sa fie facut in jurul varstei de 6-7 ani. Tratamentul ortodontic la aceasta varsta e mai usor de aplicat in cazul in care se poate; copilul se afla in perioada de crestere iar rezultatele se obtin mult mai rapid intr-un timp mult mai scurt. Tratamentul stomatologic care se aplica dupa 12-14 ani presupune purtare de aparat fix de cele mai multe ori”, explica dr. Andra Custura, medic stomatolog.

Cum iti dai seam ca are nevoie de aparat dentar?

1. Copilul pierde dintii de lapte prea devreme, prea tarziu sau la intervale neregulate, altfel decat in schema de schimbare a dintilor;
2. Dintii de lapte sau cei permanenti sunt strambi, incalecati sau prea rari (ca si cum ar avea un dinte sau mai multi lipsa);
3. Mesteca sau musca din alimente cu dificultate;
4. Falcile nu se suprapun corect una peste alta, par strambe sau produc sunete la atingere;
5. Copilul isi musca adesea obrazul accidental;
6. Respiratia este neregulata sau suieratoare sau nu poate respira decat cu gura deschisa.
7. Isi suge des degetele (mult timp dupa ce a depasit perioada de sugar);
8. Falcile si dintii sunt mult mai mari si disproportionate in raport cu restul fetei;
9. Sufera de bruxism (scrasneste dintii in special noaptea);
10. Auzi cum mandibula pocneste cand copilul deschide gura sau mananca.

”Puteti incepe prin a face o vizita unui specialist in stomatologie generala, care va examina dantura copilului, va trata si rezolva eventualele carii si il va sfatui despre igiena bucala. Daca exista semne de dezvoltare anormala, dentistul va va indruma catre un specialist ortodont, care va stii cu exactitate daca e sau nu cazul unui aparat dentar. Tineti minte ca pozitionarea incorecta a dintilor si maselelor poate conduce la probleme de sanatate, cum ar fi afectiuni ale gingiei, pierderea prematura a dintilor (un dinte stramb se rupe mai usor), carii dentare (din cauza pozitiei defectuoase, dintele stramb nu poate fi spalat eficient, iar resturile alimentare favorizeaza aparitia cariei), dar si probleme cu digestia (din cauza ca alimentele nu sunt bine mestecate) si multe alte probleme de natura psihica care se vor rezolva mult mai greu la o varsta mai inaintata. Preventia acestora este mult mai sanatoasa si simpla decat v-ati imaginat!”, adauga dr. Andra Custura.

Cat costa investitia in aparatul dentar

Exista 2 tipuri de aparate dentare (fixe si mobile), medicul ortodont fiind cel care stabileste in urma consultului si unui plan de tratament personalizat care este cel mai recomandat tip de aparat pentru copilul tau. Important de stiut este ca atat timp cat copiii au dinti de lapte sau dentitie mixta (si de lapte si permanenti) se afla chiar in perioada de crestere si de cele mai multe ori se opteaza pentru aparata mobile. Abia apoi se folosesc aparatele fixe, doar daca va fi cazul de unele retusuri ale pozitiei dintilor si/sau muscaturii. Cele fixe pot fi de mai multe tipuri, in functie de dorinta pacientului si de bugetul sau; ofera un confort sporit pacientului si se obtin rezultate mai bune in comparatie cu cele mobile, acest lucru datorandu-se faptului ca este purtat obligatoriu 24h/24h, fiind cimentat pe dinti. In cazul aparatelor fixe exista varianta bracketsilor metalici, ceramici (la culoarea dintelui) sau din safir (transparente), cei din urma fiind si cei mai estetici. Diferenta dintre diferitele tipuri de aparate dentare fixe tine in principal de estetica si nu de functionalitatea lor.

Aparatul ortodontic trebuie purtat intre 1 si 3 ani, in functie de fiecare copil in parte. Aceasta perioada variaza in functie de varsta, de starea de sanatate a dintilor si a gingiilor si de gradul de severitate a problemei.

”Ar trebui sa ia in calcul urmatoarele costuri: pretul aparatul care incepe de la 2350 lei/ arcada pentru aparat fix cu bracketsi metalici, pana la 4100 lei/ arcada pentru aparatul fix cu bracketsi de safir, ce se pot achita si in rate. Daca este nevoie de aparat pe ambele arcade este bine de stiut ca ele se pun la 3-4 luni diferenta. Alaturi de costurile initiale intervin la 3-4 luni cele de igienizare de aproximativ 150 lei, care in cazul purtatorilor de aparat se fac mult mai des si cele de mentenanta lunara de aproximativ 150 lei, pe perioada a 1-3 ani, in functie de cat trebuie purtat. Rolul igienizarilor este de intretinerea a sanatatii dintilor si are un rol foarte important. Lunar se adauga consultul ortodontic pentru activarea aparatului care este de 100 lei”, explica dr. Andra Custura.

Igiena dentara in perioada purtarii aparatului

De retinut un aspect extrem de important, si anume igiena dentara, care trebuie realizata cu rigurozitate prin:

• Spalarea pe dinti dupa fiecare masa, iar daca nu se poate, macar clatirea gurei cu apa/apa de gura
• Utilizarea unor periute speciale interdentare pentru aparatul ortodontic
• Folosirea apei de gura si atei dentare o data pe zi
• Utilizarea dusului bucal, cel mai eficient mijloc de curatare pentru purtatorii de aparate ortodontice!
• Igienizare perioada la 3-4 luni.

„In caz contrar pacientii ar trebui sa stie ca isi asuma niste riscuri precum pete albe ireversibile si nefizionomice care se vad dupa ce dezlipim aparatul (acestea sunt zone de smalt demineralizat care se pot transforma in carii), carii pe zonele dentare de langa bracketi, intre dinti sau pe fetele masticatorii, dar si gingivita, adica gingia devine inflamata, rosie, umflata si sangeranda la cele mai mici atingeri din cauza retentiei bacteriene in zonele vecine, carii dentare intre dinti pentru ca e o zona greu accesibila de curatat si este foarte vulnerabila aparitiei cariilor”, adauga dr. Andra Custura.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel