Din cuprinsul articolului
Știați că hipertensiunea arterială vă expune un risc mai mare de a dezvolta boli de rinichi. Asta pentru că tensiunea arterială ridicată face ca vasele de sânge să se îngusteze, ceea ce în cele din urmă le deteriorează și le slăbește în tot corpul, inclusiv în rinichi.
Cum ne putem ajuta rinichii în mod natural?
Când se întâmplă acest lucru, rinichii nu pot elimina toate deșeurile și lichidul suplimentar din organism.
Acest lichid suplimentar în vasele de sânge vă poate crește tensiunea arterială, creând un ciclu periculos și poate provoca mai multe daune, ducând la insuficiență renală.
Numărul 10. Te simți letargic și ai probleme de concentrare.
O scădere severă a funcției rinichilor poate duce la acumularea de toxine și impurități în sânge. Acest lucru poate face ca oamenii să se simtă obosiți, slăbiți și poate face dificilă concentrarea.
Acest lucru se datorează faptului că rinichii tăi produc un hormon numit eritropoietină sau EPO, care stimulează producția de globule roșii, care este necesar pentru transportul oxigenului în întregul corp. Iar nivelul redus de oxigen poate duce la ceață și oboseală a creierului.
Numărul 9. Ai probleme cu somnul.
Deși pacienții cu boală cronică de rinichi se confruntă adesea cu o calitate slabă a somnului, nu se cunosc prea multe despre mecanismele fiziologice exacte responsabile pentru acest fenomen.
Un lucru este sigur, totuși, este că apneea în somn este mai frecventă la cei cu boală cronică de rinichi, în comparație cu populația generală.
Numărul 8. Ai pielea uscată și te confrunți cu mâncărime
Rinichii sănătoși îndeplinesc multe sarcini importante, iar una dintre ele este menținerea cantității potrivite de minerale în sânge. Când rinichii nu pot menține echilibrul corect de minerale și nutrienți în sânge, rezultatul este pielea uscată și cu mâncărimi.
Numărul 7. Simți nevoia să urinezi mai des.
Dacă mergi la baie mai mult decât ți-ai dori, mai ales noaptea, acesta poate fi un semn de boală de rinichi. Atunci când filtrele rinichilor sunt deteriorate, poate provoca o creștere a nevoii de a urina.
Numărul 6. Sânge în urină.
În circumstanțe normale, rinichii tăi păstrează celulele sanguine sănătoase în organism atunci când filtrează deșeurile din sânge pentru a produce urină. Cu toate acestea, atunci când filtrele rinichilor sunt deteriorate, celulele sanguine sănătoase pot începe să „scurgă” în urină.
Numărul 5. Urina ta este spumoasă.
Bulele excesive în urină, cum ar fi cele care necesită spălarea de mai multe ori înainte ca acestea să dispară, sunt un semn că există proteine în urină.
Cantități mari de proteine în urină de-a lungul unei perioade, pot fi primul semn că boala de rinichi sau o altă afecțiune, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul, a deteriorat filtrele din rinichi*. Acest lucru se poate întâmpla în etapele 1 și 2 ale bolii renale.
Numărul 4. Ochii tăi sunt uscați și roșii
După cum am menționat anterior, rinichii sănătoși asigură menținerea nivelurilor adecvate de minerale și nutrienți în sânge.
Atunci când rinichii nu pot controla cantitățile de calciu și fosfat din sânge, aceste minerale suplimentare își pot ajunge în ochi și pot provoca iritații.
Numărul 3. Gleznele și picioarele tale sunt umflate.
Insuficiența rinichilor poate duce la retenția de sodiu, cauzând umflarea picioarelor și gleznelor.
Numărul 2. Ai poftă redusă de mâncare
Acest lucru se datorează faptului că, atunci când deșeurile nefiltrate se acumulează în sânge din cauza funcției renale deficitare, pot suprima pofta de mâncare și pot modifica gustul alimentelor. Alimentele de care v-ați bucurat cândva ar putea avea un gust metalic și vă pot face să mâncați mai puțin.
Numărul 1. Mușchii tăi au crampe.
Electroliții sunt necesari pentru a regla funcția nervoasă și musculară, pentru a hidrata organismul, pentru a echilibra aciditatea și presiunea sângelui și pentru a ajuta la reconstrucția țesutului deteriorat.
De exemplu, un mușchi are nevoie de calciu, sodiu și potasiu pentru a se contracta. Atunci când aceste minerale devin dezechilibrate din cauza funcției renale afectate, poate duce la crampe musculare.
Opt obiceiuri de stil de viață pentru a vă proteja rinichii.
Potrivit National Institutes of Health (NIH), există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a evita problemele renale:
- Păstrați nivelul zahărului din sânge stabil.
- Menține o tensiune arterială sănătoasă.
- Mâncați mese sănătoase, cu conținut scăzut de sodiu. Încercați să limitați aportul zilnic de sare la 1.500 mg.
- Faceți teste anuale pentru a vă asigura că rinichii dumneavoastră funcționează corect.
- Evitați analgezicele, deoarece acestea vă pot afecta rinichii, în special medicamentele nesteroidiene, antiinflamatorii, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul.
- nu fumați.
- Limitați alcoolul.
- Faceți exerciții în mod regulat pentru a vă ajuta să mențineți o greutate sănătoasă