Din cuprinsul articolului
10 semne că ai un ficat bolnav. Iată la ce trebuie să fii atent
Din păcate, deși este un organ foarte complex care joacă un rol important în aproape toate funcțiile corpului, ficatul nu doare. Acest organ este responsabil pentru detoxifiere, sinteza proteinelor și secreția de substanțe chimice care ajută la digestia alimentelor.
Este bine de reținut că, atunci când ficatul este afectat, întreaga stare fizică şi psihică se schimbă. Apare o stare de oboseală permanentă, nejustificată de factorii externi.
Randamentul scade, concentrarea devine dificilă și, în general, dispare cheful de viață, odată cu energia noastră. Practic, atunci când ficatul este în suferinţă, întreg organismul obosește, iar capacitatea de funcţionare se va diminua considerabil.
În momentul în care simți că ai nevoie constantă de odihnă, înseamnă că există toxine în corpul tău și ficatul nu este în măsura să le elimine.
Atunci când alimentele nu sunt digerate corect, riscați să vă pierdeți pofta de mâncare și, prin urmare, să pierdeți în greutate.
Ficatul produce bila care ajută la digestie. Când ficatul este deteriorat, poate provoca indigestie, diaree, sindrom de colon iritabil, constipație sau intoleranță la alimentele grase.
Greața și vărsăturile sunt cele mai frecvente simptome ale afectării ficatului. Aceste simptome pot apărea și în cazul migrenelor, amețelilor, sarcinii sau intoxicației alimentare. Cu toate acestea, dacă aceste simptome persistă o perioadă prelungită, înseamnă că ficatul este deteriorat și nu poate elimina toxinele.
Deficitul de bilă duce la modificări ale culorii scaunului. Prin urmare, dacă acestea sunt argiloase, de culoare galben pal sau gri pentru o lungă perioadă de timp, este posibil ca ficatul nu funcționează corect.
În momentul în care nivelul bilirubinei crește, acesta poate provoca modificarea culorii urinei. Astfel, un ficat deteriorat nu poate elimina excesul de bilirubină, deci rinichii îl elimină!
Cu toate că retenția de lichide poate fi un semn al unei probleme renale, a unei boli limfatice, a insuficienței cardiace și a unui dezechilibru hormonal, poate fi, de asemenea, un semn al unui ficat deteriorat.
Nivelurile ridicate de bilirubină din sânge provoacă icter, care apare la ochi, vârful degetelor, limbă și piele. Această afecțiune poate indica, de asemenea, probleme cu vezica biliară sau pancreasul.
Un ficat bolnav afectează pielea, făcând-o mai sensibilă. Ca urmare, este posibil sa aveți mâncărime, vânătăi sau vene vizibile.
Crampele sau durerea la nivelul abdomenului inferior și balonarea pot indica, printre altele, leziuni hepatice.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…